| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Waldorfská škola

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 540] Názory 541550 z 647  [Dalších 97 >>]
Karla
  • 
22.4.2005 19:35:32
Waldorfská škola otevírá od prvního září 1.ročník střední odborné školy Waldorfské.Přijímačky se teprve budou konat a to 4. a 11. května.Více info na www.wspj.cz.Škola sídlí 4 min. od metra Nové Butovice.
Oluš 23425
11.4.2005 20:47:00
DOTAZNÍK – ALTERNATIVNÍ MATEŘSKÁ ŠKOLA

Prosím o vyplnění maminky předškolních dětí (cca 2,5 – 6 let věku), které mají zkušenosti se školkami (i jen obecně), anebo zrovna uvažují o výběru MŠ. Jde mi o všechno, co se Vám vybaví po přečtení každé otázky, i jen pocity nebo dojmy. Prosím, napište mi je.
Dotazník je anonymní, nebudu tedy uvádět jména, ani jiné informace, jen pohlaví a věk dětí a vzdělání a věk Váš. Jde mi jen o informovanost vás - maminek o alternativních mateřských školách, Vaše zkušenost, názory. Dotazník je pro potřebu mé seminární práce, jejímž tématem je průzkum na pedagogické téma.
Tato problematika mě zajímá i z hlediska toho, že jsem v ní sama zainteresovaná - tento problém jsem zrovna dořešila – mám 2,5-letou dceru a rozhodování nebylo snadné.

Děkuji Vám tedy za Váš čas a ochotu podělit se se mnou o Vaše zkušenosti.

1. Kolik je Vám let, z jakého jste města a jaké je Vaše nejvyšší ukončené vzdělání?
2. Jakého pohlaví je Vaše dítě předškolního věku? Kolik je mu přesně roků?
3. Co si představíte pod pojmem alternativní MŠ? V čem je jiná než běžné MŠ?
4. Uvažovali by jste o umístění svého dítěte do tohoto typu MŠ?
5. Pokud ano, z jakého důvodu? Uveďte, prosím, jeden hlavní důvod a potom další důvody.
6. Co je pro vás naopak pádným důvodem proto, neumisťovat své dítě do alternativní MŠ? Uveďte, prosím, jeden hlavní důvod a potom další důvody.
7. Máte k tomuto typu školek důvěru? V případě odpovědi ano i ne PROČ?
8. Máte Vy anebo někdo Vám blízký zkušenost s docházkou do alternativní MŠ?
9. Pokud ano, prosím, napište kdo takovou MŠ navštěvuje (Váš příbuzenský nebo jiný vztah k němu), název, resp. typ MŠ a zda má ten dotyčný zkušenost pozitivní nebo negativní.
10. Už jste někdy slyšeli v souvislostí s MŠ výraz Montesorri? Co o něm víte?
11. Už jste někdy slyšeli v souvislostí s MŠ výraz Waldorf? Co o něm víte?

JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 7549
7.4.2005 19:33:27
Vanko, ono stručně to sdělit moc nejde. Když Ti sem napíšu základní znaky bez souvislostí, možná si řekneš, že bys tam dítě nikdy nedala jen proto, že pod tím neuvidíš ten význam, který jednotlivé prvky mají. Ale přesto pár základních vnějších znaků Ti kopíruju z mého webu - nebudeš tu mít ale aktivní odkazy (k výuce psaní, eurytmii apod. - kdybys to chtěla s odkazama a obrázkama, kouni na www.webpark.cz/alternativy

Vyučování začíná tzv. epochou - dvojhodinovým blokem, který se po dobu 3-4 týdnů věnuje tématu jednoho předmětu, aby se do něj mohly děti lépe ponořit. To znamená, že po 3-4 týdnech češtiny následují postupně např. epocha věnovaná matematice, prvouce, vlastivědě... a další téma z češtiny se objeví za 10-12 týdnů.
Blok má 3 části: rytmickou, hlavní a vypravovací.
* Část rytmická začíná ranní průpovědí (společně recitovaná krátká básnička či myšlenka). Poté děti, které se narodily příslušný den v týdnu (např. všechny děti narozené v úterý), recitují básničky, které vybral(a) vyučující tak, aby se k jednotlivým dětem hodily. Následuje rytmické cvičení - děti si např. předávají po kruhu dřevěné koule a v rytmu odříkávají násobky čtyř.
* Hlavní část je věnována výuce, která probíhá většinou frontálně (tzn. děti v lavicích, učitel před tabulí).
* Nakonec učitel vypráví (nebo čte) příběh s posláním odpovídajícím věku dětí (v 1. třídě pohádky, ve druhé bajky a legendy svatých, ve třetí starozákonní příběhy, ve čtvrté severské a keltské legendy, v páté řecké báje atd.).
Stručný popis průběhu jedné epochy si můžete přečíst zde.

