štěpánka |
| • |
16.10.2009 20:42:25
Tinas,
mému manželovi naspořili rodiče na byt 90 000 kč. Právě v roce 1989 by za to byt - družstevní byl a ještě by zbylo na vybavení. Bohužel již nákup nestihl zorganizovat, co se tu dělo s nemovitostmi víme všichni. Kolik peněz je 90 000 dneska? Nebo i před 10ti lety? Když byt teď stojí 3 000 000 a více - v Praze? Za těch naspořených 90 000 by tak asi byla kuchyŇ? Možná nějaká ne moc luxusní..... K čemu by mi byly peníze tenkrát naspořené a těžce od huby odtržené? Na 2 věci na nic a na ...... Rozumíš, co tím chci říct? My se na příchod dětí připravili (naspořeno cca 100 000, "vlastní" bydlení - myšleno bez rodičů - kdo mohl vědět, že v restituci se dům vrátí majiteli?, který vyšponuje nájemné jak to jen půjde - a to je regulované - cca 110 k za m2!, manžel s tenkrát opravdu nadprůměrným platem - a ten měl ještě před 10ti lety, jenže od té doby se u nich ve firmě nějak přestalo se zvyšováním)- jenomže změny společnosti kolem nás bohužel mínily jinak. Neber to jako stížnost, jen konstatuji fakta. Nechci zpět bývalý režim, nechci peníze od státu. Jen si myslím, že všechny ty dnešní plánovačky - z této diskuse nějak zapomínají, že svět tu není jen posledních pár let. A fakt mě "baví" ty kecy, jak si každý má našetřit, zabezpečit, připravit se..... Ještě mi tu chybí, jaký si to člověk udělá, takový to má.... Ono vracet se do práce právě s těmi nedonošenými dvojčaty, se kterými se běhá několikrát za týden na nějaké vyšetření, rehabilitaci, apod, to opravdu není jednoduché. Radši toho nechám, než mě taky někdo nařkne, že chci vykrádat stát....... (mimochodem, poslední "dárek" od státu byl pro mě rodičák, tuším 2 500 kč, už ani nevím ve kterém roce. |
susu |
| • |
16.10.2009 20:36:05
kdyz ti doktor na gynde rekne, ze to bodou dvojcata, mas asi 7-8 mesicu cas se pripravit a ne kricet na stanich uradech at ti daji vic penez
|
susu |
| • |
16.10.2009 20:33:15
taková blbost, to se nedá vydrzet. Ta maminka od tri deti je doma devet let, kdy si nevydelava, tedy ma celou dobu narok na prispevek . Ta s trojcaty je doma tri roky, po ktere bere rodicak a pak jde delat. Je to nahrada platu matky, NE prispevek na dite, tak uz to pochopte.
|
Hanka |
| • |
16.10.2009 20:25:29
Štěpánko,
já nemám ani jedny lyže a vůbec vybavení. Nelyžuji. Budu to půjčovat. Mimochodem, mladší dcera pojede na ŠvP, jezdí každý rok. Mně je v principu jasné, že spousta výdajů jde u dvojčat současně, ale u "rozhozených" dětí taky. Třeba dědění je pěkná věc, ale moje děti po sobě podědily z bot třeba jen pár sandálů - jedna je zimní, druhá letní. Mnohem víc zděděného mám od kamarádek se staršími dětmi, a slušné věci zase přesouvám dál. Nemocné jsou mé různě staré děti stejně spolu nebo v těsném závěsu jako dvojčata. Kroužky, doprava... Já jsem hluboce přesvědčená, že rodičák obecně, pro jedno dítě, v čisté výši větší než minimální mzda (za kterou nemálo žen dělá) je příliš. Dvojčata a vícerčata bych řešila víc než dvojnásobným porodným. Přípavky na děti bych odstupňovala výrazněji. (Navíc přídavky na děti počítáné v říjnu podle příjmu z předchozího roku jsou při nástupu na MD poněkud legrační.) Dalo by se dělat hodně... ale zvedání rodičáku nepovažuju za dobrý nápad. Myslím, že plošné dávky mají raději klesat, výrazněji se mají stupňovat ty závislé na aktuální finanční situaci rodiny... Pak stát dává těm, co to vlastně nijak zvlášť nepotřebují (ne že by se jim to nehodilo, ale vcelku by se oběšli), a ti, kteří to fakt potřebují, nemůžou dostat víc. |
tinas |
|
|
16.10.2009 20:22:17
No asi to není jenom o tom,jaký máš momentálně plat,ale o tom,že si vytvoříš nějakou finanční rezervu předem,než si pořídíš dítě. Každému přece musí být jasné,že dítě a provoz domácnosti něco stojí.
