| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Zahraniční politika a události

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 690] Názory 691700 z 71979  [Dalších 71279 >>]
byvala radka 154149
6.6.2024 18:12:31
vrteti psem aneb udelejte ze me mucednika, bude se to hodit
uz na zacatku bylo vic otazniku a nejasnosti
kosatka2 89902
6.6.2024 16:20:08
Jedna uživatelka tu v minulosti psala, že chtějí chlapa, co umí bouchnout do stolu.
Naučila jsem se v Bratislavě jeden hanlivý výraz: bača na steroidech. Ale držím se, ještě jsem to na nikoho nepoužila, je to fakt ošklivé. Na Slovensko jezdím ráda. Liptovský Mikoláš se hodně zvedl, Ružomberok spíš poklesl.
Podle nějakých výzkumů je rozdíl mezi námi a Slováky ve světonázoru v tom, že tam blbostem "fake news, spiknutí, konspirace, sdílejte, než to smažou..." věří polovina dotázaných, za to u nás "jenom" třetina. Což je sice malý, ale docela významný rozdíl. Všichni Slováci, se kterými spolupracuji, jsou zapálení a chytří dříči.

Ale vždycky mě překvapí, jak strašně se tam pije. Poslední mnou viděná parta v neděli dopoledne rozchlastávala sobotní kocovinu, chlapi sotva lezli, zakopávali o svoje nohy, a pak sedli za volant ~e~ Podobný zážitek mám z každé víkendové návštěvy, vzájemné tahání bezvládných kamarádů... (ne, že by se v mém okolí nepilo, ale takhle veřejně? byla by to hanba, někdo by zabránil v sedání za volant, obsluha by měla o lidi víc péče...)

Oni to přežijí, my taky zvládli Babiše i Zemana a zvládneme to znovu. A bude to denodenní nekonečný boj. Např. už zase chce Praha stavět ústav pro své postižené ve Šluknovském výběžku (ve 21. století ???)
Čumča. 160024
6.6.2024 14:40:43
"U nás to není o nic lepší."

Tatramelko, blouzníš? Právě v tomto období se to naplno ukázalo - ČR a SR jedou zcela odlišnými směry, jako dva národy, které vlastně nemají moc společného
Čumča. 160024
6.6.2024 14:36:33
"ostatní západní státy prosazují povinný jediný názor, opozice a média a mimovládní organizace jsou zlo atd. Ale to říkal i předtím"

jo, mluví o vládní koalici jako o jediném ostrůvku dobra v tom zlém světě, který je celý proti nim, přičemž opozice a "slovenská kaváreň" lační po krvi~8~

je to projev vyšinutého člověka a teď má i důvod být ještě vyšinutější
Ropucha + 2 120300
6.6.2024 12:12:09
Nejspíš tam bude nadále to, co už tam je.
Po odchodu Čaputové asi v ještě divočejší podobě.
Ropucha + 2 120300
6.6.2024 12:10:10
Tatramelko, nesouhlasím, že je jedno, kdo "sedí u moci".
Samozřejmě, pevný a rovný člověk se bude snažit uchovat si to své za každých okolností.
Ale společenskou atmosféru a to, k čemu se přikloní většina, vládnoucí osoby ovlivňují. Ovlivňují politický vývoj, ovlivňují každodenní život.
Málokdo z nás tady nezažil různé vládnoucí režimy a osoby, aby nemohl vidět rozdíly.
Tatramelka+3 66284
6.6.2024 9:29:46
Dari79, souhlasím.

U nás to není o nic lepší.

Ono vlastně nakonec je jedno kdo sedí u moci, celé je to zakleté v chování jednotlivců.
...to je to co utváří naše děti. To jaké jim dáváme příklady, jak se dokážeme vzájemně respektovat, jak komunikujeme. Doma, ve školách, na úřadech.

Celé to začíná a končí na těchto malých věcech.

Kdysi jsem měla pocit, že mít za prezitenta Zemana je největší potupa a ostuda, že je nereprezentativní, jak nás bude prezentovat v zahraničí atd.. Nedokázala jsem si představit, kam nás přivede Babiš, doufala jsem, že Fiala to spraví a oni s prominutím doj*baly to co Babiš nestihl.

...a pořád tu jsme, kola pětiletky se točí. Ráno vstanu, jdu do práce, moje děti chodí do škol, jsem ráda, doma bych výuku nezvládla, ale probíráme s nimi co se učí a co si ve škole říkají. Vymněňujeme si názory na sociální sítě, způsoby vzdělávání, politku, odívání, pníze a jiné. Učíme je překonávat překážky - někdy zatnout zuby a jindy vystrčit drápky a někdy halt člověk musí stáhnout ocas a spočítat si, že jednodušší je držet ústa a krok. Málo kdy má nějaká situace jediné správné řešení a občas ho prostě dlouho nevidíme a ani nemůžeme vidět.

~3~
Dari79 114243
6.6.2024 8:59:20
Taky máme část rodiny na Slovensku, takže taky jsem v obraze z dlouhodobého hlediska, a to se bavíme o (převážně) VŠ vzdělané vrstvě střední třídy na západním Slovensku (Bratislava a okolí), tj. zásadně nevoliče Mečiara-Fica...