Ostatní předměty (jazyky, VV, TV, HV) následují v klasických 45-ti minutových hodinách.

Poznámka
* Děti se nejprve učí psát, teprve potom číst. Většina dětí zvládne čtení během druhého ročníku. Tento posun oproti běžné škole souvisí s metodou nácviku psaní a čtení. V matematice se naopak postupuje rychleji, než je obvyklé.
* Navíc se děti od 1. třídy učí hře na flétnu, cizímu jazyku a mají dva zvláštní předměty - formy a eurytmii. V 1. a 2. ročníku není prvouka samostatným předmětem - prolíná předměty ostatními. Celkově se waldorfské školy snaží o co nejširší základ, který je pro všechny stejný.
* Místo učebnic jsou využívány různé encyklopedie, vědeckopopulární literatura a pracovní sešity dětí.
* Třídní učitel by měl vést děti alespoň v některých předmětech až do 9. třídy.

Vanka 26819
5.4.2005 14:09:27
Můžu požádat o stručné sdělení co to vlastně je Waldorfská škola? Nemyslím, kdo je zakládá, nebo co je to za filozofii.
Myslím hlavně co je v takové škole jiné než v klasických (dobrých školách).
No a k prvkům Montessori. Má dcerka chodí už 4 roky do školky, kde mají prvky Montessori psány vždy při zápise na prvním místě. Jsem se školkou celkem spokojená, až na malé drobnosti, ale narovinu, dodnes vlasně nevím co to ty prvky vlastně jsou. Když to porovnáváme s maminkama s ostatních školek, tak si nejsem vědomá žádných rozdílů.
Ferdulka 10415
14.3.2005 18:55:59
Dnes jsme jeli kolem MŠ Waldorfská Praha 3 a všimla jsem si,že pořádá v neděli 20.3. od 11 h.velikonoční jarmark.
Součástí budou dílničky na výrobu kraslic a prodejní stánky s vyrobeným velikonočním zbožím.
maminka lucinka 4235
11.2.2005 21:01:55
Paní Karlo, nevím, zda se tato zpráva k Vám dostane. Četla jsem váš příspěvek o waldorfské škole. Měla bych na vás několik otázek. Máme 2děti a třetí čekáme. Příští rok budeme řešit školní docházku. Škola, kterou máme nejblíž, pro nás nepříchází v úvahu. Další nejbližší je waldorfská. Pokud mi budete ochotná odpovědět na mé otázky, odepište mi, prosím, abych se s Vámi mohla spojit e-mailem. Moc a moc děkuji. lucie.pankova@seznam.cz
Daniela Lukášek Leonka Kevin 9525
11.12.2004 18:49:09
v Praze se přestěhovala na JM k Opatovu.
Nemáte prosím s touto ZŠ někdo zkušenosti?
Také by mě zajímalo, zda lze během ZŠ docházky v případě výborného prospěch přejít z této školy na základní stejného typu.
Díky
Daniela
ewiky 22018
30.9.2004 17:28:17
Paní Karlo nevíte kde najdu WŠ ve Východních čechách,okr. Ustí nad Orlicí?myslím že nejblíž je v Pardubicích a to je od nás dost daleko.Mám dceru 4roky a chci pro ni jen to nejlepší.Děkuji za příspěvek,Eva.
Bresa+dcerka2000+synek2002 7530
5.6.2004 11:58:09
Zdravím Vás všechny příznivce WŠ,

máme za sebou naprosto úžasný jarmark v WMŠ v Turnově, paní učitelky si s tím daly hroznou práci, maminky přiložily ruce k dílu a bylo to vážně nádherné. Děkujeme a těšíme se za rok. :-)
P.S. Díky neskutečnému úsilí paní učitelek a rodičů máme ve školce novou nádhernou zahradu!
Ferdulka 10415
18.2.2004 9:15:53
Karlo,to je prima,potěšil mě Tvůj příspěvek.A jsem ráda,že to u vás tak dobře dopadlo. Ta klasická škola byla asi tedy fakt síla.
[<<Předchozích 540] Názory 541550 z 647  [Dalších 97 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.