Tvoje horší já |
|
17.10.2009 0:09:49
Nevysvětlilas.
Pořád chápeš rodičák jako jakýsi plat pro matku za práci s dětmi, za jejich výchovu. Ale tak to není, je to jen jakési výživné pro matku po dobu, po kterou nemůže pracovat. I když by to bylo moc hezké odstupňovat rodičák podle počtu dětí v rodině, pak by ho ale měly dostávat všechny maminky podle počtu nezaopatřených dětí doma, nejen maminky vícerčat. Říkám - pokud bychom měli trojčata, byli bychom na tom finančně mnohem líp. Strávila bych doma tři roky, neutekl by mi v práci platový postup (protože do praxe se započítává jen šest let doma), vydělávala bych už několik let, měli bychom našetřeno. Tím ale neříkám, že bych trojčata chtěla. Za prvé bych je nedonosila, měla jsem vždy problémy i s jedním. Za druhé trojčata už jsou opravdu za hranicí možností jedince, tam se opravdu musí plně zapojit všichni, kdo mají ruce, i když jsem byla v porodnici s jednou maminkou s trojčaty a ta potom dostala od úřadu placenou asistentku. Ale rozumím tomu tak, že ne všude jsou úřady tak vstřícné. |
Hanka 75 |
|
|
17.10.2009 0:09:42
Já jsem o kojení obou strašně bojovala, právě i na základ info, že dvojky mají horší imunitu, takže abych jim kojením pomohla. Ted už mám zkušenost, že bych tolik nebojovala, kojení bylo strašně náročné, a děti jsou celkem dzravé. Krmit je z flašky by pro mne byla velká úleva. Jedno jsem musela po cca šesitnedělí dokrmovat, takže mám i zkušenost krmení z flašky.
Kdyby byli nemocné, tak bych tohle asi nepsala a volila stejnou cestu a "boj" za kojení. |
štěpánka |
| • |
17.10.2009 0:05:42
Hele znám.
Když mi někdo n otázku - jak jsi kluky naučila, aby na odrážedle nevlítli pod auto? Řekne s udiveným pohledem plným despektu : řekla jsem jim, že na přechodu musí zastavit. Já je na odrážedle vypustila leda na zahradu nebo na oplocené hřiště. Nebo - je separuješ děti od sebe, když spolu zlobí? No řeknu jim - ty se budeš oblíkat tady a sestra v obýváku. Chacha. Když oni nechtěli, musela jsem je tam donést, což jsem už ve 3 letech těžko zvládla. Viděla jsem roční dvojky, které posadili rodiče na písek a ony si tam v klidu hodinu hráli, neporvali se s ostatními, neutekli, nevyžadovali pozornost rodičů - stačil jemný dohled. Ty první dvA MOHLI KECAT, ALE TY Na TOM PÍSKOVIŠTI JSEM VIDĚLA!! |
Tvoje horší já |
|
17.10.2009 0:03:49
Je pravda, že pokud chce stát zvýšit porodnost, takový násobený rodičák podle počtu dětí v rodině by pomohl, protože pro hodně lidí je největším problémem překlenout finančně období mateřské. Ale upřímně, stát na to rozhodně nemá a nikdy mít nebude. Spíš postupně zruší všechny dávky, co dnes existují.
|
Hanka 75 |
|
|
17.10.2009 0:02:47
To je kompenzace příjmu maminky, příjmu rodiny a nebo by se dalo napsat též, náhrada na pokrytí předpokládaných výdajů. Protože co jiného jsou příjmy že ? A z tohohle úhlu pohledu je již vidět, že když plánuješ jedno dítko a přijdou tři, tak by rodičák měl, mohl být vyšší. Práci státu, společnosti třikrát tolik odvedeš, tři děti odkojíš, vykrmíš, vychováš... tak proč by za to měl být rodičák jako má maminka jednoho miminka, která si pak pořídí po třech letech druhé, po dalších třech letech třetí... stát jí vyplatí cca trikrát tolik co mamince trojčat na rodičáku, proč by maminka trojčat neměla dostat trojnásobek rodičáku, když tři děti vychová a to v obrovské psych. a fyzické áročnosti . Rok, dva, tři roky (nevím přesně a jistě je to jak píšeš individ. dle dětí, jejich zdraví atd.) bude odvádět práci za tři, starat se o tři děti... nevěřím, že je maminka trojčat, která by volila trojčata a ne tři děti po sobě, kdyby mohla. Roky jen přebaluješ, krmíš, vše v psychickém stresu, kalupu... psala, jsi, že jsi nečekala, co bude s dvěma dětmi, myslím, že takhle netušíš, jak náročné je mít trojčata... já s dvojčaty nahlídám a píšu, jsem pro trojnásobný rodičák, protože to je takový záhul, že i to je málo. A jak už jsem psala, stát by to nestálo ani korunu navíc. Stát by mne zprostředkovávat solidaritu a vyšší rodičák pro maminku vícečat je solidarita. Nejde jen o náhradu příjmu, jde i o tu psych. podporu, uznání, zde jak píšu by mne osobně stačilo i to, že by podpora byla jen o něco vyšší... jako uznání, že je to více práce než s jedním miminkem. Vysvětlila jsem to dobře ?
