| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Tuzemská politika

Historický archiv
Aktuální čerstvé příspěvky najdete zde.
[<<Předchozích 240] Názory 241250 z 91886  [Dalších 91636 >>]
aky 102722

Re: Svoboda, nebo bohatství?

23.10.2012 8:33:54
A lud ma vzdy pravdu a je plne kompetentny posudit danu vec. Vzhladom k nasej historii by som radsej neargumentovala tym, ze nelegitimne veci sa z vole ludu stavaju legitimnymi a na pravo sa vykasleme.
Kudla2 58452

23.10.2012 8:33:44
takže veřejné mínění je nad zákon?
Kudla2 58452

23.10.2012 8:32:25
Grainne,

zkus pochopit, že se lišíme v interpretaci toho, co kolem sebe vidíme.

A jako já mám - dle Tvých slov - nutkavou potřebu hovořit o té své pravdě, tak Ty máš nutkavou potřebu hovořit o té své.

Ty jsi přesvědčena o správnosti své interpretace a já zas té své. Tak se o tom bavíme. Nic víc bych za tím neviděla ~;)
Kudla2 58452

23.10.2012 8:22:27
Grainne,

myslím, že vcelku dobře chápu smysl protestu v situacích, v jakých protestovali třeba disidenti, a plně uznávám právo občana na protest, byť bych třeba nesouhlasila s jeho obsahem.

Případ třeba pana Smetany (kterému jinak docela fandím) bych ale určitě nepovažovala za důkaz počínající totality - osobně si myslím, že udělal technickou chybu, že se neodvolal a rovnou nenastoupil na ty veřejné práce. A v totalitě by asi těžko ministr podával stížnost v jeho PROSPĚCH.

Re označení skupiny občanů - tím máš na mysli oranžové vesty, nebo co jiného? A tím nuceným hlášením myslíš nezaměstnané? Teoreticky jsi omezena v pohybu i tehdy, kdy jsi na nemocenské - když Tě nezastihnou doma, tak máš problém - považuješ i toto za omezení Tvé svobodné vůle a svobody pohybu?

Pokud jde o to vytváření přebytků - vem na dlani chlup, když tam není. Já jsem velice pro, aby se stát postaral o ty, kteří z nějakého důvodu nemůžou, ale vždycky se najdou vedle těch skutečně potřebných i vyčuránci, kteří by mohli, ale radši se vezou. A státu jaksi nelze nařídit, aby prosperoval a měl dost peněz na to, aby se mohl postarat o obě tyto kategorie, tudíž je žádoucí, aby nějak zjistil, kdo je skutečně potřebný a tomu dal.

Způsob toho zjišťování může být nešťastný a pro ty, kteří se ocitli nezaviněně ve skutečné nouzi, může být nepříjemné už to, že je vůbec někdo "kádruje", jestli taky nepatří mezi vyžírky. Je mi to líto za ně, ostatně kdo z nás si může být jistý, že nikdy nespadne do průšvihu, nicméně mě nenapadá, jak to udělat, aby byli spokojeni všichni.

.kili. 125672

23.10.2012 8:14:28
"Nechápete smysl protestu,"

No, nevím kdo si může vzít na sebe tu pravomoc rozhodnout co druhý chápe nebo nechápe, nicméně co se týká popisu onoho výstřelku ude zmíněného odsouzeného, pak aky naprosto přesně rozeznala smysl protestu od jeho způsobu, kdy smysl je pochopen jako právoplatný, kdežto způsob je zřejmý jako nepřijatelný - skrze ono zmíněné poškzení cizí věci. Pravdou asi je i to, že poukaz na ono poškození cizí věci může být chápán jednotlivci jako záminka (to zejména sídlí v podvědoí lidu, žijícího 50 let v diktaruře), nicméně objektivně nelze než souhlasit s tím, že onen muž, i mně jinak sympatický, povýšil svobodu svého činu za hranice, kde omezil svobodu jiného (presentzaci i majetek).
aky 102722

23.10.2012 8:14:21
Neviem, ci som niekde ""idealne"" zaradena, protestovat sa da rozne, podla mna je toto detinsky vandalizmus. ~d~
.kili. 125672

23.10.2012 8:06:25
"IDEÁLNÍ DOBA NEBUDE NIKDY. "

no, pokud se to "ideální" a "nikdy" vztahuje ke svobodě, tak Kant píše o svobodě transcedentální : v říši jevů je vše určeno příčinně, determinováno, a proto zde nikdy svobodu nezastihneme. Je však něčím myslitelným a možným, a že skutečně v oblasti mimozkušenostní existuje, to zkušenostně dokazuje mravnost.
Grainne 67561

23.10.2012 8:05:20
Kudlo, klidně "užívej dne", ale nesnaž se ostatním namluvit, že s klapkami na očích jim to půjde lépe.

