Jindra4 |
|
17.10.2009 19:03:31
Stát by počet dětí zajímat měl – každé dítě až bude dospělé (pokud bude vychované ve zdravě fungující rodině) bude platit daně a svou prací stát buď přímo, nebo nepřímo bude podporovat. Případy odchodů za zaměstnáním do ciziny jsou pořád ještě v menšině. Děkuju za všechny připomínky. Naše rodina nepatří rozhodně k těm, co natahují ruku a křičí Státe dej. Já jen poukázal na to, že mi zkrátka tenhle způsob přijde mírně řečeno nespravedlivý. Slovní hrátky s názvem Rodičovský příspěvek neřeším, sám sem v článku napsal, že vím, že je určený pro matku (případně otce). Celé je to špatně. Peníze potřebují hlavně ta děcka, matka zase tolik ne. Kdo chtěl pochopit pochopil, kdo nechtěl, vysvětlil mi pokrytecky znovu to, co sem dávno věděl. Nedávno jsem v novinách četl zajímavý článek o tom, že mít malou firmu vyjde v ČR o dost laciněji, než do dospělosti vychovat jedno jediné dítě (!). To rozhodně není vizitka dobré rodinné politiky státu. Je to spíš vizitka toho, že státu jsou přednější různé pochybné podnikatelské subjekty než zdravě fungující rodiny - a podle toho náš stát také začíná vypadat. Když se podívám, do čeho všeho se dnes dokáží nalít státní prostředky ( díky svému zaměstnání jsem mnohdy dost v centru dění), tak mě nejde do hlavy, že v případě pomoci rodičům a malým dětem stát obrací každou koru¨nu a v případech jakýchkoliv škrtů jdou první na ránu. Tohle jsou zkrátka investice, které se státu vrátí (což se o jiných říct nedá) - to by dobrý hospodář mohl poznat. Děti jsou pro mě a manželku prioritou, na ničem jiném mi nezáleží tak, jako na tom, aby děcka prožila nádherné, šťastné a spokojené dětství a aby byla připravena na budoucí dospělý život. Vždy mě dokáží pobavit rady a rádoby kárání typu : Jsou to vaše děti, poraďte si apod. vesměs je slýchávám od lidí, co buď bydlí ve třiceti u rodičů, nebo mají jedno (max. dvě) děti a ještě jsou jejich životy notně dotovány „třetí osobou“. Není správné řídit se filozofií, že dobří rodiče jsou jen bohatí rodiče. Stát by rodičům s více dětmi mohl vycházet vstříc třeba tím, že by v rámci různých služeb byly takovéto rodiny zvýhodněny – levnější školky, jesle, různé poplatky apod. Nedocházelo by ke zneužívání takto poskytnutých financí. Jde mi o princip – nehledě na to, že na rodiny s dvojčaty a vícerčaty se u nás moc nemyslí ani v jiných případech - např vstupy do různých veřejných zařízení apod. Sám se již pár let pohybuji ve stavebnictví a vím jak se někdy na stavbách projektantům a firmám těžce vysvětluje, že ten chodník nebo vstup do objektu může občas potřebovat použít i maminka s "širokým" kočárkem o vlacích a autobusech nemluvě....Nechci, aby se o mé děti staral stát, chci, aby mi pomohl vytvořit podmínky pro důstojné fungování rodiny - však mu to za svůj život všichni ještě bohatě vrátíme. Kdyby se přerozdělování těchto státních prostředků zefektivnilo, lépe kontrolovalo a kdyby se vytvářely dobré podmínky ve sféře předškolních dětských zařízení (případně byla podpořena v tomto ohledu soukromá zařízení), tak by (spolu s lepšími pracovními příležitostmi na částečný úvazek) srdce mnoha roidčů zaplesala. A nakonec k tomu Švédsku - vybral sem si jej záměrně, protože jsou v tomhle směru o pár set kilometrů před námi - nechápu diskusi typu, že jsou tam na tom rodiče s dvojčaty stejně jako u nás - nejsou, tam jsou bráni prostě jako rodiče s dvojčaty - dostanou více peněz, prodlouží se jim doma pobytu na mateřské - která je i tak kratší než naše klasika. Tak by to mělo být - v době, kdy to rodiče nejvíce potřebují jim v maximální míře pomoci a pak pěkně v krátkém časovém termínu nahnat oba hezky do práce - k tomu pomůžeme prací na částečný úvazek pro maminku, školkou zdrarma atd.. Proč ne ? Je vidět, že i na těch vysokých daních něco bude - ve Švédsku jsem již měl to štěstí dvakrát být a rozhodně tam na tom asi špatně nebudou
![]() |
luckabo |
|
17.10.2009 19:03:08
A policie, ta by se také mohla najímat, jakož i soudy. Taky bych si mohla čas od času pronajmout nějaké ty vědce, aby mi něco vynalezli...
