|
17.10.2009 21:38:22
Na tom něco je, to je fakt - ty děti budou jednou jistě vzdělanější než děti sociálních případů a přinesou tak do státní kasy víc peněz (pokud tedy nebudou daně šidit, jako to dělá většina z nás, že
) |
Dita |
| • |
17.10.2009 21:38:07
Ale prostřední desadlo nemá tříbodový pás, má jen dvojbodový, ale záleží na každém, jak hazarduje se zdravím...
|
Klárka |
| • |
17.10.2009 21:35:17
Ale no tak, u dvojčat to tak bývá, že se čeká dlouho, než se potvrdí, že jsou tam dvě děti... U mě to byl 12tt nejdříve jsou vidět jen komůrky, pak čárky a až když je pořádně patrná srdeční činnost, tak se řekne budou dvě. A to jestli se dvě opravdu narodí je taková loterie o život. Neumíš si předtavit kolik maminek příjde o jedno z dvojčat třeba až po 25tt. A nebuď zlá... Je těžké padnou ze střední třídy-dva pracující na sociálku jeden pracující a tři na rodičáku...
|
|
17.10.2009 21:32:45
Po přečtení mě napadají tři věci:
1. Pro se autor i s rodinou tedy nepřestěhuje raději do Švédska? (V naší politice mě tedy rozčiluje hodně věcí, ze spousty věcí je mi vyloženě zle, ale výše rod. příspěvku to fakt není ![]() 2. Ještěže nemá autor čtyřčata... 3. Co vám jako otci brání strávit 2 měsíce nebo déle na RD? Nic proti vícečetným rodinám, sami o 3. dítku ještě malinko uvažujeme, ale vadí mi, že jsme tak trochu národ skuhralů - neustále srovnávání se s druhými se závěrem, že ostatní jsou na tom líp než já... Nedávno tu byl článek na podobné téma, ještě dříve pak zas zkušenosti s pohrdlivými reakcemi okolí na vícečetné rodiny (mimochodem, někde jsem četla nebo slyšela, že člověk dostává od okolí takové odpovědi, resp. reakce, jaké od něj sám podvědomě očekává, a myslím, že je to opravdu tak). Co takhle podívat se na svou situaci z jiného úhlu? Kdyby se autorovi narodilo podruhé jen 1 dítko, pak by ale přece jen po 3. zatoužili, strávila by maminka (nebo tatínek) na RD pravděpodobně o 3 roky delší dobu, tudíž by rodina sice dostala v součtu víc od státu, ale zase by měla výrazně menší výdělek. Dále třeba - mamince stačilo k dosažení počtu 3 dětí absolvovat jen 2 porody. Není snad i to pozitivum? Určitě by se pozitivních věcí našlo víc. Jinak mě zas přijde velmi nespravedlivé, pokud ve Švédstku mají maminky vícerčat nárok na násobky RD. Jak k tomu přijdou chudáci děti, které nejsou z vícerčat? Šup s nimi v 1,5 roce do jeslí? A vícerčata může maminka opečovávat déle? A povinnou RD na 2 měsíce pro tatínky bych taky nechtěla, celé 2 měsíce chodit na celý den do práce bych s dítětem do 1,5 roku nevydržela. Manžel se i bez příkazu stará o děti dost - koupe je, hraje si s nimi, chodí s nimi plavat, a když je třeba, stará se o ně celý den sám. |
Tvoje horší já |
|
17.10.2009 21:29:14
Zuzano - je to hodně vysoká matematika.
![]() Zkus se na to podívat jinak - když má dvojčata, nemůže tři roky vydělávat. Když má děti víc než tři roky po sobě, nevydělává šest let. Po tu dobu ji stát finančně podporuje, během první mateřské živí jedno dítě, během mateřské druhé ale děti dvě, stejně jako matka dvojčat. A teď můžeme děti přidávat a počítat dál a dál... Nevím, pořád se mi nezdá, že by byla maminka dvojčat na něčem ošizená. Ale naprosto souhlasím s vyšším porodným na dvojčata, opravdu dvojčecí kočáry jsou dražší, musí se pořídit dvě sedačky najednou atd. atd. |
Tvoje horší já |
|
17.10.2009 21:25:53
Sylvie, když tě tady vidím - nevíš náhodou, jak to je s nárokem na mateřskou a chozením do těhotenské poradny? Jsem si jistá, že mi to vtloukali do hlavy u prvního dítěte. Ale teď to nikde nemůžu najít. Platilo někdy takové pravidlo, že je pobírání mateřské podmíněno deseti návštěvami těhotenské poradny?
|
|
|
17.10.2009 21:25:50
Když tak nad tím přemýšlím, to už bychom mohli dávat sociální dávky lidem, kteří své děti posílají třeba do soukromých anglických školek, ptž dvacet táců za školkovné je dvacet táců, kvůli nim je rozpočet napjatý jinde a mají pak méně než sociální případy, kteří na peníze na vzdělání svých dětí nedávají
![]() |
|
|
17.10.2009 21:23:00
Jíťo, uvědom si, že spousta rodin s nadstandardními příjmy na přídavky nedosáhne, ale na rozdíl od sociálních případů, které dosáhnou, jim velkou část z rozpočtu sežere hypotéka.