|
štěpánka |
| • |
16.10.2009 20:16:51
Terezo33,
jinde než v bazarech a sekáčích v podstatě nenakupuji. Luxus máme jenom v botách - kupuju nové a v těchto číslech vždy kolem 1000 kč. Lyže jsme zatím nekupovali, protože jim stejně víc než 2 roky nejsou (ty jedny co máme), tak druhé půjčíme na místě - na týden jsme se vždy vešli do 1000 nebo některý dobrý přítel půjčí. I v bazarech je cena vždy několik tisíc (myslím lyže + boty + hůlky) a to už nám rozpočet natrhne. Pro všechny: Ráda bych se vyjádřila k tomu, že každý si má naplánovat tolik dětí, kolik uživí. V době kdy se kluci narodili 1998 měl mažel hodně nadprůměrný plat, takže i s tou mateřskou bylo vše ok, dokonce jsme zvládli i spoření a finanční nouzi jsme fakt neměli. Sice jsme si nijak nevyskakovali, např. na vlastní bydlení to bohužel nebylo. Dnes: pracujeme oba - oba v podstatě průměr.plat, já v regionu Praha těžce podprůměr. Sice mám plat 10x (skoro přesně) větší než v r.1989, kdy jsem začala pracovat, ale jídlo v zásadě stojí taky 10x víc, tak co. Levnější spotřební zboží bohužel nekupujeme každý den, že..... Ovšem bydlení v malém bytě je dnes více než 100x dražší, o ceně vlastního bytu nebo auta nemluvě (též nejméně 100x více), srovnáno se začátkem mého dospělého života (r.1989). Takže, ptám se - JAKÉ PLÁNOVÁNÍ? |
Michaela |
| • |
16.10.2009 20:14:07
Milá Jíťo,když tě to unavuje,tak to laskavě nečti...a propos,když jsi takový chudák že musíš živit dvě různě staré děti ze 16000,tak proč jsi je měla?? Znovu opakuji,že dvojčata si nenaplánuješ...kdežto děti po sobě ano...takže jsi zřejmě blbě plánovala když ted naříkáš...kdežto my,dvojčecí matky,jsme s těhotenstvím počítaly,plánovaly je,a měly finanční rezervu ze které bychom čerpaly po dobu RD...jenže nám příroda udělala čáru přes rozpočet..a narodilo se nám více dětí najednou...Možná,kdybys rozuměji plánovala své rodičovství,nebyla bys nyní zahořklá a zapšklá diskutérka.Howgh.
|
tinas |
|
|
16.10.2009 20:12:58
Terezo 33,ale to je přesně ono.
Stát by konečně měl nastavit sociální systém(záchrannou síť),tak,aby to byla záchranná síť právě pro takové případy a ne,aby štědře dotoval pořízení dítěte,mateřskou a jiné soc. dávky. Potom totiž logicky nejsou peníze pro ty,kdo opravdu nemůžou fungovat bez naší společné solidarity. Mě skutečně nejde o to nějak osobně ušetřit,ale spíš o to,aby to skutečně začalo fungovat,než se to celé sesype a nebude mít nikdo. Já si naprosto uvědomuji,jak těžké to musí být třeba právě pro maminky nemocných či postižených dětí. Naše sousedka měla syna s Downem a jak rostl stal se z malého roztomilého klučíka nebezpečným dítětem v tělě dospělého muže,který týral svojí matku,která se o něj obětavě starala. Vím,že si nemohla pořádně ani odskočit na wc a vím,že se jí nešťastnou náhodou zabil muž při práci na domě a zůstala na tohle sama.Asi každá z nás zná někoho potřebného a někoho,kdo "vyžírá" soc. systém zbytečně. |
Teraza Horáková |
|
16.10.2009 20:07:37
Tinas, vnímám to opravdu dost podobně. Taky by ale stát měl zasáhnout - viz. mé příspěvky na různých diskuzích, pokud v rodině někdo přijde o práci a dělat opravdu CHCE, případně, přijde-li rodina o živitele, o postižených dětech se v tomhle duchu bavit nechci, protože NEVÍM.
Ne každý -cetiletý táta či máma myslí v momentě, kdy se ožení hned na to, že se musí dobře pojistit, kdyby se něco stalo. Někdy se, bohužel, i stane. |
tinas |
|
|
16.10.2009 20:04:47
Jo a psala jsem také o tom,že by lidem neškodilo více osobní odpovědnosti v přípravě na rodičovství.Já bych si dítě nepořídila pokud bych nevěděla,že to zvládnu finančně i jinak. Nejsem ten typ co natahuje ruku směrem ke státní kase a čeká co dostane.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.