| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Waldorfská škola

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 590] Názory 591600 z 647  [Dalších 47 >>]
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 7549
10.11.2003 15:02:14
Vytvořila jsem před rokem webové stránky o alterškolách pro rodiče - najdeš tam něco málo i o Montessori, Začít spolu a dalších. Jsou tam i odkazy na jiné www. Takže pokud máš zájem, klikni na www.webpark.cz/alternativy
Kristýna+Robík 865
10.11.2003 14:01:17
Právě uvažuji o tom, že od příštího roku přihlásím syna do waldorfské školky. Letos začal chodit do "normální" a asi jsem divná, protože mě vůbec nepřipadá "normální", aby děti v pedagogickém zařízení trávily čas koukáním na disneyovky v televizi, cucaly bonbony, ven se dostaly maximálně na 1,5 hodiny denně a to ještě jen, když je hezky. Minulý týden byly děti venku pouze v pátek. Když jsem se ptala učitelek proč, dozvěděla jsem se, že kvůli nepříznivému stavu ovzduší. Tak jsem nelenila, klikla na Český hydrometeorologický ú. a ejhle! Stav emisí dosahoval asi třetinové hodnoty, než jsou vyhlášena nějaká ochranná opatření. Takže mi učetelky kecaly a asi se jim jen nechtělo navlíkat dětem bundy čepice. Za ty dva měsíce, co tam syn chodí nepřinesl ještě ani jednu básničku. Ani waldorfská nemůže být samospasitelná, ale doufám, že šance na kvalitní výchovu je tam vyšší. Poptám se v okolí a třeba najdu "klasickou" školku s bezvadnými učitelkami a dám ho nakonec tam. Naše lokalita je Praha 3 - Žižkov, kdybyste náhodou někdo o nějaké dobré školce věděl.
Doma televizi máme, počítač taky. Ale jde o uměřenost používání těchto vymožeností. Tříletému dítěti stačí vědět, že existují a že se může podívat na večerníček. Rodiče ostatně mají právo být někdy z práce tak znavení, že už aktivní zábavu večer svému potomkovi nemohou dopřát. Od toho je tady právě mateřská školka. Není to hlídárna odložených dětí. Učitelky jsou odborné pracovnice a jsou placeny od toho, aby dětem zprostředkovaly aktivní přístup ke světu, používání fantazie, rukou, pravidla vztahů ve skupině atd. PC se naučí děti používat velmi rychle a prakticky samy. Na to nepotřebují školku. Někdo se pozastavoval, že děti ve W. škole čtou jednu pohádku šestkrát. Nikdy se vám nestalo, že by vaše děti vyžadovaly opakované čtení či vyprávění notoricky známé pohádky? To je normální dětský způsob přijímání světa. Ujistit se, že vše je v pořádku, protože je to stabilní. Stabilní denní i týdenní řád, stabilní znění pohádky. Výjimky mohou být, ale dítě nesmí cítit kolem sebe chaos, prvotně musí získat ke světu důvěru a z ní teprve může vyrážet na výpravy za poznáním, podle svého tempa. Lidé, kteří v životě četli pořádně jen jednu Knihu, možná došli ve svém myšlení dál, než mnozí, kteří rychle zkonzumovali knihy mnohé.
Jak hlubokou pravdu skrývá věta: Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce. Z věcí, které jsem se v dobré MŠ naučila já, čerpám dodnes. Posílám virtuální dík paní učitelce Zdeničce Dohnalové.
Boadicea 12078
10.11.2003 13:30:11
bezny pohlad na w.skolu je ten, ze "deti sa hraju s prirodnymi hrackami a to je uzasne". Nie je to vsak jediny a ten hlavny rozdiel. Zakladnym rozdielom medzi beznymi skolami a w.skolou je ten, ze deti su od mala vedene k urcitemu duchovnemu chapaniu prirody, sveta, kozmu. Ak su rodicia "materialisti"/ateisti, po case mozu mat velmi vazny problem, napr. ked dieta zacne chodit domov s basnickami o archanjelovi Michalovi, v skole budu vyrabat/kreslit duchovne bytosti rastlin podla rocneho obdobia, tancovat na jednoduche modlitby...atd.
Boadicea 12078
10.11.2003 13:25:10
zakladne info o antropozofii pre anglicky rozumejucich
www.geocities.com/Athens/Olympus/3987/anthro1.html
dole su linky na dalsie podrobnejsie stranky.
