| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Můj poslední porod

[<<Předchozích 280] Příspěvky 281290 z 975 [Dalších 685 >>]
25.6.2009 9:07:53
jenom ještě dodám moje zkušenosti se zdravotnictvím jsou po pozdě poznané borelióze před asi 9lety, z níž jsem se dostávala skoro dva roky, dost negativní. jak s nemocnicemi, nemocničními postupy, sestrami i lékaři... od té doby, když nemusím, lékaře nevyhledávám.... porodu jsem se i proto opravdu hodně bála, ale v tomto na apolináře nedám dopustit. měla jsem ale rizikové těhu, dcera se narodila o měsíc dříve a já se neodvážila jim do něčeho mluvit (nechtěla jsem třeba mimi u sebe hned po porodu, myslela jsem si že vědí co potřebuje oni sami líp, ale to bylo dáno situací, kdyby se narodila v termínu a nebyly by v těhu problémy, asi bych se hádala).
Annika, 2 děti
  • 
25.6.2009 9:04:50
Nedá mi to a musím taky přispět k této diskuzi. Předem podotýkám, nejsem PA a ani nemám lékařské vzdělání. Mám za sebou 2 porody v porodnicích v různých městech. Nestěžuji si na přístup ani jedné porodnice, byť jejich postup byl dost odlišný. Při prvním porodu jsem zažila to roztahování při kontrakcích, které dělala PA, aby to popohnala. Dodnes se mi zvedá žaludek, když si na to vzpomenu. Přesto to nijak nechci zpochybňovat. MOžná mi tím pomohla, protože už v té době jsem měla za sebou 12 hodin po 2 minutových kontrakcích (dalších 5 a půl před sebou). ROzhodně se to už stalo, tak nemá cenu se k tomu vracet. Klystýr jsem měla v obou případech, poprvé se mě neptali, ale vysvětlili proč. Podruhé jsem řekla na dotaz, že jej chci (řekla bych, že jsem o něj i škemrala, protože to přirozeně nešlo a tlačilo mě to v břiše). Rozhodně proti němu nic nemám a vlastně ani nechápu, proč se kolem toho zvedá taková vlna emocí. Pravda, kdyby bylo možno si udělat klystýr již sama doma, tak bych asi uvítala jaksi větší pohodlí a intimitu, ale to už je detail. Co se mi na vašich příspěvcích nelíbí je, že se tak navážíte do paní Irči. Je to jen jiný úhel pohledu, jiný názor. Článek autorky je třeba brát s rezervou. Nebyli jsme tam. Věřím, že mezi ní a personálem došlo ke konfliktu a že zřejmě personál situaci nezvládl a nechoval se profesionálně ale emotivně. Věřím, že věty, které uvedla, zazněly, a rozhodně si myslím, že tohle by si neměl žádný nemocniční personál dovolit. Bohužel naše zdravotnictví je odosobněné a pacient je jen kus, na kterém se provádí úkony. Nebere se ohled na jeho pocity, na to že má nějakou důstojnost. Ale to je jiná kapitola. Chtěla jsem říci, že některé ženy prostě ve vypjaté situaci, kterou porod jistě je, ztrácí hlavu. Zažila jsem hysterický třičtvrtě hodinu trvající výlev vedle mne v pokoji rodící ženy. Měla jsem to v přímém přenosu a musím říci, že jsme s manželem byli rozhodnutí, že nerodíme a jdeme domů (jako že bych už zůstala těhotná na vždy). PA jsem obdivovala, měla obrovské modřiny od té maminky, ale za celou dobu na ni nezvýšila hlas, kromě konejšivého "tlačte, jste šikovná", jsem nic jiného neslyšela. S tou maminkou jsem pak ležela na pokoji a porodní asistentce se šla omluvit. Taky dobrá, že to dokázala. Názory lékařů neberu jako dogma, přesto narozdíl ode mne studovali, tak ví více. Nesouhlasím s těmi radikálními matkami, které striktně prosazují porod "in natura". Je pravda, že někteří lékaři i PA mají tendenci, porod sem tam podle své potřeby "uspíšit". Jak při mém monitoru mladý lékař dva dny před porodem prohlásil, tady by to hned šlo (měli zrovna málo porodů :-). Ale na druhou stranu musíte to brát tak, že jejich cílem není ublížit Vám a Vašemu dítěti, ale přivést bez komplikací na svět zdravé děťátko. Vše je o komunikaci. Bohužel rodící žena není zrovna schopná moc vyjednávat a domlouvat se. Na druhou stranu, když to někdo bere takto, je v řadě měst možno si vzít s sebou svou dulu (či si domluvit PA), samozřejmě za patřičný peníz. Jen prosím pořád nekamenujte ty, kteří na to hledí jinak než vy. Možná to vidí jinak, možná mají jiné zkušenosti, jiné znalosti. Mám zato, že každý extrém je ve své podstatě škodlivý. :-)
25.6.2009 9:01:15
rodila jsem u apolináře a v podstatě každý měsíc těhotenství jsem tam byla na pohotovosti, vždy večer, v noci nebo o víkendu (logicky, pohotovost~t~), 2x jsem tam byla s hovadinou (první těhu ~d~~d~, vyděšená:-), 2x si mě tam nechali a asi 2x jsem měla důvod tam jet (necítila jsem pohyby, křeče v břiše). NIKDY mi NIKDO nedal nejevo že otravuju, překážím nebo je štvu. vysvětlili, vyšetřili a VŽDY mi řekli že pokud se mi něco nebude zdát, mám přijet ZNOVU!!!! V tomto považuji přístup Apolináře za skvělý a to také nejsem vdaná!!!!!~t~
s porodem jsem byla taky víceméně spokojená (našla bych výtky, ale proč?), až na nepříjemného porodníka~d~, ale ten se dostavil až na konec porodu..... pobyt na šestinedělí byl horší, ale to už mi bylo jedno.
