Kimmy, 2 deti |
| • |
20.10.2009 8:59:11
Grainne - na to, ze clovek tyto penize dostava 3 roky a navdavkem jeste zdravotni pojisteni pro sebe i pro deti je to az az. Normalni je, ze clovek dostava penize za praci, nikoli za to, ze se doma stara o vlastni deti. Stat nemuze lidem zajistovat takovou zivotni uroven, jakou by si prali - nicmene by jim mel nastavit takove podminky, aby si ji mohli vytvorit - a to cesky stat nedela.
Jak pises, RP predpoklada existenci druheho prijmu a tudiz je podle me nastaven prilis vysoko vzhledem k tomu v jakem stavu jsou finance ceskeho statu. |
Grainne |
|
|
20.10.2009 7:56:10
Kimmy, nic proti tvému pocitu, že 7 600,- je dost, dokud z něj nemusíš zaplatit nájem, energie a taky něco jíst. Tu a tam, obzvláště v zimě bychom rádi i zimní bundu a boty a naše děti taky.
V tomto kontextu je tvoje úvaha veselá. Minimální mzda, která činí 8 000,- neumožňuje důstojný život - tedy zabezpečení základních potřeb, jako je bydlení, strava a oděv. Zdá se mi minimálně zvláštní, jak je možné, že normálně pracující člověk není schopen ze své mzdy tyto základní požadavky uspokojit. Potom mnohdy nastupuje stát a supluje zaměstnavatele - dorovnává tyto položky, třeba příspěvky na bydlení apod. Je chyba, že mzda je nastavena tak, že nestačí k uspokojení základních potřeb. Není chyba, že je takto nastaven RP, tam se předpokládá i existence druhého, pracujícího rodiče. Ve srovnání s cenami v ČR, tedy základních potravin, energií, nájmů, je RP odpovídající, mzdy neodpovídají. |
|
|
20.10.2009 7:29:24
Pokud platis stejne jako zamestnanec - tak si myslim, ze to opravdu spravedlive neni.
Zaměstnanci nemocenské pojištění neplatí, zaměstnavatelé platí 2,3% z vyměřovacího základu. OSVČ platí 1,4 % z vyměřovacího základu. Jinak OČR nedostávají například domáčtí zaměstnanci nebo zaměstnanci na dohodu o pracovní činnosti... pokud vím, tak za ty zaměstnavatel platí taky 2,3 %. Nárok nemají ani zahraniční zaměstnanci (= zaměstnanci pracující v ČR pro zaměstnavatele, který má sídlo ve státě, který s ČR nemá uzavřenou mezinárodní smlouvu o sociálním zabezpečení), ale ti se k pojištění přihlašují dobrovolně a platí 1,4 %. |
Kimmy, 2 deti |
| • |
20.10.2009 4:41:56
Kamilax - 7600 Kc jsou penize, ktere si nekteri lide vydelaji praci za plny uvazek - opravdu nemam pocit, ze je to malo! Stat je byrokraticky aparat, ale nekouka, jak uzivit sam sebe - zivi krome sebe celou radu lidi, kteri by se jinak museli zivit praci... a navic to dela z vypujcenych penez, takze problemy se budou jen zhorsovat.
|
Kimmy, 2 deti |
| • |
20.10.2009 4:39:43
Hanko - dekuji za objasneni - ja jsem se totiz minuly tyden v jine diskusi setkala s pani, ktera rikala, ze dostava OCR proto, ze si to plati z nemocenskeho pojisteni - ale ona byla zamestnanec, ne OSVC. Slysela jsem, ze hodne OSVC si nemocenske pojisteni neplati, proto jsem se ptala, jestli ty ano.
Pokud platis stejne jako zamestnanec - tak si myslim, ze to opravdu spravedlive neni. |
Kimmy, 2 deti |
| • |
20.10.2009 4:35:37
Tulko - byla jsi to ty, kdo zacal s otazkou, jestli by se mi libilo pro me dite dostat trest smrti za drogy - podle mne je to stejne blba otazka, jako jak se tobe libi snadna dostupnost drog v CR....
nijak zvlast netouzim se s tebou shodnout na otazce trestu za pasovani drog.... nicmene puvodni prispevek byl o tom, ze Grainne psala, ze podle ni nikdo nic lepsiho, nez demokracii, nevymyslel a ja si myslim, ze system odborniku a pravidel, ktery tady mame my, je lepsi nez demokracie, kde se politici voli na zaklade planych slibu a voli lidi za nos... |
Kimmy, 2 deti |
| • |
20.10.2009 4:33:00
Grainne - ja teda rozhodne neblbnu - ceska mladez je na prvnim miste v Evrope v experimentovani s drogami, takze jsou zrejme dost dostupne - mozna tobe je nikdo nenabizi, ale obtizne je sehnat urcite neni.
Souhlasim s tim, ze to zalezi na tom, jak rodice vychovaji sve deti a to byla taky moje odpoved Tulce... nijak to nesouvisi s tim, ze podle mne je mistni system rozumneho odborneho rizeni lepsi, nez evropska nebo americka demokracie |
|
|
19.10.2009 22:48:51
Víc takových vyčůraných matek.. strašně ráda platím daně na nemakačenka, pardon, na lidi co zneužívají peníze od státu.
Nerozumím... čtyřhodinovou docházku do školky nezavedly vyčůrané matky, ale politici Už jsem tu psala, proč mi rodičák připadá jako "divná dávka"... ovšem na druhou stranu kdysi dávno jsem v jiné zdejší diskuzi vyjádřila i pochopení pro politiky: ono je jednodušší přidat rodinám peníze na rodičáku (nebo umožnit na rodičák dosáhnout více rodinám), než pro rodiny něco skutečně udělat ![]() |
Kamilax |
|
|
19.10.2009 22:13:38
Naprosto s Vámi souhlasím a 7600 je opravdu bída, když si spočítáme, že plenky na jedno dítě jsou cca 1500 měsíčně. Hluboko smekám před všemi rodiči dvojčátek, více dětí. Náš stát je bohužel velký byrokratický aparát, který hledí jen na to jak uživit sám sebe. Přeji Vám i dětem hodně zdravíčka.
|
|
|
19.10.2009 22:13:34
Je možné, že je díra v zákoně a že jí někteří využívají, rozhodně ale ne v naší školce. Je to tak, že kdo dal dítě do naší školky, tak nepobírá RP, ježto je dítě na celodenní provoz.
Sovko, to, že z vás vaše ředitelka dělá idioty, ještě neznamená, že "je díra v zákoně". Znamená to jenom to, že si klidně necháte věšet bulíky na nos, což je samozřejmě vaše věc ![]() Díra v zákoně to samozřejmě být nemůže, ptž "čtyřhodinový provoz" ve školkách neexistuje, legislativa ho nepřipouští, čili tvůrcům zákona bylo jasné, že čtyřhodinové děti ve skutečnosti budou zapsané v polodenním, celodenním nebo internátním provozu. A MMCH pamatují na ně i ve vyhlášce o předškolním vzdělávání, kde je jasně napsané, že je-li v celodenním či internátním provozu dítě, kterému je zákonem omezena doba pobytu na max. čtyři hodiny denně z důvodu pobírání rodičovského příspěvku nebo příspěvku na osobu blízkou, bude mu školkovné stanoveno ve výši 2/3 školného pro celodenní provoz. Takže fakt nechápu, jak můžeš mluvit o díře v zákoně, když se ve skutečnosti jedná o něco, co legislativa přímo předpokládá ![]() |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.