BaBu |
| • |
8.6.2009 20:08:42
ještě jsem článek nedočetla,ale už po přečtení prvních řádků si říkám-ještě že nejsem jako Anička.Na prvním stupni jsem měla také takovou učitelku jakou tady popisujete-hrála nám na kytaru,mazlily jsme se sní-i přes to,že (pokud vím až na jednoho) jsme nebyli z rodin,kde by si s náma naši nehráli-te´t jsem v 9. třídě a v paralelní třídě od té,co má nyní naše bývalá učitelka,je dcerka jiné učitelky,která se projevuje podobně,jako Sofie Anna-její maminka se na hodinách rozčiluje,že jí manžel nekoupil toho sporťáka,nebo ty originální šaty-no evidentně učí jen aby zaplácla čas-je to děs a malou lituju.........
|
|
|
8.6.2009 19:49:49
Grainne, to je fakt ale ono to ze své podstaty není a nemůže být objektivní. Respektive asi je možné zjistit, co ta daná společnost považuje za prestižní a za méně prestižní v danou chvíli, ale není nikde psáno, že i když se v danou chvíli jedná o většinový názor, že ten názor není totálně mimo.
Vem si dobu nedávno minulou - "továrník" "velkostatkář" nebo nedejbože "farář" stáli na společenském žebříčku napřed hodně vysoko, za pár let pak zas hodně nízko, pak zas vysoko.... Nebo třeba herci a zpěváci - dneska jsou velkou částí společnosti vnímáni jako nedostižné ikony a vzory, před sto padesáti lety to byli také pro značnou část společnosti komedianti, na které je nejjistější poštvat psa. V každé té době převládal třeba úplně opačný společenský názor, ale ta profese byla přece pořád stejná... Když to vezmeš z tohohle pohledu, měli bychom opravdu tomu názoru většiny přikládat takovou váhu? |
Jitka |
| • |
8.6.2009 18:53:58
Když vidím, kam se tahle velmi plodná "diskuse" dostala , klíďo odpřisáhnu, že: 1. žádná podobná škola neexistuje, 2. že v ní neučí ani černí ani bílí, 3. že neexistuje žádná Sofie a 4. že vlastně neexistuje ani moje dcera. 5. Že mám sotva na chleba a...a 6....ani nevíte, jak se mi tímto přiznáním ulevilo
, , ... |
Petra +1 dítě |
| • |
8.6.2009 17:57:04
Musím říci, že jste svůj názor napsala jako kdybyste mi mluvila z duše. Proč tedy autorka dává své dítě do školy mezi děti Manažerů a Vyvolených, když je ve svém článku tak kritizuje? Jednoduše proto, že je jí tato sociální sféra zřejmě bližší než sféra "chudých". Kdyby za autorčinou dcerkou přišla na návštěvu holčička v sepraných hadrech ze sekáče a začala jí vyprávět, jak mají doma hlad, maso mají jednou týdně a nemůže jet ani na školu v přírodě, protože na to její matka samoživitelka nemá, tak by jí to asi taky nebylo po chuti. A že takových rodin znám několik. A děti z těchto rodin jsou na tom podstatně hůř než Anička.