25.6.2009 8:55:41
Markéto, skoro jsem uvěřila všem těm příspěvkům o tom, jak se dá dnes téměř ve všech porodnicích rodit přirozeně, v intimní atmosféře, obklopená vlídnými a chápajícími lidmi, kteří velmi decentně a nerušivě pro průběh porodu občas kontrolují, že je vše v pořádku. Už jsem se domnívala, že já jsem před tím půldruhým rokem byla ta naprostá výjimka, která zažila něco jiného. Těch příspěvků, že kritika je zbytečná a svědčí jen o hysterii stěžovatelky, protože se dá v porodnici přesně tak porodit, jsem tady i jende četla dost. A najednou vidím, že jsem žádná výjimka nebyla a ne z toho, co popsala autorka, ale hlavně z toho, jaký přístup k věci tu předvedli ti, co se označují za zdravotníky. Jak se zdá, tak až na výjimky to prostě v porodnici není možné tento přístup, o kterém mluvíš, asi je něco v těch zdech nebo co.
Je mi z toho tak nějak smutno, pořád jsem si myslela, že už se to přeci jen lepší ten přístup.~;((
25.6.2009 8:37:10
Problém je tom, že mnoho žen má zkušenost s prováděním zásahů včetně toho podávání oxytocinu s čistě rutinních důvodů, nikoliv pro řádně zváženou nutnost, kolikrát pak místo zachraňování životů lékaři ublíží a poškodí a ještě se tváří, že zachránili, když nakonec rychle udělali akutního císaře.
Důvěra není vždy na místě, následky lékařských rozhodnutí v konečném důsledku nese vždy pacient nebo rodička a její dítě.
MarkétaP + 4 dcerky
25.6.2009 8:36:33
I v souvislosti s příspěvkem jarkyBB, která se styděla, protože jakásá neprofesionální sestra okomentovala při vstupu na sál "fuj, tady to páchne" se zamýšlím, co je proboha za problém v myslích zdravotníků i rodiček přijmout porod jaký je se vším všudy. K porodu jako procesu prostě patří kromě stahů a vylezení dítěte vaginou ven taky stolice, kapky až louže vody, slzy v očích, hlasitý křík, který uvolňuje, zdánlivě nesmyslné pozice, pot i bušení hlavou do zdi. Proč máme problém tohle přijmout? Je to tou absencí důvěrného pouta mezi rodičkou a personálem? Před osobami, kterým věřím, se nestydím za svoji tělesnost, dovedu před nimi plakat, zvracet, když se mi blbě, rodit, tak jak to přichází; dovolím si nemít sebe sama zcela pod kontrolou. Proč to ale vadí personálu? Protože louže vody a bobek na podlaze se uklízí hůř než louže v míse a bobek v záchodu? Protože cizímu nechceme tolerovat to, co "vlastnímu"? Protože je nám trapně, když před námi někdo cizí neskrývá emoce, a tvrdostí chráníme sami sebe?
Ema
  • 
25.6.2009 8:20:00
Marketo, pochybuju, že Irča ví, co je to metaanalýza nebo někdy Cochrane videla. Ale určitě umí skvěle stírat fekálie sterilním tamponem, místo polít dezinfekcí a vše patřičně peprně okomentovat.
To je fakt děs.
MarkétaP + 4 dcerky
25.6.2009 7:48:17
To bylo ovšem od té sestry vysoce neprofesionální, za takovou poznámku by měla dostat minimálně finanční postih. Dovedeš sipřestavit, že budeš mít třeba zrovna nepříjemné nadýmání a k tomu schůzku jako klientka v bance, úřednice si k tomě přisedne a pronese "fuj, tady to páchne"? Každý rozumný člověk by si minimálně stěžoval u nadřízeného, jen těm zdravotníkům to bůvíproč prochází. ~;((
25.6.2009 7:46:29
Hanko právě kvůli šrámům na duši od lékařů se tak bráním a stejně tak své děti a manžela. Díky chybě jedné mladé laxní lékařky mi zemřela sestra. Díky chybám lékařů se onemocnění mojí babičky z "prosté" rakoviny dělohy změnilo na nezmenitelné poškození střev s jedinnou možnou nápravou a tou je umělý vývod, na který, ale nemůže jít z jiných zdravotních důvodů, neb by narkozu nepřežila. Sama jsem jako dítě byla pokusný králík v nemocnici i u svých doktorů, kteřé mě do té nemocnice dostali znovu. Proto se tak bráním a bránit budu. Taky mám něco za sebou a ně vždy je to ideální, ale jsme lidi a tak se s námi má taky zacházet. Doktor není o nic víc než já jen s diplomem.
natalii + 09/08
25.6.2009 7:33:26
Jo a ještě sestra měla hrozný problém s tím,že nejsem vdaná.To taky bylo něco.Jak si dovoluju lézt k nim a ještě ani nejsem vdaná,když jsem těhotná.Přitom přítel tam byl se mnou,respektive v čekárně,takže viděla,že to dítě nemám jen tak s nějakou pochybnou známostí.No prostě katastrofa.
A když tak čtu příspěvky od "doktorky",co sem přispívala,tak už se fakt nedivím,že existují i zdravotníci s tak hrozným přístupem,jaké jsem potkala já,nebo EviK.~a~
[<<Předchozích 280] Příspěvky 281290 z 975 [Dalších 685 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.