| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jídlo a potraviny

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

  (?)
[<<Předchozích 1030] Názory 10311040 z 43728  [Dalších 42688 >>]
Čumča. 160024
8.11.2023 20:06:00
škubánky, rýžový nákyp nahoře s krustou ze žloutků s cukrem

chlupáče - tak ty jsem milovala - ale nejedla jsem je už čtvrt století
Pole levandulové 23006
8.11.2023 20:04:46
Meltu s chlebem nejedla ani jedna moje babička, to je pro mě jiný vesmír a zní to poněkud podezřele.
Jedna babička, ročník 1907, měla klášterní školu, celý život vedla domácnost s posluhovačkou, ale vařila sama. Od ní znám různá složitá a bohužel i hodně kalorická jídla, kterým když se ovšem odebere polovina smetany a másla, jsou vynikající:-) Měla je napsaná krasopisem úhledně v sešitku, který jsem po ní zdědila.
Druhá babička, ročník 1913, posluhovačku neměla, byla to žena pracující v kanceláři jedné velké pražské mlékárny, kde měla oficiálně přístup k nejrůznějším dovozovým sýrům a dalším mléčným výrobkům. Na těch jsem vyrostla já i moje sestřenice, protože jsme bydlely kousek od ní. Tato žena v důchodu kladla úderem poledne na stůl polévku před dědečka a v rychlém sledu druhé jídlo, nejčastěji nějakou omáčku s masem a přílohou, málokdy chyběl dezert. Skvěle a ráda pekla, zkoušela nové recepty a používala dobré suroviny, které si dokázala opatřit.
Moje matka to po ní nezdědila, chaotičtější osobu v kuchyni aby pohledal, poměrně často jsme hořeli díky její roztěkanosti, takže raději vařil táta, který vařil dobře a rád. Častý repertoár byl "psí vývar", který nebyl ze psů, nýbrž pro psy - hovězí vývar se zeleninou, kde maso dostali psi a my ten vývar, kam se zavařily tuhé noky, které jsem milovala. To se vařilo několikrát do týdne. Pak různé ryby, pečené kuře, řízky z kotlet /tam mi teda vadila ta kost, kterou tam máma bůhvíproč nechávala/ a nenáviděla jsem králíka, kterého jsme jednu dobu dostávali od lidí, ke kterým jsme jezdili na víkendy, kdy byl brácha v lázních a oni ho vařili každý víkend a dalšího nám dávali /prodávali/, domů. Od té doby jsem králíky nejedla asi třicet let.
No a já si z toho vzala od každého něco - když vařím, vařím prý dobře, to samé můj muž, ale nebaví nás to, resp. ta pravidelnost je otrava. Rozhodně raději peču, dcera taky peče, syn raději vaří. Takže v praxi toho doma moc nevaříme a stravujeme se venku a funguje to dobře, každý si dá na co má chuť.
Stáňa * 7932
8.11.2023 20:01:36
Ty bramborové placky jaké? Taky nasucho na plotně?
breburda71 89004
8.11.2023 20:00:26
Bramborove knedliky s osmazenou cibulkou, krupicova kase, ryzovy nakyp, zemlovka, babicciny fenomenalni bramborove placky, kyselo, chlupacky s houbama, chleba se sadlem..

Dala bych si to vsechno hned ted🙂 uz jsem strasne dlouho nemela tyhle dobroty...
Stará husa 154854
8.11.2023 19:54:55
Babička snidala každý den bílou napůl kávu, napůl meltu s nalámaným chlebem, ale mně to nenutila. Z dětství si pamatuju, že jsem milovala žloutek s cukrem nebo morek na chlebu s pepřem. Ani jedno jsem od dětství nejedla.
Senedra 14756
8.11.2023 19:50:55
kakao nebo bílá káva se škraloupem - brrrr, nesnášela jsem.

Babička vařila jídlo zvané kotrmelce, hledala jsem recept všude možně a nezadařilo se. tak budu muset dál zkoušet sama. Na plotně v pekáčku rozpustila sádlo, udělala něco jako palačinkové těsto, dala víc soli a přidala nakrájenou pažitku. Těsto vlila do pekáčku, když se na něm utvořila krusta, tak ho vidličkou trhala a různě obracela. Usmažila do růžova. Dávali jsme si k nim kečup a nakládanou řepu. Na chuť asi mělo vliv i to, že měla domácí sádlo a domácí vejce.

A pak vařila žvandu - lepenici. Teď jí u nás doma nikdo nejí, ale ráda bych si jí někdy dala, s osmaženou cibulkou a rozpuštěnými škvarky.
neznámá 91073
8.11.2023 19:44:27
Meltu s chlebem z domova vůbec neznám. Můj chlap miluje meltu s čerstvou houskou rohlíkem. Já nepozřu nic s mlíkem a kefem, meltu taky nedám.

U nás se jako skromné jídlo jedli bramborové knedlíky s vajíčkem, dodnes je miluji. Cacarka, houbový guláš, pondělní rizoto ze zbytku nedělního kuřete, šuska - jak na slano opečená nebo nasladko s rozvarem jablek a zalitá máslem. Koprovka bez masa s vejcem a svítkem.
magrata1 95172
8.11.2023 19:40:57
Měla jsem ráda rohlík na kolečka v horkém mléce. Vznikly takoví slizouni, co se rozmotávali. To už dnešní rohlíky neumí.
Půlka psa 24064
8.11.2023 19:38:05
U babiček a dědečků bylo neustále maso a masové vývary. Skromná jídla jím naopak já. Vystačím si často s bezmasými jídly. Maso jím, ale mít ho denně nepotřebuju. Ne, že by to byla nějaká zásluha teda. U prarodičů to bylo nejspíš tím, že jako malé děti zažili druhou světovou a pak nouzi v 50. letech a maso ani neochutnali, tak si ho pak užívají po zbytek života. Mě ho naopak nutili od malička, tak jsem si užila a nemám po něm neustálou touhu.
Inka ..|-.|-.-|.- 141843
8.11.2023 19:34:35
Placky na plotně mi babička dělala, s povidlama.
[<<Předchozích 1030] Názory 10311040 z 43728  [Dalších 42688 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.