|
petru |
|
|
17.10.2009 18:27:35
Terezo, tak dobře. Už Ti rozumím s těmi VŠ, asi máš tuto zkušenost.
Ale já jsem ve svém příspěvku taky psala, že bych uvítala podporu zkrácených úvazků. Tohle taky dost bránila tuším Sekanice, přestože pak byla napadena za něco jiného, ale to už je stejně pryč. Těm kdo má dvojčata nezávidím tu práci a už vůbec ne lidem, kdo má v rodině někoho postiženého nebo chronicky nemocného. A věřím, že kdokoli,kdo je skoro pořád doma, by si "oddychl" v práci. Právě jsem se koukla na stránky ÚP na zkrácené úvazky, kde jsem hodně viděla mimo Prahu na Pardubicku, Královehradecku a hlavně v obou městech. Ale asi nemá velký význam takový úvazek pro někoho, kdo musí dojíždět. Jsem všemi deseti pro jejich podporu. |
TerezieK |
|
|
17.10.2009 18:09:46
Petro, ale já netrvdím, že každá VŠ tu práci najde. Ale myslím si, že většina "namyšlených" maminek, které na ty ostatní koukají zpatra, jenom protože nemají práci k rodičáků si myslí, že je to strašně jednoduché a myslím si, že tu VŠ mají. Já osobně, když jsem dostala svůj první rodičák jsem si přišla, jak totálně neschopný blb, který je závislý na sociálních dávkách do té doby jsem 12 let pracovala, odváděla teda nechutné daně a zvyklá být závislá sama na sobě najednou ten pocit soběstačnosti byl fuč. Já i když bych tu možnost měla, tak zase dítě jsem nemohla nikam "odložit". Tudíž si myslím, že sice chápu "autora", ale spíš by bylo fajn apelovat na to, aby se vláda snažila tlačit na firmy, aby měli povinnost nabízet maminkám částečné úvazky. Ono ty firmy totiž nikdo nenutí. A taková maminka dvojčátek by si určitě ráda "oddychla" v práci na pár hodin, přišla by na jiné myšlenky a lepší peníze. I kdyby se měli střídat v hlídání s manželem a tak. Osobně si myslím, že největší darda to musí pro rodiny, které už jedno dítě mají a do toho se narodí dvojčata. Většinou to starší děcko už chodí do školky nebo školy tudíž náklady jsou dost vysoké.
