| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Respektovat a být respektován

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 350] Názory 351360 z 8637  [Dalších 8277 >>]
lampa
  • 
10.9.2014 23:04:54
No mne nejvic pomaha si dite predstavit jako rovnoceneho partnera, jsko treba meho muze. V tu chvili zjistis, ze je to clovek se svymi potrebami a ze vlastne neexistuje opravneny a neopravneny pozadavek. My mame tendenci ty deti stejne manipulovat tam kde je chceme mit my. At uz s RaR nebo bez. Treba my mame byt v nekde v nejaky cas, ale dite ne, to musi bohuzel s nami. Vse je o kompromisu, at uz vztah dite rodic nebo dospely-dospely.
Rosina 122575
10.9.2014 22:56:59
Moje zkušenost - děti v určitém období( např. v pubertě) jsou schopné jakýkoli požadavek vyhodnotit jako neoprávněný a předložit i řadu argumentů, s kterými se jako rodič ale můžu či nemusím ztotožnit. Pro mě je důležité, aby doma fungoval nějaký pořádek, řád a pravidla. pokud to pro mé děti důležité není, mohu jim nabídnout, že až budou dospělí, mít svou domácnost a děti, může to u nich fungovat podle jejich představ. Vždy se jim snažím vysvětlit důvody, které k požadavku vedou, neočekávám slepou poslušnost.
Eržika. 36295
10.9.2014 22:25:17
Mirku, já se si při pochybnostech představím, jak by mě v tom požadavku bylo.

Jinak zvažuji, jestli je nutné tento požadavek vznést. Jestli to není jen můj zajetý stereotyp, a je-li nutné to takto řešit. Případně o tom podiskutuju.

Ale už mám velký děcka, a dlouho v zařízeních s R+R přístupem.
Mirek_ 118172
10.9.2014 21:51:37
Otázka se týká teorie popsané v knize Respektovat a být respektován.
Před rokem a čtvrt jsem tu řešil prosazování oprávněných požadavků.
Jakým způsobem ale určíme, co je oprávněným požadavkem a co už ne?
Kde vidíte tu hranici?
Monty 129940
9.7.2014 15:29:23
Hanko,
no, já k tomu vedu syna odmalička; kdybych to nedělala, tak by tak třeba taky sám od sebe neuvažoval. ~;)
Hanka
  • 
8.7.2014 20:06:11
Tedy myslela jsem na ty dvanáctileté, v patnácti už je to asi lepší, ale teenageři mají zase jiné starosti - jak přežít vlastní dospívání - a vize z jejich hlediska vzdálené budoucnosti nebývá moc motivační.
Hanka
  • 
8.7.2014 20:03:24
Každý jsme jiný, ale dětí, které jsou takto SCHOPNÉ uvažovat na základní škole, je opravdu výrazná menšina.
Monty 129940
8.7.2014 13:09:18
Hanko,
no, řekněme že životní standard, který dítě má, neberu jako "odměnu", ale jako věc ke zvážení - chci žít takhle, až budu dospělý, nebo nechci? Líbí se mi to nebo ne? Pokud ano, měl bych se snažit toho dosáhnout, pokud ne, tak to můžu buď ignorovat nebo naopak překonat.
jentak
  • 
8.7.2014 12:50:20
Mám jedinou radu - snaž se ji pochopit a zkus se vžít do její kůže. Neuvažuj stylem - já bych...... ale spíš - co asi v této situaci od ní mohu očekávat.
Je to těžký, ale funguje to.
Hanka
  • 
8.7.2014 12:46:12
Monty,

aha, takže třeba dvanáctileté dítě bude systematicky pracovat ve škole, aby jednou - za dalších dvanáct let, v nejlepším případě, což je dnes tak zhruba nejčasnější konec VŠ - dobře vydělávalo. Což je vnitřní motivace pro takovéto dítě vhodná. Zatímco ty jako dospělá dostáváš svou odměnu za práci podstatně dřív, dítěti ji napřeš za dobu mnohonásobně delší? Nebo bys byla ochotná pracovat na něčem systematicky bez různých meziodměn tak dlouho, jak jsi naživu, s tím, že odměnu sklidíš potom? Čili třeba 35 let?

Já tedy ne.

A to si tu motivaci u dvanáctiletého už aspoň umím představit, osmileté dítě se vidinou něčeho v dospělosti k dlouhodobé systematické práci (což studium je) namotivuje velmi těžko.

U svých dětí dělám obojí - průběžné odměny, krátkodobé i dlouhodobější motivace (mé děti tedy nechtějí primárně vydělávat, ale dělat, co je baví, to je jejich vnitřní motivace, ale to má každý člověk jinak; někdy je vnitřní motivace taky "není zbytí, když už to musím dělat, ať je to udělané aspoň pořádně")
[<<Předchozích 350] Názory 351360 z 8637  [Dalších 8277 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.