Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Čumča. | 160024 |
|
|
8.11.2023 20:06:00
škubánky, rýžový nákyp nahoře s krustou ze žloutků s cukrem
chlupáče - tak ty jsem milovala - ale nejedla jsem je už čtvrt století |
| Pole levandulové | 23006 |
|
|
8.11.2023 20:04:46
Meltu s chlebem nejedla ani jedna moje babička, to je pro mě jiný vesmír a zní to poněkud podezřele.
Jedna babička, ročník 1907, měla klášterní školu, celý život vedla domácnost s posluhovačkou, ale vařila sama. Od ní znám různá složitá a bohužel i hodně kalorická jídla, kterým když se ovšem odebere polovina smetany a másla, jsou vynikající Měla je napsaná krasopisem úhledně v sešitku, který jsem po ní zdědila.Druhá babička, ročník 1913, posluhovačku neměla, byla to žena pracující v kanceláři jedné velké pražské mlékárny, kde měla oficiálně přístup k nejrůznějším dovozovým sýrům a dalším mléčným výrobkům. Na těch jsem vyrostla já i moje sestřenice, protože jsme bydlely kousek od ní. Tato žena v důchodu kladla úderem poledne na stůl polévku před dědečka a v rychlém sledu druhé jídlo, nejčastěji nějakou omáčku s masem a přílohou, málokdy chyběl dezert. Skvěle a ráda pekla, zkoušela nové recepty a používala dobré suroviny, které si dokázala opatřit. Moje matka to po ní nezdědila, chaotičtější osobu v kuchyni aby pohledal, poměrně často jsme hořeli díky její roztěkanosti, takže raději vařil táta, který vařil dobře a rád. Častý repertoár byl "psí vývar", který nebyl ze psů, nýbrž pro psy - hovězí vývar se zeleninou, kde maso dostali psi a my ten vývar, kam se zavařily tuhé noky, které jsem milovala. To se vařilo několikrát do týdne. Pak různé ryby, pečené kuře, řízky z kotlet /tam mi teda vadila ta kost, kterou tam máma bůhvíproč nechávala/ a nenáviděla jsem králíka, kterého jsme jednu dobu dostávali od lidí, ke kterým jsme jezdili na víkendy, kdy byl brácha v lázních a oni ho vařili každý víkend a dalšího nám dávali /prodávali/, domů. Od té doby jsem králíky nejedla asi třicet let. No a já si z toho vzala od každého něco - když vařím, vařím prý dobře, to samé můj muž, ale nebaví nás to, resp. ta pravidelnost je otrava. Rozhodně raději peču, dcera taky peče, syn raději vaří. Takže v praxi toho doma moc nevaříme a stravujeme se venku a funguje to dobře, každý si dá na co má chuť. |
| Stáňa * | 7932 |
|
|
8.11.2023 20:01:36
Ty bramborové placky jaké? Taky nasucho na plotně?
|
| breburda71 | 89004 |
|
|
8.11.2023 20:00:26
Bramborove knedliky s osmazenou cibulkou, krupicova kase, ryzovy nakyp, zemlovka, babicciny fenomenalni bramborove placky, kyselo, chlupacky s houbama, chleba se sadlem..
Dala bych si to vsechno hned ted🙂 uz jsem strasne dlouho nemela tyhle dobroty... |
| Stará husa | 154854 |
|
8.11.2023 19:54:55
Babička snidala každý den bílou napůl kávu, napůl meltu s nalámaným chlebem, ale mně to nenutila. Z dětství si pamatuju, že jsem milovala žloutek s cukrem nebo morek na chlebu s pepřem. Ani jedno jsem od dětství nejedla.
|
| Senedra | 14756 |
|
|
8.11.2023 19:50:55
kakao nebo bílá káva se škraloupem - brrrr, nesnášela jsem.
Babička vařila jídlo zvané kotrmelce, hledala jsem recept všude možně a nezadařilo se. tak budu muset dál zkoušet sama. Na plotně v pekáčku rozpustila sádlo, udělala něco jako palačinkové těsto, dala víc soli a přidala nakrájenou pažitku. Těsto vlila do pekáčku, když se na něm utvořila krusta, tak ho vidličkou trhala a různě obracela. Usmažila do růžova. Dávali jsme si k nim kečup a nakládanou řepu. Na chuť asi mělo vliv i to, že měla domácí sádlo a domácí vejce. A pak vařila žvandu - lepenici. Teď jí u nás doma nikdo nejí, ale ráda bych si jí někdy dala, s osmaženou cibulkou a rozpuštěnými škvarky. |
| neznámá | 91073 |
|
8.11.2023 19:44:27
Meltu s chlebem z domova vůbec neznám. Můj chlap miluje meltu s čerstvou houskou rohlíkem. Já nepozřu nic s mlíkem a kefem, meltu taky nedám.
U nás se jako skromné jídlo jedli bramborové knedlíky s vajíčkem, dodnes je miluji. Cacarka, houbový guláš, pondělní rizoto ze zbytku nedělního kuřete, šuska - jak na slano opečená nebo nasladko s rozvarem jablek a zalitá máslem. Koprovka bez masa s vejcem a svítkem. |
| magrata1 | 95172 |
|
|
8.11.2023 19:40:57
Měla jsem ráda rohlík na kolečka v horkém mléce. Vznikly takoví slizouni, co se rozmotávali. To už dnešní rohlíky neumí.
|
| Půlka psa | 24064 |
|
|
8.11.2023 19:38:05
U babiček a dědečků bylo neustále maso a masové vývary. Skromná jídla jím naopak já. Vystačím si často s bezmasými jídly. Maso jím, ale mít ho denně nepotřebuju. Ne, že by to byla nějaká zásluha teda. U prarodičů to bylo nejspíš tím, že jako malé děti zažili druhou světovou a pak nouzi v 50. letech a maso ani neochutnali, tak si ho pak užívají po zbytek života. Mě ho naopak nutili od malička, tak jsem si užila a nemám po něm neustálou touhu.
|
| Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 |
|
|
8.11.2023 19:34:35
Placky na plotně mi babička dělala, s povidlama.
|
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.