| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodili jsme normálně

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 784 [Dalších 704 >>]
Jana+2kluci
  • 
1.3.2009 11:29:11
Kdepak kosmetika atd-PLACENTA se dle starého zvyku zakopávala u ovocného stromu.
V porodnici BOSKOVICE mi o tom sami řekli-moc milá asistentka-oba porody super..Nezkusili jsme....
Jana+2kluci
  • 
1.3.2009 11:26:15
ANo přesně tak PLACENTA se dle starých zvyku zakopává u ovocných stromu.My tedy nedělali,ale v porodnici BOSKOVICE kde jsem krásně-přirozeně porodila obě děti s edokonce ptali zad ji budu CHTIT.....Ted čekám třetí Boskovice asi už nestihnu..budu muset volit ne tak PRATELSKOU porodnici,ale uvidíme jak to začne.
Grainne
1.3.2009 11:13:35
Libik, vžitá nemusí být nutně správná, nebo taky nemusí být správná v té které době. Vžité věci se mění, někdy přirozeným vývojem, někdy v důsledku nátlaku, ale mění.
Otázka na částku je zajímavá, ale o tu asi nejde, české soudy se teprve pomalu učí vyčíslovat nefyzické újmy a i vnímání těch fyzických se mění, už není pravidlem, že musí být "tabulkové".
Do takového sporu by patrně šel někdo, kdo by to vnímal jako boj o všeobecnou spravedlnost, dost pochybuju, že by žena krátce po porodu měla ještě náladu vést válku na téhle frontě jen sama za sebe.

Spíš se z pocitu křivdy a traumatu vypíše tady. Já to nevnímám jako útok na zdravotníky, ale jako - řekněme psychoterapii?
Válka momentálně probíhá tady v čistě teoretické rovině. Můžeme to změnit v diskusi, ale uvidíme.
Líza
1.3.2009 11:09:25
Když jsou vžitý nesmysly, nezbývá než vžitost změnit.
1.3.2009 10:51:24
A jakou částkou byste si cenily odnesení dítěte na vyšetření po porodu? Navíc jde o tak vžitou věc, že pak bych být doktorem, požadovala informovaný souhlas k čemukoliv, včetně vstupu do místnosti.

Grainne
1.3.2009 10:27:04
kil
děkuji za odpověď.
Omlouvám se, že jsem použila "zkrácenou verzi" přesného pojmenování Úmluvy, ale dělá se to celkem běžně v situacích, kdy se předpokládá, že druhý rozumí. Opravdu mi nejde o to, otloukat vám cokoliv, včetně právních norem, o hlavu, nebo vás někam tlačit, zajímá mě váš náhled.

Samozřejmě že má úvaha byla spekulativní, žádná žaloba v tomto smyslu dosud podána nebyla a je otázkou, jaký by byl výsledek.

Fyziologický novorozenec - očekávala jsem odpověď, za jakých podmínek lékař může prohlásit, že se jedná o fyziologického novorozence - nejsem zdravotník a k oboru mám daleko, přiznávám, sleduji trochu jiná hlediska, takže pokud použiju špatný pojem, nebráním se opravě.

Za přímou odpověď považuji dva poslední odstavce. Předpokládám, že mám správný výklad, kdy považujete za nevhodný případný "boj o vyšetření novorozence".
Vzhledem k tomu, že právě tato otázka vyvolává spoustu kontroverzí, myslíte, že by se dal najít, nebo už existuje rozumný kompromis, který by byl vyhovující pro obě strany?
Grainne
1.3.2009 10:11:21
Libik, vymahatelné je všechno, je ovšem otázka, jak s tím soud následně naloží, takové spory obvykle končívají ve Štrasburku. Jestliže je mezinárodní úmluva nadřezena zákonům té které země a zároveň není upravena právními normami té, které země, je to prostě zvláštní právní stav.
Za odmítnutí žalob ze strany soudu už byli občané ČR odškodněni státem, samozřejmě poté, co spor skončil ve Štrasburku.
Grainne
1.3.2009 10:00:25
Libik, ano, jde o principy a na principy se nahlíží různě.
Vzniká nám tu určitý rozpor v chápání zákonů a v přístupu k určité péči, pokouším se zjistit, proč a kde. Nic víc.
Líza
1.3.2009 8:28:29
Libik, vzhledem k tomu, že nadřazenost je zakotvena v Ústavě, tak je právně velice konkrétně vymahatelná.
kili
  • 
1.3.2009 8:25:50
- pojem legislativa si vysvětlujete špatně

- právní normu, označenou tak, jak uvádíte, neznám.
Možná máte na mysli Úmluvu na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny (zkráceně Úmluva o lidských právech a biomedicíně, resp. Úmluva o biomedicíně), podepsanou ve Štrasburku v r. 1998.

- věc informovaného souhlasu je upravena řadou právních norem, z nich ani Úmluva o biomedicíně nepodmiňuje veškerou péči informovaným souhlasem

- pojetí bondingu jako fysického kontaktu nesdílím

- pojem "prohlášen za fysiologického" nechápu,

- Vaše úvahy o žalobě za vyšetření novorozence jsou spekulativní a namnoze nemají oporu v právním pořádku ČR, možnost žaloby nikdo a nic nikomu neupírá

- u žádného z cca 35 000 novorozenců se mi nestalo
že by matka odmítla vyšetření svého právě narozeného dítěte a/nebo diktovala podmínky, za kterých má takové vyšetření být provedeno, konečně ani právo na odmítnutí vyšetření a/nebo na informovaný souhlas nezavdává právo diktovat způsoby vyšetření.

- nemám za správné vytvářet z péče o novorozence pseudoprávnický proces, v němž se uděluje, odvolává a záhy znovuuděluje ten který souhlas. Je to jistě možný způsob komunikace pacienta s poskytovatelem péče, ale nepřinese žádný prospěch, kdežto může být příčinou ztráty času, potřebného pro vlastní péči

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 784 [Dalších 704 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.