Boadicea 12078
10.11.2003 13:21:15
Vies, ja som na zaciatku tiez bola nekriticky nadsena a zacala som citat kvoli w.pedagogike vsetko okolo antropozofie (+ knihy od zakladatela Steinera), ale pri tom citani som narazila aj na skutocne a velmi kriticke vypovede rodicov-kedysitieznadsencov na internete. W.skoly nie su sektou, ale ako okolo kazdej duchovnej filozofie, aj tu sa mozu vyskytnut ucitelia/ky, ktori vykazuju vsetky znamky osobnosti vazne namotanej na sektu, co detom urcite nepomoze. A za to nemoze w.pedagogika, ale len ten jej duchovny charakter, ktory moze pritahovat urcity labilny typ ludi. Preto sa asi tazko da zovseobecnovat, tak ako su klasicke skoly uzasne/zle, aj w.skoly mozu byt uzasne/zle. Prostredie v skole tvoria hlavne ucitelia a ak su ti neschopni (a takych sa da najst VSADE), co uz pomoze system....najlepsie je asi osobne stretnutie s buducimi ucitelmi, riaditelom skoly a rozhodnut sa potom. Podla toho, ako vazne a striktne sleduju osnovy, kolko vlastnej kreativity a napadov davaju do ucenia, ci je pre nich w.pedagogika/antropozofia osobnou "mystickou" cestou (v zmysle "je to jedina Pravda", ktoru musim previest aj na VAS), alebo len uzitocnou pomockou k uceniu deti (uviedla som tu krajnosti)...co sa tyka osobnej duchovnej cesty, deti by podla mna mali dostat v skolach na vyber a nemali byt izolovane od realneho sveta a jeho problemov + od detstva byt silne vedene len urcitym, 1 smerom. To vo w.skolach MOZE hrozit. Tymto vobec netvrdim, ze su od podstaty zle!
Oceanka 12403
10.11.2003 13:11:27
Souhlasim s nazorem Jeanny,ze ta jednoduchost ma sve opodstatneni(nase 6ti mesicni dcera
take dava prednost obycejne lzici pred hrajici barevnou plastovou hrackou)
v jejich pojeti vychovy.
Muzete mi prosim napsat,o jaky tip nabozenstvi se jedna?
Jeanne, Matěj 4m
  • 
10.11.2003 11:10:16
Možná by stálo za to si vypůjčit a přečíst nějakou literaturu, aby jste věděli proč to ty učitelky dělají (jednoduchost hraček, zpívání atd.). Ono to má totiž smysl, ač se to některým nezdá a dětem to dá mnohem více než klasický přístup.
Jeanne, Matěj 4m
  • 
10.11.2003 11:07:05
Myslím, že ten kdo spojuje Waldorfskou pedagogiku s náboženstvím, či nějakou sektou, neví o čem mluví, nemá s tímto stylem výchovy žádné zkušenosti a jen plácá a mate ostatní. Moje neteř navštěvuje Waldorfskou školu. Já lituji, že za dob mého studia nic takového nebylo.
Sama dám moc ráda Matěje do takové školky a už se těším.
Jeanne, Matěj 4m
  • 
10.11.2003 11:06:58
Myslím, že ten kdo spojuje Waldorfskou pedagogiku s náboženstvím, či nějakou sektou, neví o čem mluví, nemá s tímto stylem výchovy žádné zkušenosti a jen plácá a mate ostatní. Moje neteř navštěvuje Waldorfskou školu. Já lituji, že za dob mého studia nic takového nebylo.
Sama dám moc ráda Matěje do takové školky a už se těším.
Bresa+dcerka2000+synek2002 7530
10.11.2003 8:11:38
Ahoj, všechny Vás zdravím a předem podotýkám, že naše dcerka navštěvuje Waldorfskou mateřskou školku a musím se jí zastat.
Pravda je to o pravidelném týdenním i ročním režimu, méně pravdy je na náboženském vzdělávání a panenkách z klacíku... Naše školka je sice celá vybavená dřevěným nábytkem a hračkami, ale je dozdobena barevnými batikovanými a barvenými doplňky, výrobky z přírodnin, květinami.... a nebarevnosti se nedá hovořit. Panenky z klacíku jsem nepotkala, mají nádherné barevné hadrové panenky, které vyráběli paní učitelky a šikovnější maminky a tak je to i s "plyšáky", naprosto úžasné hračky z barevného filcu. Mimo jiné učitelkám říká každé dítě po svém, jménem, "teto" nebo a to ve většině případů "paní učitelko". A paní učitelky... jsou běžně oděné, laskavé, šikovné, tvůrčí a mám pocit, že jejich práce je skutečně baví.
Během roku se slaví množství svátků, říkají tomu slavnost, s církví to nemá nic společného, občas nás rodiče přizvou k tomu a je to opravdu zážitek i pro dospěláka. K té nepřiměřené účasti rodičů, u nás to není, jednou za měsíc se jeden večer v týdnu scházejí maminky, !!!nepovinně. Zhruba jednou za dva měsíce je společná akce pro děti a rodiče- též nepovinná, ale skvělá a myslím, že nám ji lze pouze závidět, nehledě na to, že se potkají i rodiče a to není také na škodu.
A k TV a PC, žádný zákaz, žádný režim, pouze ve školce TV není a tím pádem tam na ní nekoukají.
Do výchovy nám nezasahují, o náboženství jsem neslyšela ani zmínku a sekta... to už se mi zdá přitažené za vlasy. Nerada bych někoho urazila, každý má právo na vlastní volbu, jen jsem se jich zastala... jednoduše, chodíme tam rádi. Nechci dítě do školky odkládat, ani nemusím, jsem na MD s ročním prckem, chci aby si tam malá užila a tam tomu tak skutečně je. Mohla navštěvovat školku v místě bydliště, raději ji vozím 7 km tam a nelituju ani jednoho ujetého kilometru. A těch básniček, písniček co umí... a co nám už vyrobila...
Je to naše volba, Vaše může být jiná....
Mějte se fajn a předem se omlouvám těm, které jsem pobouřila, to nebyl účel.
[<<Předchozích 590] Názory 591600 z 647  [Dalších 47 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.