amy |
| • |
18.10.2009 9:11:31
nečetla jsem celou diskuzi, ale po pár posledních článcích na hlavní straně se musím zeptat, je tady alespoň někdo, kdo se necítí být od státu ohledně fin.příspěvků diskriminovaný? Připadá mi, že si všichni stěžují, že dostávají málo (ať už přímou formou nebo nepřímou).
|
Líza |
|
|
18.10.2009 7:48:06
"Nedávno jsem v novinách četl zajímavý článek o tom, že mít malou firmu vyjde v ČR o dost laciněji, než do dospělosti vychovat jedno jediné dítě (!). To rozhodně není vizitka dobré rodinné politiky státu. Je to spíš vizitka toho, že státu jsou přednější různé pochybné podnikatelské subjekty než zdravě fungující rodiny"
Tak tímhle jsi mě skutečně pobavil. Pokud tedy pominu to, že ti, co tu uvádějí různé zavádějící dezinterpretace, ti pokrytecky vysvětlují, co už dávno víš , tak ocitovaná část tvého příspěvku je docela legrační.Mít malou firmu znamená, že sice do ní vrazíš peníze v začátku, ale pak začneš vydělávat - vytváříš nějaké hodnoty - zboží, služby - někdo si je od tebe kupuje, případně ještě vytváříš pracovní místa, odvádíš daně, jsi účasten pojištění. To by bylo opravdu smutný, kdyby vlastnictví firmy spočívalo v tom, že ti firma sežere stejný množství peněz jako vypiplat od 0 do 18 let dítě, a nic nevyděláš. To by jaksi popíralo smysl existence té firmy. A že státu záleží na tom, aby drobné podnikání fungovalo? Ona malá firma není obvykle žádný "pochybný podnikatelský subjekt" (jak nesnáším tohleto klišé!), ale cosi, co pomáhá držet fungující ekonomiku. Lidi, kteří mají malé firmy, se otáčejí mnohem víc, než většina zaměstnanců, do státní kasy odvádějí dost a dost, vytvářejí pracovní místa a kromě toho v současné ekonomické situaci jsou permanentně silně ohroženi. ![]() |
|
|
18.10.2009 7:43:57
Zuzano, ono asi se těžko domluvíme, ptž pro mne je rodičák sociální dávka, která má rodině pomoci v nastalé aktuální sociálně znevýhodňující situaci. V životě by mě nenapadlo sociální dávky brát jako příjem, který má rodinu živit. Podmínky nároku na sociální dávky jsou nastaveny pro všechny stejně, pro rodiny s jedním dítětem, s dvojčaty, se čtyřmi dětmi... Pokud jsou některé rodiny na tom finančně špatně, mohou si požádat o další sociální dávky, rodičák není jediná dávka
A jako fakt nechápu, jak někdo může někomu závidět, že byl v sociálně znevýhodňující situaci déle a tudíž že na sociálních dávkách pobral celkově víc peněz |
Líza |
|
|
18.10.2009 7:34:22
Marion, nicméně ty potřeby má v nějakém čase
, na tom nic nelogického není. |
| • |
18.10.2009 0:55:54
Chci jen reagovat na váš výrok: "Castka rodicovske dovolene je ze zakona minena na potreby zeny a ta je jedna, at porodi kolik chce deti."
To je určitě logické, ale co žena, která porodí třeba tři děti po sobě??? Ta dostane rodičovský příspěvek 3x a stále je to ta samá matka, ta samá žena.....u dvojčat se nestává dvojnásobnou matkou??? |
|
|
18.10.2009 0:10:01
Silvie,
přišlo mi to jako lepší kompromis, než rodičák vázaný na osobu pečující, který diskriminuje pro změnu všechny děti žijící v domácnosti. |
|
|
18.10.2009 0:07:58
Ale jinak mně osobně přijde rodičák jako taková "divná dávka"
![]() Není to ani náhrada ušlého příjmu - není vázaný na předchozí příjem, ba se při něm kliďánko může vydělávat. Není to ani dávka pro sociálně potřebné, neb se sociální potřebnost nijak nezkoumá a nárok na ni mají chudí i bohatí. Když se to vezme kolem a kolem, tak ani nenáleží za péči o dítě, ptž ačkoli je podmínka celodenní péče zákonem daná, tak zároveň zároveň zákon připouští možnost dítě nechávat hlídat jinou zletilou osobou nebo dávat do školky až na 4 hodiny denně (od tří let). Nicméně to není ani dávka za to, že máš dítě do 4 let, ptž vzato čistě teoreticky, když jednou necháš dítě ve školce místo 4 hodin hodin 5, tak už na rodičák ztrácíš nárok. Ono když tak nad tím přemýšlím, přijde mi docela obtížný přesně definovat, za co a proč ta dávka vlastně je |
|
|
17.10.2009 23:57:48
Aha, a pokud to tedy chceš vázat rodičák nikoli na osobu pečující, ale na počet dětí, tak proč chceš některé děti diskriminovat?
Ale jinak dávky podle počtu dětí máme - pro pracující slevu na dani/daňový bonus, pro sociálně slabší přídavek na dítě a sociální příspěvek. |
|
|
17.10.2009 23:51:10
Napsala jsem, že se neodvíjí od toho, kolik jiných dětí (myslela jsem tím dětí narozených v jiné době než v době, kdy vzniká nárok na rodičák) člověk živí. Teoreticky by to mohlo hrát taky nějakou roli – podobně jako různé jiné okolnosti, ale mluvíme-li o rodičáku, připadá mi přirozené brát v úvahu děti narozené v momentě, kdy nárok na rodičák vzniká.
Nebo to postavit úplně jinak, rodičák zrušit a vyplácet lidem nějaké dávky podle toho, kolik živí dětí – tohle ale už vlastně máme v podobě daňových úlev. |
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
17.10.2009 23:39:04
V oktávce? Ony se ještě dělají auta vzadu s dvoubodovým uprostřed?
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.