Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Epepe | 89236 |
|
|
13.11.2014 18:15:12
Vyjádřila jsi tím, že jemnou motoriku má dobrou, ale hrubá oproti ní zaostává.
|
| Epepe | 89236 |
|
|
13.11.2014 18:14:26
Tak moje dítě má taky mladšího sourozence, ale to přece neznamená, že nemůže krájet.
Každý dělá to, co přísluší jeho věku, to si musí rodič ošéfovat. ![]() Nechci mentorovat, ale oběma to prospěje, když se jasně řekne, že jsou věci, které můžou dělat jen děti určitého věku. Ale chápu, že někdy je takové dohadování o nervy. |
| Kreaty | 128225 |
|
|
13.11.2014 18:12:17
jinak jeden z důvodů je to, že taky má mladšího bratra, který to chce hned taky zkusit a on fakt nemůže, je rapl divoký /diagnozu jsme nezjišťovali
/ |
| Epepe | 89236 |
|
|
13.11.2014 18:11:31
Co se týče ohně, tak ten zatím jen pomáhá připravovat, sám ho nezapaluje.
Ale přikládá. |
| Kreaty | 128225 |
|
|
13.11.2014 18:10:05
já učím až teď 7 letou, máme všechny nože hodně ostrý a měla jsem strach, ale já jsem úzkostlivá asi nadměrně
předevčírem všechny školkové děti v kostele držely lampion se zapálenou svíčkou nad kulichem dítěte co sedělo v lavici před nima, já jsem trnula, všechny ostatní matky byly v klidu |
| angrešt | 114837 |
|
13.11.2014 18:09:33
Synovi dávám do ruky ostré nože a škrabky cca od 2,5, nejdřív se učil, co je ostří a co střenka, když to přestal plést, uklízel za střenku do šuplíku a tak. pak jsem ho začala učit krájet, teď ve 3 nakrájí pod dozorem třeba mozzarelu. Strouhá běžně.
Oheň zatím jen v podobě svíček, které zapálím a nechám ho, aby si to osahal, samostatnš zatím ne. |
| Epepe | 89236 |
|
|
13.11.2014 18:04:41
Prosím, neříkej, že je syn nešikovný.
O mně to vždycky říkala máma a mně trvalo dlouho, než jsem se odvážila vůbec něco zkoušet - od vaření až po šití a už vždycky, když budu něco dělat, mi budou znít její slova: "Ukaž, dej to sem, ty jsi tak nepraktická ..." Ona to nemyslela zle. Ale je známo, že síla slov je mocná a děti mají tendenci naplnit naše proroctví. Syn, 4 a 3/4 - učím ho krájet nožem na prkýnku - zatím jednodušší věci, rohlíky, okurky, mrkev. |
| . . | 133444 |
|
13.11.2014 18:03:13
Hm, tak tady ti asi zkušenosti s "normálními" dětmi nepomohou, tebe limituje to ADHD a nemožnost oddělit děti na nácvik těch činností... Zaměřila bych se na to "oddělení" - jsou nějaké hodiny, kdy je (mohlo by být) jedno z dětí mimo domácnost (kroužek, škola, s tatínkem, s prarodiči...)? S jedním by to mělo jít i s nešikovným. V oddíle jsme měli i opravdové levase (měli zas přidáno jinde, to znáš...), a nakonec ty chleby v 10 letech namazali (byť spotřeba mázy byla navýšena o jejich ruce, triko a půlku stolu) a ve 12 letech i nakrájeli.
Svoje děti jsem k lecčemu v kuchyni brala hodně malé (školkové), ale mohla jsem si to dovolit, protože starší - dcera je velmi klidné rozumné až opatrné povahy, mladší - syn je sice poněkud rozkmitaný, ale docela šikovný a hlavně takový "lucky boy", obvykle vyvázne s drbnou oděrkou i ze situací, kdy jiní jsou již na šití či sádru. Např. ve 2,5 letech mu tchýně při krájení nakládaných okurek přidělila normální ostrý nožík, prkýnko, a "krájej" - ani když chvílemi (50 na 50) tlačil prstíkem do ostří nože, neřízl se. Sekat sekerkou se učil až tak v sedmi. |
| Monika | 123907 |
|
13.11.2014 17:52:35
No, je to asi těžké, s ADHD nemám zkušenosti, ale podle mě je třeba to zkoušet a to asi v tvé situaci s oběma najednou. Těžko se něco naučí, když je to nenecháš zkusit. A např. proč jsi zrušila mazání rohlíků? To se snad dá dělat tupým nožem, takže "stát" se může asi jen veliký bordel a to bohužel asi je třeba zkousnout? Aby si neublížili navzájem tak by asi bylo dobré, kdyby měl každý svůj prostor a pomůcky (a ty ideálně mezi nimi)? Kdy s čím začít je asi těžké rozhodnout, mě teda vždycky "popostrčilo" něco z venku, např. když syn přišel ze školky (a zejména pak ze školky v přírodě), jak si sami chystali svačinky nebo jsem viděla u jiných dětí, co už zvládnou (třeba i zapalovat svíčku atd,, každý rodič má nervy na něco jiného
), abych se nad sebou zamyslela, že by teda doma už taky mohli ... (člověk je má pořád za mimina, ale ve školním věku už by asi mělo být normální, že by si mohly připravit jídlo a tak...) |
| Z+2 | 109449 |
|
|
13.11.2014 17:44:58
Tak naše děti krájí a strouhají tak od 4. Sekají pod dohledem vlastně taky. Ale já je zapojuji oba do všeho. A následně toho, že to umí zneužívám. Takže teď 7 letá dcera dobalila sebe a 4 letého bráchu na víkend.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.