| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedno a jedno nejsou vždycky dvě

[<<Předchozích 470] Příspěvky 471480 z 937 [Dalších 457 >>]
Hanka 75
16.10.2009 23:53:43
Maminky vícečat mají náročné to, že dvojčata, vícečata nenaplánuješ a jedny ruce ti pak na víc stejně starých dětí nestačí. Co já vím, tak sestr v kojenáku má na starosti čtyři miminka a jde po šichtě domů. Maminka trojčat má tri a to 24 hodin denně.
mám zkušenost jen s dvojčaty. Ale není to dvakrát tolik práce co s jedním dítětem. Vím, že pro mne osobně by bylo snažší mít roční dítě a miminko než dvě miminka, jak jsem měla. Víc k tomu nemůžu napsat, když chci psát o své zkušenosti. Mám ted roční dovjčata, takže mohu popravdě napsat, že by mi bylo snažší mít jedno roční dítě a miminko než dvě miminka kojená na střídačku. Tot vše.

Tvoje horší já
16.10.2009 23:52:30
No, asi nejhorší byl přechod z jednoho na dvě, vůbec jsem netušila, co mě čeká.~;)
Až u toho třetího jsem to už tušila.~;)
Tvoje horší já
16.10.2009 23:51:32
Ale to je pořád nepochopení základního principu - rodičák je dávka pro rodiče, kompenzace za to, že nemůže do práce, ne dávka pro děti.
U nás se neodvíjí od počtu dětí. Ve Švédsku ano (aspoň autor článku to uvádí). Jenže tak, že se započítávají všechny nezaopatřené děti v rodině. Tedy třeba i já se třemi dětmi bych dostávala při třetím dítěti trojnásobek. Uznej, že toto by stát v dnešní situaci opravdu neunesl, i když uznávám, že by se mi to líbilo, hlavně v případě, že bychom se rozhoupali na čtvrté dítě.

Jinak, pokud jde o tu práci, určitě jsou dvojčata náročná a určitě je náročnost dětí velmi individuální, závislá na jejich počtu, věkových odstupech (nebo neodstupech), jejich temperamentu, zdraví atd. atd.
štěpánka
  • 
16.10.2009 23:51:13
Jano, ale to je přesně to co jsem psala. Maminky, které přejdou z 0 dětí na 2 jsou prostě vyřízené. 1 na 3 je taky hrozné, ale jen při malém věkovém odstupu. Jinak matka tuší co ji čeká. Zkus si vzpomenout, když jsi měla 1.dítě, určitě jsi mu věnovala všechen svůj čas a byla jsi unavená. Mamina dvojčat jim taky věnuje všechen čas, ale samozřejmě je unavenější, protože má víc práce. Tobě se za čas narodilo 2. dítě, byl to jistě taky zápřah, to nezpochybňuju. Ale už jsi aspoň přibližně tušila, co tě čeká. Tuto zkušenost já nemám. Proto nechci posuzovat, co je lepší, horší.
Pro mě bylo nejhorší to nepochopení a nesdělitelnost toho, co prožívám. Ty mi to teď potvrzuješ. Já si neměla s kým to probrat - Klub dvojčat mi v tom pomohl. Není náhoda, že takové kluby vznikají, asi maí maminky dvojčat fakt maličko jiné problémy....
Hanka 75
16.10.2009 23:47:04
Já bych rodičák zvýšila, protože stát by to nestálo ani korunu navíc, když uvážíš, že maminka, která se naplánuje dvě děti čtyři roky po sobě stát cca dvakrát tolik jako maminka dvojčat. Tak proč by maminka dvojčat nemohla dostávat vyšší rodičák ? Stát a nikoho na daních potažmo, by to našidilo. Ujistuji tě, že práce je miniálně dvakrát tolik a psych. a fyzicky to není dvakrát náročnější, ale vícekrát... A u maminky trojčat, to je řehole, té bych opravdu prála trojnásobný rodičák. Sobě osobně mírně vyšší rodičák, jako psychikou podporu :-), ale nemusí to být. Vícečata si nenaplánuješ, a někdo plánuje třeba jedno dítko a najednou se musí postarat o dvě, nebo i tři. Solidarita by měla fungovat. Nevěřím, že vyšší příd. na dítě to vykompenzují.
Jak už jsem psala, já mám dvojčata, sestra dvě děti za sebou, babička pomáhá mnohem více mně a sestra mi také pomáhá, ne já jí. Na tom je snad také vidět, jak náročné jsou děti po sobě a "vedle" sebe.
štěpánka
  • 
16.10.2009 23:46:05
Anarad, nerozčiluj se. Už jsem Ti psala, že se skorodvojčaty mám jenom tu zkušenost, že by se mnou moje kamarádky neměnily, i když mají děti cca 1,5 roku od sebe. Záviděly mi jen kočár, protože děti měly malé ještě před rokem 1989 a tenkrát to byl opravdu problém.
Nemám v úmyslu říkat, že máš více nebo méně práce než já, když byly děti malé.
Tvoje horší já
16.10.2009 23:43:49
Jistě, to se shodneme. Ale mám pocit, že hodně si tu stěžují matky dvojčat samotných a přitom si neuvědomují, že nejsou samy, co mají doma dvě děti, že spousta lidí má dětí i víc.
Tvoje horší já
16.10.2009 23:42:48
Myslím, že to podobně funguje ve všech sourozeneckých skupinách. První kluk do roka nezastonal, protože to neměl kde pobrat. Dcerka ale od něj chytla rýmu už v půl roce. A nejmladší, chudáček, chytil rýmu už ve čtyřech týdnech - od svých starších sourozenců.
Ale ve výsledku - nejstarší má podle mě nejslabší imunitu, ve školce nevydržel ani tři dny bez rýmy a kašle (to vůbec nepřeháním). I v prvních letech školy byl hodně často nemocný. Asi protože si nevybudoval imunitu do toho roka.
genova
16.10.2009 23:39:47
A co skorodvojčata? to si myslíte, že jejích matky nemají co na práci?~q~
štěpánka
  • 
16.10.2009 23:39:15
No a maminky dvojčat s druhým, třetím a dalšími dětmi mají taky víc práce! Nemají všechny jako já jenom ty dvojky....
Jenže příchod dvojek do jakékoli sourozenecké konstelace je prostě náročnější než příchod 1 dítěte do stejné rodiny. Na tom bychom se mohly shodnout.....
[<<Předchozích 470] Příspěvky 471480 z 937 [Dalších 457 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.