| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chudáci bohaté děti

[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 611 [Dalších 461 >>]
Zelda, 2+4
  • 
8.6.2009 9:38:51
Osobne se domnivam, ze autorka si cely pribeh vymyslela. Staci se zamyslet. Ona totiz takova "mezinarodni pidiskolicka s ruznobarevnymi uciteli i zaky" a jeste k tomu se super vybavou stoji jen za skolne alespon v Praze neco mezi 350.000 az 450.000 Kc za rok!, v cemz nejsou zahrnuty dalsi vydaje na vzdelani (a to hovorime o stupni ZS nikoli SS). Prave se rozhodujeme o vzdelani vlastniho starsiho ditete, vcetne podobnych skol, takze informace mam opravdu cerstve a uvedene skolne se tyka v podstate vsech typu mezinarodnich skol - anglicke, americke, francouzske, obecne mezinarodni, pouze nemecke skoly jsem zatim nezkoumala. Takze na ni rozhodne neusetrite z platu statniho zamestnance tak, ze omezite mesicni vydaje na sladkosti a navstevu kina. A o prospechovem stipendiu pro "Natalku" v clanku neni ani rec. Takze mi reknete, kde vlastne "autorka-nepodnikatelka" na takove vzdelani dcery bere penize. On i takovy PORG, ktery je v podstate "lepsi" ceskou statni skolou, stoji kolem 100.000 za rok. Proto se domnivam, ze cely clanek je spise jakousi snuzkou vzitych stereotypu opeprenou cetbou cervene knihovny a sledovanim telenovel. A mozna se i presne takovy pribeh nekde odehrava, ale rohodne se nejedna o exemplarni priklad toho, jak se majetni staraji/nestaraji o deti a jak se svymi penezi nakladaji. Autorce neverim nos mezi ocima.
* Liv
8.6.2009 9:29:44
Profesor Pafko, štetku na Wc používat umí :-), zda luxuje nevím...
adelaide k.
8.6.2009 9:28:58
Graine, já pořád nějak nechápu o co ti jde.

Jasně, hospodyně není post, který bi ti zkrášlil CV, pokud se ucházíš o pozici šéfmanažera General Motors. Ale v čem je o tolik podřadnější než pozice prodavačky v potravinách (zhusta buzerované shora, naprosto strašným způsobem), nebo asistentky-sekretářky (která vaří kafe a ukazuje nohy, popřípadě vybírá narozeninové dárky pro manželku šéfa)??

Že pere spoďáry? (což, troufám si tvrdit, 90% hospodyň nedělá)

Nehledala bych v tom smysl života, ale to ještě neznamená, že ani nikdo jiný. Když teď založím téma "proč děláte svoji práci? baví vás nebo vám jde jen o peníze?" tak odhaduju, že z deseti respondentů dva napíšou že nenávidí šéfa, dva že mají v práci úžasné rodinné prostředí, dva by dělali cokoliv, když jim za to slušně zaplatí, dva by chodili do práce i zadarmo jak je baví a dva nějak práci neřeší, hlavně že padla a můžou jít domů. A proč by to u hospodyní nemělo být stejně ~d~

Některá je pečlivá, některá to šolíchá, někdo to dělá s láskou a někdo "trpí" pro peníze. Je to v jiných zaměstnáních jiné?

8.6.2009 9:27:55

Grainne, ale někdo je holt té organizace schopen více, jiný méně a dalšímu to zase za to až zas tolik nestojí. ~;)

IMHO by každého měli doma naučit základní sebeobsluze, do které patří mimo jiné úklid a vaření (do standardu, který jemu osobně vyhovuje), aby nebyl závislý na druhých a nebyl nucen se oženit jen proto, že už nemá žádné čisté košile ~;).

Takže UMĚT bychom to aspoň v nějaké míře měli všichni, abychom nezemřeli hlady a ve špíně, pokud si nebudeme moci dovolit tyhle věci, jak se dnes říká, outsourcovat. Otázka je, jestli bychom to měli za všech okolností také DĚLAT a proč. Nevím, jak to má doma zařízené třeba pan profesor Pafko, ale považovala bys ho za plnohodnotného člověka jen v tom případě, že bude doma luxovat, mýt nádobí a používat štětku na záchod? Nebo to má dělat jeho žena, aby to bylo dobře?

Re společenské uznání - to je opravdu hodně relativní, když je někdo velký snob, tak mu budeš imponovat třeba pouze jako ředitelka (nebo manželka ředitele) mezinárodní společnosti, ale už ne jako úřednice, učitelka, prodavačka.... budeš se kvůli takovým blbům poltit a snažit se dosáhnout na post té ředitelky, i když na to nebudeš mít chuť ani schopnosti?

Já osobně (a prosím, nevrhejte se na mě, nikým, kdo to dělá, nepohrdám a opravdu se jedná čistě jen o můj osobní problém) bych pro SEBE považovala za degradující dělat sekretářku nebo ženu v domácnosti. Přičemž si nemyslím, že to opravdu degradující JE, jenom já se svým duševním nastavením bych se za to styděla a považovala bych to za své osobní selhání, ale opravdu nepohrdám lidmi, kteří to dělají.