No ale to je snad jejich volba, ne? Nikdo je nenutil si tu hypotéku pořizovat, mohli si třeba najít bydlení na úrovni sociálních případů a hypotéku by platit nemuseli ![]() |
|
|
17.10.2009 21:20:31
Jíťo,
Nějak mi to nedá, musím se autora zastat. „Proto nechápu, proč chcete další výhody a finanční podporu“ Jaké "další" výhody? Autor přece ve skutečnosti chce, aby nebyli znevýhodněni. Pokud máš dvě děti v delším časovém odstupu, dostala jsi od státu dvojnásobný rodičák. Pokud má autor dvojčata, dostal jeden rodičák. Je to tak vysoká matematika? Zvýhodněný je ve skutečnosti ten, kdo má dvě děti v delším časovém odstupu (včetně mě). A je tomu tak proto, že v Čechách se to počítá podle počtu matek (otců) na mateřské (otcovské), zatímco třeba ve Švédsku podle počtu dětí. Ten příspěvek není určen pro "sociálně slabé", nýbrž pro všechny rodiny s malými dětmi. Proto bych sem nepletla žádné přídavky pro sociálně slabé, školky ani školy. Budeme-li se držet principu, je to asi opravdu trochu nefér vůči rodičům dvojčat. |
|
|
17.10.2009 21:14:05
Takže myslíte, že jako školce nejdřív odkývnout celodenní docházku (protože jinak by dítě nepřijali) a pak po nich chtít, aby napsali, že dítě je tam na 4 hodiny? Tak to by se asi dost šprajcovali, pokud by to výslovně dali do požadavku, ne?
Sovko, i ty máš problém s pochopením psaného textu? Nevadí, mám dobrou náladu, klidně ti zopakuji ještě jednou a budu psát pomalu, abys to stíhala pochopit: Podle vyhlášky o předškolním vzdělávání lze zřizovat školky s polodenním, celodenním a internátním provozem. O zřizování školek s "čtyřhodinovým provozem" (polodenní není totéž, co čtyřhodinový) vyhláška nemluví, tedy u přijímání do školek se děti hlásí do takového provozu, jaký ve školce je. U nás třeba od zřizování polodenního provozu upustila, takže VŠECHNY děti se hlásí do celodenního provozu. Čili pokud by pro přiznání rodičovského příspěvku mělo být podstatné, do jakého provozu se dítě do školky přihlásilo, musel by být rodičák sebrán VŠEM rodičům, kteří dali dítě, na které RP pobírají, do školky ![]() Nicméně tak to podle zákona o státní sociální podpoře opravdu není, ten opravdu výslovně mluví o tom, že dítě mateřskou školu NAVŠTĚVUJE. Dny docházky a délku pobytu ve školce podle vyhlášky o předškolním vzdělávání stanoví ředitel po dohodě s rodiči. Nicméně pokud by ředitel odmítal stanovit čtyřhodinovou docházku, tak nemůže nutit rodiče, aby své dítě nechávali ve školce déle, než oni sami chtějí (školka není povinná a on v ní nemůže držet děti proti vůli rodičů). Na druhou stranu pokud ředitel kvůli RP stanoví čtyřhodinovou docházku, mají rodiče nárok na slevu na školkovném. Nejsem si jista, nakolik by ten nárok měli, pokud by dítě dávali do školky na čtyři hodiny denně, aniž by to měli předem odsouhlasené s ředitelem, já se v tomto případě o slevu neucházela. A tím se vracíme zpátky k tomu, že navštěvuje-li dítě školku max. 4 hodiny denně, zůstává nárok na rodičák zachován a školka má ze zákona o státní sociální podpoře povinnost na požádání rodiče o tomto vystavit potvrzení. MMCH není to nic proti ničemu, kontroly ze sociálky samozřejmě chodí a pokud dítě opravdu navštěvuje školku maximálně povolenou dobu, není v tom žádný problém, ptž znění zákona splňuje. A že by školka měla problémy s dotacemi, tomu taky nevěřím - ostatně Sekanina sama psala, že u starší holky školce nevadilo, že byla přihlášená na celý den a brali si ji domů po obědě. Z hlediska dotací školce je to ten samý případ, jako kdyby si brala dobu dítě po 4 hodinách ![]() |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.