| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Amniocentéza

(?)
[<<Předchozích 170] Názory 171180 z 3583  [Dalších 3403 >>]
Nana
  • 
3.8.2013 8:11:29
Tak já mám asi štěstí. Je mi 36 let, jsem druhorodička, prvorimestriální screening mi vyšel 1:420, tripply líp (nemám teď výsledek u sebe, ale bylo to snad 1:1400) navíc po velké břišní operaci velmi špatná vizualizace UZ a přesto mi genetička AMC spíš nedoporučila.. samozřejmě neřekla nechoďte, ale stanovisko se klonilo spíš k tomu, abych nešla .. no ještě jsem nepřeskočila (neporodila) tak snad je vše ok, ale tohle píšu proto, že ne všichni genetikové posílají šupem na AMC. Jednalo se o pražský Gennet a kdyby genetička doporučila na odběr plodovky bych šla.
Dee Dee+2 kluci 91465
2.8.2013 23:30:15
Technická:

"voda na jedné části mozku"-tento nález neexistuje.Voda v ničím mozku neexistuje. To,co se označuje jako hydrocefalus a lidově se říká vodnatá hlava je ve skutečnosti mozkomíšmí mok~;)

Takže tuto "diagnózu" s názvem "voda na jedné části mozku" bych viděla jako dilataci jedné komory kvůli nahromadění mozkomíšního moku.
angrešt 114837
2.8.2013 21:10:19
Jano, "bez žádné genetické zátěže" by určitě nikdo nestanovil. Spíše "použitými metodami nebyla nalezena genetická příčina postižení". Což ji ale v žádném případě nevylučuje, mohlo se jednat o něco vzácnějšího, co není součástí základního vyšetření.
A tím spíše nyní, když se objevily u dalšího dítěte nějaké známky možného postižení, dostává předchozí postižení nový rozměr, zvyšuje to pravděpodobnost, že by se mohlo jednat o opakování něčeho, co předtím nebylo odhaleno.

Snad by se dala ne přímo vyloučit, ale nazvat nepravděpodobnou souvislost mezi běma případy, pokud by to první postižení mělo naprosto jasně nalezenou příčinu, např. infekci toxoplasmosou, fetální alkoholový syndrom... nevím, to jsou jen příklady, kde ta kauzalita je celkem nasnadě a pak by asi gentická příčina byla málo pravděpodobná.

Ale jeslti pouze oběma partnerům probrali rodinnou anamnézu a udělali karyotyp, tak to nevylučuje rozhodně genetickou příčinu.
Líza 17721
2.8.2013 20:05:43
Jano, ale to přece úplně mění situaci - souhlas s angreštem.
angrešt 114837
2.8.2013 20:03:52
Tohle je ale dost zásadní informace. Jestliže v anamnéze má dítě s nějakými závažnými postiženími, tak je možné, že je jí AMC doporučována právě kvůli tomu, záleží, jak bylo uzavřeno vyšetřování předchozícho dítěte, třeba nese nějakou genetickou zátěž, o níž tu nic nevíme, a teď nalezené odchylky opět mohou na něco takového ukazovat. Opravdu nevím, ale hádám, že v tomto nejde zdaleka jen o riziko m.Down.
Kukurice25+Nik09+Seb12+Dom14. 123501
2.8.2013 17:15:26
Zalezi na kamaradce. Ja jsem byla na genetice v Porube a byla jsem naprosto spokojena. Byla jsem spokojena i nasledne s pristupem pri ukonceni tehotenstvi. Na Amnio jsem tam nebyla, nebylo z ceho brat. Ja jsem nebyla kvuli DS,ale na ultrazvuku byl doktor, ktery mi vsechno vysvetlil zavolal i dalsiho doktora, ktery jeho slova potvrdil, venovali se nam dlouho, vsechno nam rekli tak jak to je, zaridili i setkani s neonatolozkou. Ja jsem byla rozhodnuta na Amnio jit, protoze mam vyresene tyhle veci a chtela jsem to vedet a chtela bych vedet zas, jak to je i kdyz je to hrozne tezke. Ale doufam, ze uz me to nepotka a preji kamaradce, aby to bylo v poradku a rozhodla se srdcem at uz pro nebo proti, za sebe rikam, ze ja bych sla.
sally 3140
2.8.2013 16:47:42
Jano, nevím s tou cystou, ale ledvinové pánvičky jsou jeden z tzv. "soft markerů" na Downův syndrom. V běžné populaci to mají 3% dětí, v populaci s DS 17%.
Můj syn měl právě toto, DS nemá, na amnio mě neposílali s tím, že je to jeden soft marker a musí být DVA, aby se nějak zvyšovalo riziko DS. Jestli ta cysta je další ze soft markerů, a nebo jeslti dr. přijde, že je tam prostě víc anomálií, tak tam holt je zvýšené riziko nějakého genetického renoncu.
Je ovšem jen na tvé kamarádce, jak se rozhodne.
Kamisi 129832
2.8.2013 16:38:03
Taky bych nešla na plodovku. Když tak o tom přemýšlím, nešla bych dnes nejradši na žádné preventivní vyšetření, pokud bych se cítila dobře a byla rozhodnutá, že dítě chci.
Takovéhle výsledky vedou akorát ke zhoršení psychiky a celkového zdravotního stavu.
Arien
  • 
2.8.2013 16:00:44
hm, 3 doktoři a 3 různé názory, no pak ať si člověk vybere ...

dle mé zkušenosti doktoři z genetiky doporučí amnio prakticky skoro vždy, víceméně nechápiu že by ho někdo dobrovolně nechtěl, ale možná existují i světlé výjimky ...

btw. negativní a pozitivní test neznamená žádnou 100% záruku, jde pouze o statistiku a matematický výpočet. Prostě jen procento pravděpodobnosti a od určitého čísla se udělá tlustá čára a jedním směrem se to označí jako negativní a druhým jako pozitivní.

nejvíc bych asi věřila velkému ultrazvuku, z toho dobrý odborník pozná hodně

osobně mi riziko amnia přijde mnohem vyšší, ale to je asi každého osobní věc
karkulka+2 /08+11/ 50320
2.8.2013 15:47:00
Obě děti měly na UTZ ve 20.tt zvětšené ledv.pánvičky, syn relativně hodně, oba dva jsou OK, po porodu jim dělali v porodnici kontrolní UTZ.

Od kamarádky synovi v 25.tt zjistili cysty na mozku a další nesrovnalosti /myslím,že voda na jedné části mozku/, chlapeček je úplně OK, o pár týdnů později se cysty ztratily, je to prý normální vývoj.

Otázkou je, jestli by si nechala postižené dítě. Podle toho bych se na jejím místě zařídila. Já bych na plodovku nešla.
[<<Předchozích 170] Názory 171180 z 3583  [Dalších 3403 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.