|
Teraza Horáková |
|
17.10.2009 0:01:33
vidíš a u mně opačně. Takové přistání na Zemi, ale tipuju, že proti jednomu hodnému donošenému miminku asi dost porce
|
štěpánka |
| • |
17.10.2009 0:00:16
Po pravdě si myslím, že rodičák má být pro toho, kdo je doma s dětmi. Dnešní forma, že rodičák mají všichni rodiče, bez ohledu na to, zda pracují nebo jsou doma s dětmi je podle mě špatná. Pracující maminky by měly mít možnost nepředražených jeslí nebo jiného zabezpečení pro děti, možnost získat zkrácený úvazek, apod. Nelíbí se mi že z mých daní se platí rodič.příspěvek někomu na to, aby mohl platit své chůvě a vydělává třeba 3x více než já. Rodič. příspěvek je náhrada mzdy pro rodiče, který se momentálně stará o dítě. Ne pro rodiče, který zaplatí chůvě a pracuje. Aby pracující matky nebyly "bity" - ať jim stát poskytne daňové úlevy, dotované a "lidské" jesle. Ale taky si myslím, že stát by měl podporovat rodiny s více dětmi - např. přídavky na děti, běžné v jiných evropských státec, významnější odpisy z daní, apod....
Rozhodně ne dvojčata - 2 rodičáky. Nebo ať to přeformulujou, stane se z toho příspěvek na dítě a ten ať se odvíjí od počtu dětí v rodině. Nemám to promyšlené a myslím že už radši půjdu spát.... |
Tvoje horší já |
|
17.10.2009
U nás je jedna maminka, má chlapečky dvojčátka a asi za rok nato se jí narodil další chlapeček, nebylo to v plánu, ale prostě se zadařilo. Před tou tedy smekám, když jsem ji vídávala s kočárkem, z každé strany se způsobně držel chlapeček něco málo přes rok, vycepovaní jako málokteré dítě. Dnes jsou jim tak tři a dva, myslím, vypadají jako trojčátka, a pořád jsou tak poslušní. Té paní ani nic jiného nezbývalo, manžel byl pořád v práci a babičky prakticky nepomáhaly.
|
Tvoje horší já |
|
16.10.2009 23:56:08
Pravda, to kojení si nedovedu představit, asi bych, pokud by mě potkala dvojčata, kojení rovnou vzdala. Protože jsem nikdy neuměla kojit vsedě a musela bych je kojit jedno po druhém, ne jako dcera jedné tchýniny kolegyně, která rok kojila dvojčata a ještě u toho prý pletla svetry a četla knížky.
![]() |
Teraza Horáková |
|
16.10.2009 23:55:25
jemine, znáš nějakou s hodnými bezproblémovými dvojkami? BUDU ji pasovat na zázrak.
neměli jsme předtím jednoho hodného sladkého prcka, prostě tak nějak načisto a hodně kamarádek mi řeklo, že jsem vadná.... a pak hodně kamarádek, co měly rozestup - jiné pohlaví ještě hůř - sdělilo, po čase, že jsem zase měla kliku. osobně nevím, poté, co jsem viděla příbuzných dvojky - pár let předtím - jsem prohlásila - že DVOJČATA NIKDY...¨ neměnila bych. Není to pocit ztotožnit se s nevyhnutelným, nakonec, na výběr, - omezeně - bylo, doufám, že projedou pubertou najednou. Mně připadá lepší dvojitý šok najednou, než postupně. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.