|
|
1.3.2009 2:18:40
Grainne, to je ale právní svéráz.
nemáme precedentní právo, žaloba musí být konkrétní se stanovením výše újmy, nadřazenost úmluv je velice specifická a právně nevymahatelná záležitost. Tobě jde ale o principy, viď. Jenom si nejsem jistá, jestli důsledné vynáhání vyšetření novorozence na břiše matky jakýkoliv princip potvrzuje. |
Grainne |
|
|
1.3.2009 0:02:10
Legislativou je míněna Úmluva o ochraně lidskýc práv, její část Úmluva o biomedicíně, která je Ústavou ČR nadřazena běžným zákonům, jejíž součástí je požadavek informovaného souhlasu.
Takže bonding - řekněme nepřetržitý kontakt s matkou, doslovný překlad patrně bude svázání, což asi nebude přesné. Míněn je fyzický kontakt. Čili na břiše matky nelze provést potřebná vyšetření, aby novorozenec mohl být prohlášem za fyziologického. Je tedy nezbytné novorozence na určitou dobu od matky oddělit. V ten okamžik, pokud matka nedá informovaný souhlas k odnesení a vyšetření novorozence, dostává se ovšem právě dle uvedené Úmluvy do rozporu se zákonem požadavek na jeho vyšetření, protože za dítě zodpovídá rodič, pokud soud nerozhodl jinak. Zajímavý rozpor, už proto, že naše zákony nic takového neřeší, nemáme tedy ani možný postih za porušení, o tom by musel rozhodovat soud v občanskoprávním řízení a případ by byl patrně precedentní, protže zatím takovou žalobu nikdo nepodal. Pokud budeme teoreticky předpoklád situaci, že taková žaloba bude podána - domníváte se, že takovou situaci, lze obhájit? Možná máte na vašem oddělení tuto situaci právně ošetřenu předem, ale stále existuje možnost informovaný souhlas kdykoliv odvolat. |
kili |
| • |
28.2.2009 23:38:45
- legislativa je zákonodárství, zákonodárná činnost
- nevím, co chápete pod pojmy bonding a nepřetržitý bonding a jejich realisace - vědět, zda novorozenec je fysiologický, není bez jeho vyšetření možné - vyšetření novorozence, ležícího na matčině břiše, je jen hrubě orientační a takový je i nález, který je z něj možno učinit |
Grainne |
|
|
28.2.2009 23:18:16
Zůstala bych raději v obecné rovině, než o vašem oddělení. Nevím, jakým způsobem byla prozrazena vaše identita tady, sama za sebe prohlašuji, že svou nehodlám dát všanc, takže by bylo možná něšťastné řešit konkrétní situace na vašem oddělení.
Dále, uvědomuji si, že jste prohlašoval, že nejste porodník, nevím, jestli má smysl řadit sem i požadavky, týkající se porodnictví - tedy konkrétně mám na mysli přirozený průběh porodu bez zásahů pokud nejsou nutné a o informovanosti - tak, jak je žádáno legislativou ve smyslu informovaného zákroku, při provádění zákroků. Nejčastěji se mluví o protržení vaku plodových blan a o epiozotomii. Pokud bychom zůstali pouze ve vašem oboru, mám na mysli realizaci nepřetržitého bondingu, s požadavkem provedení vyšetření na matčině břiše. Bavíme se o fyziologickém porodu a fyziologickém novorozenci, nikoliv o patologických stavech. Můžete odmítnout diskusi o požadavcích, týkajících se porodnictví, přesto by mě váš názor zajímal, pokud byste byl ochoten diskutovat. |
|
|
28.2.2009 22:58:40
A jsme zase tam, kde jsme byli
![]() ![]() ![]() ![]() |
kili |
| • |
28.2.2009 22:54:21
- nevím, klienty koho míníte
- nevím, které požadavky máte na mysli - nemyslím si, že by u nás docházelo k nějakým karambolům, spíše naopak mám dost poznatků o tom, že k něčemu takovému nedochází |
Grainne |
|
|
28.2.2009 22:44:02
Dobře.
Mám obavu, že k takovým "komunikačním karambolům" dochází často i v reálu, právě mezi zdravotníky a klienty. Není divu, že k tomu tak často dochází právě při porodním procesu a v péči o právě narozené dítě, kdy jsou ve hře právě zjitřené emoce. Domníváte se, že požadavky, kladené ženami, se kterými jste se tu dostal do velmi ostrých sporů - nerada bych je specifikovala nějakým konkrétním označením, protože by asi bylo dost nepřesné, jsou nerealizovatelné - jsou přehnané např., nebo nemožnost jejich splnění spočívá spíše v technických problémech oddělení? Popř. jsou oprávněné, jen realizace není snadná? |
kili |
| • |
28.2.2009 22:35:28
- když nechtěně, nic se neděje, stane se a jakoby se nestalo
- v písemném kontaktu je komunikační porucha častější než v ústním - porozumění je dáno mnoha faktory, za nejdůležitější mám dobrou vůli, protože z ní vychází správné jednání i jeho způsoby |
Grainne |
|
|
28.2.2009 22:26:43
Dobře, rozumím, podsunula jsem vám, podotýkám, že nechtěně, něco co jste neměl na mysli. V tom případě se omlouvám, bylo to neúmyslné.
Zdá se tedy, že spousta problémů nevzniká z důvodu různého náhledu na věc, ale spíš z podobných nedorozumění, možná nepřesnému porozumění textu. Myslíte, že by změna způsobu komunikace zlepšila vzájemné porozumění? |
kili |
| • |
28.2.2009 21:39:27
Na Vaši otázku, položenou poslední větou (mohla, nemohla),jsem odpověděl už 28.2.2009 17:49:14 :
" Jestli se někdo poznal jako ten, který chce za každou cenu nadávat a šířit poplašné zprávy, pak je to spíše jeho přiznání, nikoli mé napadení " |
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.