A je pravda, že i jejich názory jsou obecně spíše protiukrajinské ("jak ho neznášam, tak v tomto má ten Fico pravdu", či např. pretavené aj do MS - "no, my zme ani nemohli dopadnúť inák, keďže naše hviezdy hrajú v KHL a iba preto nemožú ísť hrať..."), spíše homofobní ("veď nemožem nosiť tútu růžovú kravatu, veď bysom vyzeral prihriato"). Ale není to nijak radikální, když je kolega sice gay, ale nedává to nijak na odiv, čili nemluví o tom, nežije s chlapem a je to spíš veřejné tajemství, tak se s ním normálně kamarádí. Maďároš a Orbán to teda ne, to už je pro ně přes čáru.

Vůbec bych je nějak v tomto neodsuzovala, u nás taky 30% národa volí Babiše, u nich holt Fica, rozdíl je akorát v tom, že to politické klima je na Slovensku prostě jiné. I před touto "společenskou změnou" bylo šílené pustit si standardní slovenskou politickou debatu, nedalo se to (pro mě) poslouchat, urážky, více či méně zjevné útoky, podpásovky, populistické výkřiky, šílený radikalismus (na všech stranách)... V tomhle prostředí oni tam žijí dlouhodobě, to je jako kdyby u nás byli furt vidět a slyšet jen Babiš, Okamura, Rajchl, Novotný atd.

Politici, místo aby kultivovali, tak tu kulturu prostě ničí.

Samozřejmě, pro normálního člověka je nepochopitelné, že Slováci se přiklání k Maďarsku nebo k Rusku, když s obojím měli v ne tak dávné minulosti dosti zásadní problémy, ale tak my taky spolupracujeme s Německem a s tím jsme taky měli problém. Ono to pro ně zas tak velký rozdíl není.

Fico je prostě populista, prostě ví, co na jeho voliče platí a nic jiného se od něj (aspoň dosud) čekat nedalo. Někteří jsme v malém kousku duše doufali, že tento traumatizující zážitek by ho mohl v tomto změnit, ale je naprosto zjevné, že nejen že ne, ale naopak z něj vytříská, co se bude dát. Jakákoli kritika a oponentura, v běžné demokracii naprosto standardní, bude vnímána jako "nesouhlasíš s námi = schvaluješ to, co se mi stalo". To bylo zjevné i z těch prvních projevů - opozice "koukej ztichnout a nejlíp se omluvit", protože "to je tvoje vina"...

Na druhou stranu, často jsou to jen řeči pro voliče. Tj. jsme homofobní, ale za prezidenta podporujeme Pellegriniho (zřejmě tedy jen s tou podmínkou, že o své orientaci bude i nadále zarytě mlčet). Nesouhlasíme sice s tím, co říká EU, ale chceme v ní zůstat, máme EURo a vlastně jsme spokojení. Vadí nám sice, že NATO obecně podporuje Ukrajinu, ale vystupovat z ní nebudeme a budeme rádi, když nám Itálie pošle obranný systém (resp. budeme si stěžovat, že nám ho Itálie nechce nechat). atd.

Slovensko má s Ficem dlouholeté zkušenosti, nezkrachovalo, neprobořilo se do horoucích pekel, nestane se to ani teď. To, že se bude zase vládnout populisticky, to se holt opravdu zanedlouho může stát i u nás.

Ti, kdo Fica nevolí, ho nebudou volit ani dál. Ti, co jo, tak těm to taky nikdo nevymluví (opět a lá Babiš u nás). Šance tu byla právě na změnu toho politického klimatu obecně, toho, co u nás ještě opravdu není standardem, tj. ty nadávky, urážky, překrucování všeho, vyřvávání, otevřeně populistické výkřiky. Nedojde k tomu. Velká škoda. Ale ta šance byla stejně jen maličká.
neznámá 91073
6.6.2024 8:42:01
No, SLovensko to vede.
Mě by zajímalo, co na to zdejší Slovenky, jak vidí situaci.
Já jsem nedávno pročítala slovenské miminkovské forum a tam to ženské viděly dost špatně.

Mám v hlavě už starší informaci, že ze Slovenska za 15 let odešlo 300tis mladých a vzdělaných lidí, to je 5% populace. Říkalo se, že po Ficově znovuzvolení ještě více mladých lidí a vzdělaných plánuje odchod ze země.
To je mnoho chybějících voličů, větší část voličů, co zbývá, bude z lidí podléhajících dezinformacím.
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
6.6.2024 8:41:12
huso, jak nemám ráda generalizování, tak co se týče národů, myslím, ža tam určitá spojitost mezi těmi lidmi je... souvisí to s kulturním vývojem, s prostředím, ve kterém vyrůstáme, které nás nějakým způsobem formuje, posloucháme stejné pohádky, máme zakořeněné stejné hrdiny a jasně, že každý jsme samostatná osobnost, ale nějaké to národní povědomí prostě máme nějakým způsobem dané... ovlivňují nás i historické události, zkušenosti se sousedními zeměmi, přeshraniční vlivy - tohle prostě nesmeteš ze stolu, byť se snažíš o korektnost jak chceš... ~d~
a ano, děsí mě výhled na naši vlastní politiku, když jsem zase viděla pár předvolebních debat, bylo mi špatně z toho, co nás čeká v dalších volbách a bohužel se obávám, že babiš opravdu vyhraje - jenže ani babiš není tím největším nebezpečím, na to jsou tu jiní, kterých se bojím mnohem víc...
[<<Předchozích 690] Názory 691700 z 71979  [Dalších 71279 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.