Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| sally | 3140 |
|
|
11.4.2024 15:01:45
Kopřivo,
ano... máme taky dobrou zkušenost - když umírala tchýně, tak jsme měli takový milý rozhovor s lékařkou - kdy jsme se domluvili, že už "nebudou zachraňovat" - tchýni (87) selhávaly orgány, byla v umělém spánku, už bylo nepodstatné jestli ta poslední kapka bude infarkt nebo mrtvice nebo něco jiného.. Ale bylo to i o tom, že jsme s tchýní o tom mluvili. Ona "chtěla umřít" - zemřeli jí všichni sourozenci, manžel, pak přítel, kamarádky, nakonec i sousedka - tchýně byla hluchá, takže ani nějaké chození do divadla nebo tak nebylo ono. A ona říkala, že už si světa užila a že už to pro ní není. Takže my jsme i věděli, že ona o nějaké "oživování" nestojí (a když jel manžel vyklízet její byt, tak zjistil, že byt je vyklizený - alba setříděná, popsaná, skříně prázdné až na pár osobních maličkostí, na obrazech atd. cedulky, co má dostat "teta Máňa" a co se má "vyhodit", u telefonu seznam adres, kam poslat parte... ona to prostě měla naplánovaný... To je jedna věc, která mi na eutanázii přijde pozitivní - že to donutí ty lidi o tom mluvit s blízkými a uspořádat různé věci. A to se vracím k tomu "strachu ze smrti", k tomu, že umírání a smrt jsou určité tabu a tím pádem je to neznámé a strašidelné a lidi zpanikaří. Místo toho, aby to byla součást života, s kterou tak nějak všichni počítají. |
| Muumi | 41406 |
|
11.4.2024 14:12:57
Huso, většina lidí přece nejsou ateisti. Většina lidí asi není organizovaná v žádné církvi, ale těch, co nevěří vůbec v nic, je podle mě menšina. Kromě toho, někteří ateisti jsou horší fanatici než španělská inkvizice:).
|
| Kopřiva Dvoudomá | 34182 |
|
|
11.4.2024 13:34:09
Koníčku, to taky nejspíš nikdo zodpovědnej autoritativně neříká, že pacientovi zbývá ausgerechnet tolik a tolik času.
Ale dá se asi docela dobře říct, jestli bude z nějakého zákroku ještě těžit, nebo už spíš ne. A i pak to má být rozhodnutí všech zúčastněných, protože křišťálovou kouli nemá nikdo a živý organismus se chová za přesně stejných podmínek pokaždé, jak se mu zachce. Zajímavý mi přijde, že léčba zaměřená na kvalitu života získává pacientovi běžně delší čas, než jaký je mu dopřán při variantě kurativní léčby za každou cenu. |
| Stará husa | 154854 |
|
11.4.2024 13:33:11
Ropucho, jestli jsem se tě dotkla, tak se omlouvám, nebylo to mým úmyslem, psala jsem o něčem jiném. Je tedy fakt, že pro mě osobně je víra v Boha na úrovni té víry ve vodníka, tak nějak neúmyslně předpokládám, že to má dnes téměř každý.
|
| Muumi | 41406 |
|
11.4.2024 12:50:14
Kopřivo, dík, je mi jasné, že to je ošetřené, jen mě napadl tenhle aspekt. Ale ono je to vlastně jedno, ony u některých typů drahých příbuzných takové dohady nastanou, ať se zvolí jakákoliv varianta... A pak se ještě bude dědit, další sranda na obzoru:).
|
| Koníček mořský | 156666 |
|
|
11.4.2024 12:21:43
Jenže je otázka - především na Boha a na lékaře, zda někdo dokáže přesně určit, kolik kterému člověku v umírací fázi zbývá času. Kolikrát i ty odhady na dny, týdny, měsíce či roky jsou mimo. Někdy víc někdy míň, ale i to míň je důležité.
Ono by se asi nám všem líbilo, kdyby nám někdo řekl - máte čtyřicetpět dní, těch pět už bude stát za nic, tak v těch čtyřiceti můžete tohle a tohle. Nevěřím, že jakýkoli lékař dokáže vždycky poměrně přesně říct, kolik kterému člověku zbývá. Rámcově jo, ale to se může stejně hodně seknout. A i to zachraňování a oživování není jednoznačné. Řekněte, lékaři a záchránáři, že víte vždy 100%, kdy má co smysl ? Jak to, že žijí i lidé (a kvalitně), které jste vy víceméně odepsali ? |
| Kopřiva Dvoudomá | 34182 |
|
|
11.4.2024 12:20:30
Muumi, pokud přijme domácí hospic pacienta do péče, tak ho přijímá na základě nějakého stavu, který je popsaný třeba v propouštěcí zprávě z nemocnice nebo v jiných lékařských zprávách. Tam je taky uvedeno, že je indikována paliativní péče, nebo že pacient se přímo předává domácímu hospici.
S přijetím do péče se pacientovi dostane nějakého paliativního plánu, tj. co můžou doma řešit rodiny, co budou u pacienta dělat zdravotničtí pracovníci, jaké jsou pokyny pro "krizové" stavy atd. Je tam taky, kdy volat záchranku a kdy ne. Sestru hospice nevolají příbuzní, protože by sami vymysleli, že to bude lepší než záchranka, ale volají ji, protože tu péči jim nějací profesionálové přesně takhle po dohodě nastavili. Že bude kvůli tomu nějakej příbuznej vyskakovat, to se vyloučit nedá (čím míň se stará, tím víc často vyskakuje), ale to už je pak na komunikaci v rámci rodiny. Paliativní týmy s tím zase můžou pomoct. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
11.4.2024 12:13:52
"tím, že se stáří / umírání a smrt přesunula na instituce (domy s pečovatelskou službou, LDNky a nemocnice), tak si s tím ti pozůstalí neví rady... nedokáží odhadnout, co je ještě pro toho člověka důležité / přijatelné atd."
Sally, je to tak. V rodinách chybí osobní zkušenosti. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
11.4.2024 12:06:58
"kdysi, když lidé ještě věřili v Boha"
Huso, to zní jako "kdysi, když lidé ještě věřili na vodníka"... Úplně se vracím do školní lavice a slyším, jak naše moderní společnost budovatelů míru už řídí svět vědecky ![]() I dneska lidé věří v Boha (v různé bohy) Milióny lidí A někteří určitě i zcela primitivně pověrčivě. |
| Muumi | 41406 |
|
11.4.2024 12:02:58
Sovice, ale nehrozí tam nějaké popotahovánky příbuzných, co zavolali "jenom" sestru z hospice, nikoliv záchranku? Aby na mě pak třeba rozhádaný sourozenec po smrti někoho blízkého ještě podal trestní oznámení, to musí být taky super:(.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.