|
Hanka 75 |
|
|
17.10.2009 18:06:07
Samozřejmě, ono to totiž nikdy nejde udělat úplně spravedlive, a zrovna tenhle případ, kdy se to takhle sejde, prostě asi ocenit nejde (jak by se tod ělalo, že ?) Snad by jen šlo, pokud máš dítě např.t ZTP, tak za zvýšenou péči příspěvek nebo dvě děti, tak by to pak byl násobek... ale v téhle problematice se nevyznám. Každopádně bych byla proto, aby bylo oceněno, že s dítětem cvičíš, rehabilituješ... atd. atd. mamka mi vyprávěla, že viděla pořad, že se maminka starala o tři děti (všechny ležáci) a ještě měla starší dítko... tak tady by podle mne měla přijít velká kompenzace za tu fyzicky a psychicky náročnou práci) a ne nějaká almužna !! (v tomhle náš stát rostě nefunguje)
Ale u vícečat by to prostě šlo, jak už jsem psala, stát by neutratil víc než kdyby maminka vícečat plánovala (kdyby mohla plánovat, vícečata nenaplánuješ) děti po sobě, tak proč by neměla být tato náročnost oceněna ? Když je to možné. |
SnowWhite |
|
|
17.10.2009 17:48:44
Je to dost jednoduché a funguje to už tisíciletí...když chci odměnu, pracuji. Když zvažuji rozšíření rodiny, musím vzít v úvahu větší finanční zátěž...pokud ji nezvládám, musím pracovat víc...Co je na tom nesmyslné?
|
petru |
|
|
17.10.2009 17:36:47
Milá Terezo, je mi líto, ale najít práci s dětmi na zkrácený úvazek je dost těžké, přestože můžeš mít VŠ. V Praze je takových úvazků asi víc, podle toho, co slyším. Ale jinde najdeš možná práci svačinářky, ale to pak musím mít ty konexe.
Dalo mi dost zabrat pročíst včerejší diskuzi. Musím se připojit k názorům, že by bylo fajn, kdyby stát podpořil školky, jesle a zkrácené uvázky. Maminky, které touží mít víc dětí (nemyslím vícerčat) by se pak jistě smířily s nižšími příjmy od státu, za cenu zážitků s dětmi. Pokud ne, tak by si je holt nemohly pořídit. |
|
|
17.10.2009 16:35:49
Ano, naštěstí dvojčata má opravdu jen ten kdo je zvládne
![]() |
TerezieK |
|
|
17.10.2009 15:50:26
Ono je spis otazka kolik rodin s "prirozene" pocatymi dvojcaty je. Protoze v dnesni dobe se vetsina dvojcat narodi po IVF a tady se neda mluvit o tom, ze si rodice nemohli vybrat
Nemyslim to vubec zle, uz jenom dostat se do situace, ze nemuzu mit deti prirozene je silene, umele oplodneni atd. je silene drahe, ale..... jak je tu psano, lide, kteri maji telesne postizeni atd. si nikde nestezuji. A to jsou na tom stokrat hur, maminka s tatinkem muzou pracovat vzdycky, ale tihle lide?![]() Ja bych treba zrusila porodne taky nevim k cemu jsou pridavky na deti. Ty bych davala pouze "socialne slabym rodinam. Kdybych to mela brat dle toho co tu napsala jedna autorka, ze je to bolestne za porod, no tak to bych teda pozadovala aspon trojnasobek. Kazdy si holt musi nakoupit takovou vybavu, na jakou ma. Kdyz si musi maminky kupovat super moderni znacky kocarku a nevim ceho jeste tak se pak nedivim, ze nemaji penize na jine veci. Co se tyce rodiny dvojcat tak bych spis byla pro nejakou vetsi podporu prave treba skolky jesle, protoze si myslim, ze maminka dvojcat ma mnohem tezsi pozici na trhu prace. Taky trochu nechapu proc maji maminky, ktere maji moznost a stesti pracovat pri RP brat plny RP. Ono to opravdu neni jednoduche najit praci, kde Vam vyjdou vstric. A ne kazda maminka ma VS a konexe. |
madelaine |
|
|
17.10.2009 14:44:40
Maťo, chceš naznačit, že matky, které berou rodičák a současně pracují, jsou větší vyžíračky? To si nemyslím – jednak jsem babičce dávala za hlídání dost velkou částku, a jednak jsem ze svého platu odváděla dost velké daně.
Jinak tedy si nemyslím, že by nepracující matky byly vyžíračky, čtyřletý rodičák považuju sice za nadstandardní, ale nijak mně žíly nerve. Jen nesouhlasím, aby se ženy, které si přivydělávají, znevýhodnily odebráním rodičáku. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.