Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Nel |
| • |
11.11.2003 10:19:04
Já sice nemám dítě ve W.škole, ale zůstalo mi několik přátel z dob školky, kteří tam děti mají. Děti jsou uvolněné, nepotlačené osobnosti, žádná přehnaná ega nebo submisivní kuňky - v tomhle směru je to opravdu bezva - ty děti jsou vnitřně svobodné, mají rozvinuté základní talenty - hudební, literární, jsou tvořivé, jazykově vybavené, zvídavé. Rodiče se dělí na ty, co patří do úzké komunity - nikoli komuny - řídí se antropozofií, většina rodičů však pouze participuje na akcích a antropozofie je nezajímá (TV,PC,normální strava a medicína). Horší je, že je špatná návaznost na střední školu - nevím, zda už to vyřešili, nicméně určitě na tom pracují.
Své dítě jsem tam nedala, zato si užila prestižní gympl s maximem enciklop. znalostí - tedy extrém, je hodně unavená, nesebevědomá, ale je opravdu všestranně vzdělaná - má hodně velůký přehled. Obávám se, že po maturitě nebude mít dlouho sílu pokračovat DOBROVOLNĚ v dalším studiu, zato W.děti jsou zvídavé a učenlivé zcela přirozeně. Všechno má své pro a proti, ani dnes po těch zkušenostech nevím, co je správné. |
| *Lidka* + 3 | 11796 |
|
|
11.11.2003 9:39:18
K tematu W.skol probehla v lete zajimava diskuse na strankach respektu, jsou tam zajimave nazory z obou stran:
http://respekt.inway.cz/diskusniforum/index.php?cislo_clanku=41 Ja jsem verici a proto bych tam svoje deti nikdy nedala, protoze antroposofie je v ostrem rozporu s krestanstvim. V podstate uci to, ze kdyz bude clovek pracovat na svem rozvoji podle uceni R. Steinera, zadneho Boha nepotrebuje. |
| JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) | 7549 |
|
|
11.11.2003 9:22:30
Ještě pro Klenofejn. Na těch svých www.webpark.cz/alternativy, o kterých jsem tu už psala, si pod každou alterškolou můžeš kliknout na "Co říkají o (např.) waldorfské škole rodiče" - neni tam sice výpověď jedné maminky, ale v případě waldorfské školy je tam tohle:
Na otázku proč se rozhodli právě pro waldorfskou školu jsem dostala od 11-ti rodičů tyto odpovědi (zkráceně): - ohledy na osobnost dítěte, pozvolný přechod z MŠ k povinnostem, osobní zkušenost s běžnou základní školou, integrace dítěte s kochleárním implantátem, metody vyučování, individuální přístup, přístup k dítěti a vzdělání, nejlepší z nabízených možností pro naše dítě, špatná zkušenost s chováním učitele i způsobem výuky na ZŠ u staršího dítěte, klasická škola je příliš strnulá pro rozvoj osobnosti dítěte a klade příliš důraz na rozumovou stránku, nenásilná forma výuky myslím vyhovuje mému dítěti, na běžné škole jsou děti přetěžovány zbytečnými informacemi, které neumí samy vyhledávat - jen je reprodukují. |
| JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) | 7549 |
|
|
11.11.2003 8:20:09
Klenofejn, proti té knize se mezi odborníky zvedla vlna kritiky. Je tam spousta velkých chyb - tvrdí, že tu máme školy, které ve skutečnosti nemáme a naopak mu chybí, ty které už fungují. Např. Začít spolu podle něj vůbec neexistuje a to jich tu máme přes 70! Zato podle něj exituje např. škola "angažované učení" nebo dokonce škola dramatická výchova!!! Ten člověk píše 3 knihy za rok a protože samozřejmě nemůže tak rychle sbírat informace v terénu, opisuje knížky staré i špatné... Waldorfská pedagogika není můj favorit, ale to jak ji popsal Průcha je velmi subjektivní hodnocení, které by si jako odborník neměl vůbec dovolit.
|
| Klenoflejn+4 | 7341 |
|
|
11.11.2003 2:41:16
Jeanne, popíráš-li náboženské zaměření w. školy, a píšeš, že bychom si o tom měli něco přečíst, doporučuji já tobě např. knihu "Alternativní školy a inovace ve vzdělávání" od Jana Průchy, nakl. Portál.
