| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Tuzemská politika

Historický archiv
Aktuální čerstvé příspěvky najdete zde.
[<<Předchozích 290] Názory 291300 z 91886  [Dalších 91586 >>]
Gladya, bývalá dasa, 63023

Re: Svoboda, nebo bohatství?

22.10.2012 18:48:03
Ano, svoboda je větší hodnota než bohatství, alespoň pro mě určitě T. Sedláčkem většinou souhlasím a sem s ním myšlenkově téměř "na jedné lodi. To co dodám není polemika, spíš zamyšlení k tématu.

Když se diskutuje o svobodě a bohatstvím není to jednoduché.

Globálně je problém v tom, kolik procent lidstva neřeší dilema svoboda nebo bohatství, ale holé přežití. U nás to není zdaleka tak vyhrocené. Jenže chudoba a bohatství je relativní a jde i o subjektivní vnímání. A podle mě hlasy pro levici a dokonce ani pro komunisty nejsou jen důsledkem toho, že lidé dali přednost "jistotě plného hrnce" před svobodou. Už nejednou zaznělo, že v těchto volbách šlo hodně o hlas PROTI něčemu. Myslím, že to nebyl hlas proti reformám, ale proti tomu, jak se reformy provádějí a jak jsou lidem vysvětleny. Proč se najednou změnila rétorika některých vládních představitelů a začínají se zmiňovat o sociálních dopadech reforem?
aky 102722

22.10.2012 18:47:29
Berranko, dokazes pochopit rozdiel medzi tym, ked Ta vyhodia kvoli intervencii STB ( tajnej sluzby) a ked bez nej?
Kudla2 58452

22.10.2012 18:46:01
"píšu pouze, že pokud je člověk opravdu psychicky na dně, svobodný není."

Dobře, ale pak tedy svoboda neexistuje vůbec, protože psychicky na dně se můžeš octnout za každého režimu.
Persepolis 107413

22.10.2012 18:43:30
Ta otázka je prostě blbě položena. Chci být svobodná, ale nechci být chudá. Chudoba sebou nese nesvobodu.
Ano, mamča se dobrovolně rozhodla pro čtyři děti, ale určitě nepředpokládala, že jí krachne manželství, ale to je fuk. Momentálně je nesvobodná.
Je spousta nesvobod. I závislost na násilnickém partnerovi je nesvoboda.
Politická nesvoboda je na ho..no, ale ta finanční taky a jak někdo psal v jiné diskuzi, tak ve finále je fuk jestli ti za dveřmi stojí dva pánové v černých kabátech nebo exekutor s nálepkama. Strach a úzkost to přináší v obou případech.
Liška s banem :) 80734

22.10.2012 18:35:54
Bin - jak může být svobodný člověk, který nemá práci nebo žije tak říkajíc z ruky do pusy a třese se strachy, že mu pan zaměstnavatel nedá ani tu mezirnou mzdu? Svoboda začíná až v okamžiku, kdy se můžeš i v práci narovnost a případně hrdě bouchnout do stolu a odejít. Jenže na to už musíš mít rezervy a velkou šanci, že se uživíš jinak/jinde. Jenom finanční nezávislost dělá lidi svobodnými (tedy pokud nejsou čistě filozofického zaměření a nestačí jim k tomu jeden prázdný sud). Navíc se velmi liší vnímání svobody lidí bezdětných (za nikoho nezodpovídají) a dětných. Jakmile máš děti, musíš být poslušnější, abys je svou neposlušností ekonomicky neohrozila.
Berranka 95927

22.10.2012 18:30:30
Ještě k té svobodě slova - nemáš pravdu, že tě dnes za názor nevyhodí z práce (viz. například pan Michálek). Ale nemusíme chodit tak daleko. Kdejaký dělník letí za svůj názor z fabriky, nenalhávejme si, že to tak není.
Berranka 95927

22.10.2012 18:25:35
Pro mě je svoboda možnost mít nějakou volbu, možnost svobodně se rozhodnout. A tu každý nemá. Je mi šumák, jestli se můžu opřít do politiků, když jsem denně ve stresu, jestli mě nevyhodí z práce a nezůstanu s dětmi na ulici(mě se to tedy netýká, je to hypotetické). Protože když mě na tu ulici vyhodí, je už fuk, jestli budu mít v kapse cestovní pas. Nemyslíš?
A teď mi odpověz ty - kde jsem psala o rozdávání milionů?
aky 102722

22.10.2012 18:17:53
Mozes mi odpovedat na otazku?
Berranka 95927

22.10.2012 18:16:31
"Ty si predstavujes pod pojmom sloboda co? Ze kazdemu sa rozda milion aby mohol cestovat? "

To jsem psala KDE?
Apolena. 7540

Re: Studium a cestování?????,

22.10.2012 18:14:06
Binturong (zdravím!),
tak zrovna tohle jsem zažila já - před 3-5 lety... Něco podobného zažíval táta za totáče proto, že byl nepohodlnej sedlák. My jsme zase "alternativně divní". Jiná doba, jiný důvod, výsledek bohužel stejnej nebo aspoň hodně podobnej.
[<<Předchozích 290] Názory 291300 z 91886  [Dalších 91586 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.