Ne každý to tak má nastavené. Nemáš li chuť protestovat, nedělej to, ale potom opravdu nechápu, proč máš tak nutkavou potřebu každému vymlouvat všechno, co je proti tvému osobnímu postoji (nebo nastavení).
Tvůj radostný optimismus ti přeju, ale věř, že nezávidím ani náhodou. Nevím, proč máš tu utkvělou představu, že každý, kdo není nstaven jako ty, zbytečně trpí. Tak to není.
Grainne 67561

23.10.2012 7:58:12
aky, tvé nepochopení (a Kudly a dalších podobných) plyne z toho, že vy jste ideálním prototypem správného občana - příslušníka střední třídy, který je hybatelem a oporou systému.

Vás totiž netřeba nikam tlačit, protože svým způsobem života jste ideálně zařazeni a ničím nenarušujete = neskřípete v soukolí.
Nechápete smysl protestu, protože nemáte proti čemu protestovat, neexistuje žádný důvod vás kamkoliv výchovně zařazovat, protože jste zařazeni takřka ideálně a stane li se vám přece jen nějaká křivda, vaše vzdělání, vaše pozice a vaše finanční jištění vám umožňuje se bránit.

To je vaše svobodná volba a nelze proti tomu nic namítat, pro širší pojetí skutečné svobody je ovšem třeba rozšířit vnímání dál, než je talíř s rajskou na vlastním ubruse.
Je třeba svobodně rozlišit mezi počmáráním fasády jakožto soukromého majteku a mezi "doplněním" názoru na zobrazení politické propagandy - tedy, "přeloženo" - "politici, nedělejte ze mně vola".

Je třeba si uvědomit, že sebelépe zdůvodněné pojetí a propagace jakéhokoliv označení skupiny občanů je za hranicí toho, čemu se říká svoboda, že omezování pohybu občana nuceným hlášením se na státní půdě je omezením jeho svobodné vůle a svobody pohybu, kterou máme zaručenu Ústavou atd.

Je třeba si uvědomit, že pojem "sociální" neznamená automaticky touhu po jakékoliv "zajišťující totalitě", ale možnost přežití a žití ve vyspělé společnosti, která vytváří přebytky, které jí dovolují postarat se o jakkoliv handicapované a že se není třeba stydět za to, že požadujeme projevy lidskosti a vyspělosti v této oblasti. Dokonce bez ohledu na politické směřování a že to není tabu ani pro pravicově orientovaného člověka a v neposlední řadě taky to, že nelze všechno, co se označí za "pravicové", jako pravicové přijmout, aniž by si tím člověk zadal.

Myslím, že ani v případě, že nemám osobní potřebu proti něčemu protestovat, protože se mi zrovna daří dobře, jsem dobrovolně tím zmíněným ideálním zplsobem zařazena do systému. mě to neopravňuje nevidět první známky totalitního způsobu zařazování občanů do systému.
.kili. 125672

23.10.2012 7:55:08
jen pro zajímavost (když už jste tu učinil ten exkurs do historie nedávné - pro ozřejmení pojmu by bylo třeba zajít k Aristotelovi, Pavlovi z Tarsu, Lutherovi, Kantovi, Nietzschemu, Sarterovi, Marxovi i Leninovi (poznaná nutnost) tu je z :

Ottova encyklopedie obecných vědomostí :

Svoboda (lat. libertas) jest v základě svém pojem éthický,při všech rozličných smyslech, kterými slovo to bráno bývá, poněvadž se týká rozhodování a jednání. Moci náležeti jen sobě ve svých rozhodnutích, určovati jednání své jen z vlástních zásad, tedy bez nátlaku zevního, jest nejširší jaksi význam slova toho. Proto se žádá svoboda náboženská, přesvědčení, myšlenky a slova. Individualistní tento ráz svobody má však ten důsledek, že čeho pro vlastníí indiviuum vymáhám, přiznati musím i ostatním. Tak zv. svobodná vůle byla i hájena i popírána podle zůzných stanovisek metafysických a psychologických. Svoboda, která by znamenala bezzákonnost, byla by libovůlí. Svoboda uzákonem omezená, a to zákonem, který jest uznán od subjektu samého, subjektem samým sobě tedy uložen, jest svézákonná, autonomní. Já chtící jest omezováno já myslícím. Proto svoboda politická znamená autonomii, správu života sociálního podle zákonů, jež občané sami si dali. Svoboda psychická znamená býti prost deprese, abychom plně byli sebe mocni. Svoboda bere se často též ve smyslu výsady.
[<<Předchozích 240] Názory 241250 z 91886  [Dalších 91636 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.