Bylo by zajímavé si přečíst názor maminky, která má dítě ve w. škole / nikoli školce!!/ Není mezi vámi taková? |
| Boadicea | 12078 |
|
|
10.11.2003 17:23:44
Jeanne, tak to je potom super!
|
| Jeanne, Matěj 4m |
| • |
10.11.2003 17:16:39
Jak již jsem psala, neteř chodí do w. školy a že by se doma nesměla dívat na televizi a sedět u PC? To u ní nikdo nevyžaduje. Ani se tam nemodlí, nekreslí nějaké duchovní bytosti, neslaví nábož. svátky či něco podobného. Víc si hrají, více jsou venku a je pravdou, že rodiče se tam více zapojují do výchovy a výuky (pomáhají s přípravami na různé akce).
|
| Vanda |
| • |
10.11.2003 17:15:13
Boadiceo, musim s tebou souhlasit.
Pedagogika je to pekna, ma hodne do sebe, deti + rodice si vazi pak vseho tak jaksi vic, co do teto pedagogiky proniknou. Uz jen treba ten versik, kdy se dekuje pred jidlem maticce Zemi za to, ze nam dala tento dar, je myslim pekny... A takovych je tam spousta ! I takova narozeninova oslava ve waldorfske skolce ma sve kouzlo a jsem si jista, ze v normalni skolce neco takoveho mileho a hlubokeho neexistuje. Jiste, ten ,kdo vsechno bere a dostava automaticky a vubec nad tim nepremysli, si rekne, ze je to sektactvi a ze jsou tam dost divni lidi a hotovo, bez diskuze. Ale ten , kdo se chce o teto pedagogice dozvedet vic a pritom zustat objektivni, muze byt jen obohacen. Tak jak vsude, je to O LIDECH!!! Musim rict, ze tak jako jine duchovni a pedagogicke smery, tak i u tohoto se pozastavi hodne lidi. Nekteri, ne zrovna vyrovnani sami se sebou, se ctenim a studovanim snazi ziskat odpovedi na sve otazky. Ne vzdy se jim to podari a muze se to vymknout z ruky - stanou se az moc nadsenci ba az fanatiky, coz okoli samozrejme vnima a neakceptuje. Je jasne, ze i v teto pedagogice clovek pak narazi na takoveto typy,bohuzel... Je proto dulezite si ujasnit, ze existuji dobre i spatne waldorfske skoly. Nektere jsou liberalnejsi a nefanaticke,nektere jsou bohuzel opakem. Zalezi opravdu na lidech,ktere tyto skolky vedou, jakym zpusobem pracuji. Pokud v CR existuji w. skolky, ktere se divaji na to, co je povolani rodicu,jak casto se rodina diva na tv a podle toho se pak prijimaji anebo neprijimaji deti do w.skolky, je smutne a svedci to o tom, ze tam to berou az moc doslova a fanaticky. Rudolf Steiner zil pred mnoha lety a za tu dobu se toho na zemi hodne zmenilo, a tim padem pedagogika by nemela ustrnout v jeho veku a rozvijet se dal a dychat. Myslim, ze i to by si "slavny Rudolf " sam pral. |
| Boadicea | 12078 |
|
|
10.11.2003 15:23:21
a co s Ta tak velmi dotklo? Moj prispevok? Vobec som tym nemienila niekomu ublizit :(.
|
| Ferdulka | 10415 |
|
|
10.11.2003 15:10:10
Že já sem vůbec něco psala....Když jen plácám a matu ostatní.Já psala,jak to na mě působilo a natajila jsem že se tam dceři líbilo.A to že jsme vyplňovali ten dotazník a že ji nevzali je pravda....A nelituji toho,chodí do klasické,básniček a písniček umí také spoustu,vyrábějí také hodně věcí.
Končím diskusi,já už ji dál vést nechci... |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.