| Jerry G. | 159407 |
|
31.8.2023 16:50:37
https://historiek.net/vrouwen-tot-1956-handelingsonbekwaam/15127/
Tady to pisi do roku 1956 nesmela vdana zena samostatne disponovat penezi nebo zalozit si treba pojistku. Pracovat smela jenom se svolenim manzela. |
| Len | 108740 |
|
|
31.8.2023 16:48:46
V UK tohle bylo jeste v sedmdesatych letech. Na vysoke jsem mela spoluzacku, ktera to zazila. Mela normalne svuj ucet, svou praci, pak se vdala a obratem o ten ucet prisla a vyplata se vyplacela na ucet jejiho manzela.
|
| Vážný2 | 158667 |
|
31.8.2023 16:47:48
To mi přijde dost odlišné od poměrů v R.U./ČSR. Myslím, že ABGB (1811 - Všeobecný zákoník občanský) byl na svou dobu o dost liberálnější než okolní, třeba Pruský zákoník z roku 1794, z něhož vyšlo německé právo.
AGBG přiznával ženě plnou právní způsobilost, pouze tam byl předpoklad že muž spravuje domácnost (což obvykle znamenalo věno) a vyvratitelná domněnka, že žena je zastoupena v nakládání s odděleným osobním majetkem mužem. Navíc se velmi často uzavíraly manželské majetkové smlouvy. BTW, tohle už u nás platilo v 16. století. Ženy měli v Koruně České poměrně silné postavení. Zřejmě kvůli některým ženám spravujícím ohromné majetky (např. Polyxena z Lobkovic), snad i kvůli katolické Mariánské úctě, kterou úplně nezavrhlo ani husitství, až protestantismus. A i podíl žen na husitství měl asi taky svoji roli. |
| Jerry G. | 159407 |
|
31.8.2023 16:44:02
To same v Nizozemi v 50 letech. Zena si mohla zalozot v ucet v bance jedine se svolenim manzela. Nevim presne jako k yo bylo s praci a podle mne ji to take musel manzel povolit. Treba se nesluselo aby zena nosila kalhoty..
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
31.8.2023 16:23:58
To je opravdu zajímavé. To jsem nevěděla. Otázka je, nakolik se to z psané podoby promítalo do reality.
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
31.8.2023 16:23:14
Kosatko, já myslím, že osudy jsou v každé době velmi různé.
Jen zkrátka poválečný režim u nás natlačil všechny lidi do jednotného životního stylu, z nehož nebylo cesty ven, a sebevětší šikovnost nebo štěstí člověku nebyly nic platné. |
| Liaa | 29716 |
|
|
31.8.2023 15:58:52
Pro zajímavost:
V (západním) Německu měl až do roku 1958 manžel výlučné právo rozhodovat o své manželce a dětech. I když manželce dovolil pracovat, její mzdou disponoval on. To se měnilo jen postupně. Bez souhlasu manžela si ženy do roku 1962 nesměly otevřít vlastní bankovní účet. Vdaná žena byla považována za plně právně způsobilou až od roku 1969. |
| kosatka2 | 89902 |
|
|
31.8.2023 15:58:24
Jednu mou babičku děda požádal, ať s dětmi zůstane v domácnosti a nežene se do práce, jako řemeslník vydělal dost, babička byla doma cca 10 let se 2 dětmi.
Druhá babička naopak vyjednala v jeslích dřívější nástup a druhé dítě jí hlídala má prabába přes týden, po dědovi šli komouši, pendloval mezi lágrem, nemocnicí a vězením. Obě babičky litovaly, že měly jen 2 děti, byly ze 4 a 5 sourozenců. V rodině kamarádů se u 3. těhotenství sešla rodinná rada a odhlasovali potrat, který se bohužel vymknul a žena při něm zemřela. Staropražská právnická rodina, žádní chudáci. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
31.8.2023 15:47:17
"bylo zvykem, že manželce musel zaměstnání schválit manžel, protože jejím hlavním úkolem byla rodina"
Kterou dobu myslíš? Jedna moje babička pracovala v bance a neumím si představit, že by jí to děda schvaloval, to zní absurdně. Děda vařil a myl nádobí. Druhá babička vedla vlastní živnost, po smrti manžela i jeho živnost, pak jí to tedy znárodnili, ale též bych moc nevěřila tomu, že žádala o nějaké schvalování. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
31.8.2023 15:41:24
Jerry, moje babička zažila obě války, věděla dobře, co je nedostatek.
Ale zkrátka viděla, že "dobře se vdát" nebo mít vzdělání a tituly za minulého režimu ničemu nepomůže. Stejně všechny lidi čekal jen dělnický život, snad jen že mohli sedět v kanceláři místo u pásu. |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.