Já i manžel máme každý svou firmu (oba jsme podnikali ještě předtím, než jsme se seznámili)a abychom se dobrali tam, kde jsme dnes, pořádně jsme se za ta léta nadřeli. Zatímco jiní si odpracovali svých 8 hodin, my jsme se věnovali práci třeba i 16 hodin denně. Nestěžuju si, ale proč bych nemohla své dítě oblékat do značkového oblečení, bydlet v luxusním domě či jezdit terénním autem? Na co by nám byly potom vydělané peníze? Peníze jsme si museli tvrdě vydělat, zadarmo nám nikdo nic nedal.(Podnikatel - nerovná se zloděj, to jen většina těch, kteří si sami neumí peníze vydělat, tak se tímto nařčením snaží omlouvat svou neschopnost.) Teď máme dvouletého syna, práci jsem samozřejmě omezila a svému synovi se věnuji s maximálním nasazením. A samozřejmě ho také povedeme k práci a budeme se maximálně snažit, aby měl dostatečné vzdělání a v budoucnu si mohl vybrat práci, která ho slušně uživí. Jestli bude rozmazlený, zkažený přepychem a penězi, nebude znát jejich hodnotu, citově bude strádat, záleží pouze na výchově a na našem přístupu k němu. Hospodyni ani chůvu nemáme, ale klidně bych nějakou pomocnou sílu do domácnosti občas uvítala. Čas, který trávím vařením, žehlením a úklidem, bych třeba věnovala další procházce se synem. Nevidím na tom nic špatného, když je to ku dobré věci. Aničky z článku je mi líto, ale chyba není v tom, že vyrůstá v bohaté rodině, ale pouze v její sobecké matce bez ohledu na finanční zázemí. Článek mi přijde příliš černobílý. |
Grainne |
|
|
8.6.2009 17:17:25
tfuj, sociologickou studii, samozřejmě.
To mám z toho, když mezitím, hospodyně nemaje, odbíhám k plotně. ![]() |
Grainne |
|
|
8.6.2009 17:16:18
Kudlo, k příspěvku prvnímu: v tenhle okamžik už jsme se dostali do stádia, kdy bychom museli začít individuálně třídit a na to tu už není prostor.
Ke druhému příspěvku: jistěže je to subjektivní, ale určitou společenskou objektivitu bychom v tom mohli najít, ta se bude patrně odvíjet od nějakých určených aspektů a zase, myslím, že na to tu už není prostor. To je vážně téma pro řádnou sociální studii. Ta by možná mohla ukázat na to, kdo z nás má pravdu, zatím se pohybujeme v rovině osobních náhledů na věc. |
Zelda,2+4 |
| • |
8.6.2009 16:01:44
Mozna jsem cetla spatne - protoze ten clanek je fakt priserny, ale autorka zadne stipendium nezminuje. Zminuje predevsim to, jak kvuli platbe skolneho vydaje peclive zvazuje. A PORG neni mezinarodni institut, je to ceska skola podporovana CEZem (resp. jeho gen. reditelem) a skolne je tam PODSTATNE nizsi (radove v nasobcich!) nez na skutecne mezinarodnich skolach, ktere ma zcela jiste na mysli (ovsem zna je ve skutecnosti asi jen z vypraveni na piskovisti). Clanek je proste tak cernobily, ze to uz ani vic nejde. A uz proto z neho nelze nic vyvozovat a uz vubec o nicem v nem obsazene rozumne diskutovat. Preji autorce mnoho krasny chvil u taboraku a jdu si namazat rohlik!
|
SnowWhite |
|
|
8.6.2009 15:56:58
No jasně - taky mám pocit, že je to velmi relativní i v tom pohledu, že pro někoho je 50 000 měsíčně považováno jako fajn rodinný příjem, jiný by kvůli této částce ani nevstal z postele....ale stále nechápu proč (ať už náležím do které chci skupiny, tak proč se mám otírat o tu druhou a vykreslovat ji jako bandu bezcitných otupělých zlodějů pohybujících se zásadně na večírcích apod.) Celkem mile mě překvapilo, že jen pomálu diskutérek zde oslavuje autorku a hlavně jen pomálu jich na ten její "článek" skočilo a začalo litovat dívku v něm popsanou..... jistě někde podobná existuje, ale zášť, s níž paušalizuje, mě prostě nenadchla. Toť asi tak vše.
|
|
|
8.6.2009 15:53:14
Grainne, taky nechci zabředávat do bludného kruhu, ale nemyslíš si, že ta prestiž je záležitost do dost značné míry subjektivní?
|
|
|
8.6.2009 15:51:53
Grainne, asi taky záleží na okolnostech, PROČ se paní, která vystudovala medicínu, octla na ulici? Pokud v tom je třeba alkoholismus...
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.