A promiň, ale nikdo tu nebásnil o "šťastných a spokojených hospodyních a paních na úklid, bezmezně milujících svou rodinu", jen o tom, že to považujeme za práci rovnocennou každé jiné. Nepochybuji o tom, že existuje docela dost lidí, které jejich práce občas naštve, že je naštvou nadřízení, případně tu práci nedělají rádi, ale nějak se živit musí... ale to může být u jakékoli profese, u hospodyně stejně tak jako třeba u učitelky, ne?
Magda & 2
  • 
8.6.2009 9:23:26
Omlouvam se, necetla jsem celou diskusi...ale fascinuje me, jak definujes Grannie vztah hospodyne a zamestnavatele na bazi nadrizeny vs. podrizeny. Ano, formalne to tak je, jeden plati za sluzby, druhy je poskytuje. Ja jsem sveho casu pracovala jako au-pair v UK a Francii u velmi bohatych a spolecensky vyznamnych osobnosti, a i kdyz jsem delala jenom "chuvu", mela jsem moznost nahlidnout, jak se chovali k hospodynim. A byl to velmi korektni vztah, plny respektu na obe strany. Pani domu zdycky nezapomnela podekovat za super vyzehlene kosile, dokonce i deti dekovaly za ciste pradlo ve skrini! Hospodyne se mohla "pretrhnout", aby svoji praci udelala vice nez 100%, dostavala za to totiz nejenom penize, ale i ruzne bonusy ve forme volnych vstupenek do opery, znackove obleceni po pani domu...atd. Hospodyne byla uplne normalni zenska, spise bych rekla takovy ten "domaci typ", kdyz jsem se ji ptala, jestli delala jeste nejake jine povolani, tak rikala, ze ne a ani nechce - hodpodyni v tehle rodine byla naprosto spokojena- videla pod poklicku zivota spolecensky vyznamnych lidi a sama se svoji loyalitou a oddanosti stala skoro clenem rodiny...
* Liv
8.6.2009 9:22:04
Na článku mě zaujala jedna věc, v sekci o učitelích...

....Dětem se věnují s abnormálním nasazením (za plat, který je nižší než příjem uklízeček v rezidencích rodičů jejich žáčků)...

Já teda nevím, kolik se platí hospodyni na plný úvazek, ale pokud by měla dostávat víc, než učitelka v prestižní cizojazyčné soukromé (bla, bla, bla..) škole, muselo by to být spíš v řádu statisíců než desetisíců. Vím co píšu, kamarádka v jedné takové škole učí, občas si skutečně na zpovykané děti z horních deseti tisíc postěžuje, ale její plat a finanční možnosti na pořizování různých pomůcek jsou úplně, ale úplně jinde než ve státním školství.

Takže se mi trochu zdá, že autorka tak trochu kecá a nejspíš si celý článek vymyslela.
ALE DOJEMNÝ JE, TO ZAS JO.
Grainne
8.6.2009 9:06:53
Kačislavo, úklid je otázka cviku a organizace, opravdu nevím, co je na kterém uklízecím úkonu tak světoborného, ostatně, onehdá tu vypukla více než bouřlivá debata, že ulízet by měl umět každý a každá matka by měla učit své potomky uklízet. Pravda, tam se jednalo především o potomky mužského pohlaví.
To jen taková odbočka, jak tu všichni (včetně mně, přiznávám), hezky manipulujeme s argumenty, jak se nám hodí.
Možná tu ještě chybí hlas o tom, že by pozici hospodyně mělo vykonávat víc mužů~:-D
Právě muži mají daleko vyhraněnější postoj ke společenskému uznání určitých povolání a hospodyně rozhodně k přestižním profesím nepatří. Pro někoho to může být společenský posun, přece jenom je rozdíl mezi uklízečkou v nemocnici a hospodyní, pro někoho naopak propad, protože s určitým vzděláním očekáváme určitou možnost zařazení do společnosti a pokud to neklapne, vnímáme to jako nouzi, jako selhání.
Mnohdy to neseme hůř sami v sobě, než navenek a příliš to do okolí nevytrubujeme.
Zkrátka, iluze o šťastných a spokojených hospodyních a paních na úklid, bezmezně milujících svou rodinu je hezká pohádka, minimálně tak z 90%.
Paní přijde, uklidí, dostane zaplaceno, budiž. Dál už je to takový bezbřehý idealismus, který jsem patrně někomu narušila.
8.6.2009 9:06:14
Nikde jsem se v článku nedočetla, že by autorka globalizovala stylem "všichni podnikatelé jsou takoví..." navíc jestli maminka Aničky chodí na golf, kosmetiku, angličtinu atd tak bych fakt nechtěla dělat ve firmě kterou ona má vést...

Umím si představit, že kdyby u nás strávil za pár let víkend Pepínův kamarád a víkend se odehrával podobně jako ten jejich, taky by mi to dalo námět k zamyšlení a taky bych se z toho asi potřebovala vypsat.

Zkrátka to byl popis jednoho víkendu, s několika věcmi nad nimiž se dá dobře zamyslet, ale bohužel ti, kterých se to týká (Aniččini rodiče) si to nepřečtou a nezamyslí se nad tím.... Jim to tak přijde totiž absolutně normální...
Katka,kluci 6 a 10
  • 
8.6.2009 8:55:16
Přesně tak, v chudé ale láskyplné chaloupce žil Malý Bobeš. Němý Bobeš je němý, neb ho vychovaly srny - je hra Divadla Járy Cimrmana.
8.6.2009 8:39:55
Ale vždyť ti to píšu, Grainne. Hospodyni jako jsem já by nikdo nechtěl, jsem pomalá a roztržitá. Není pravda, že si každý po sobě "umí uklidit", jak píšeš. Ano, uklidím si, ale dá mi to větší práci než jiným - hm, těžko se můžu živit něčím, co mi nejde. Moje švagrová ale například "hospodyni" dělala a má maturitu, jenže nechce práci s žádnou zodpovědností. A dobře placené to je, vím, co "paní na úklid" berou.
[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 611 [Dalších 461 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.