Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Senedra | 14756 |
|
|
22.7.2013 14:33:18
Tak to máme nakonec podobné.. třeba když chystám seznam na nákup ( nakupuje dost často manžel cestou z práce), tak se dětí zeptám, co by k jídlu chtěly. Když nepřijdou s žádným návrhem, tak holt musí jíst to, co vymyslím a uvařím já.
Ale zakladatelku jsem chtěla potěšit, že naše dcera měla podobné reakce jako ta její - prostě i kdyžk ní člověk přistupoval v klidu a vstřícně, tak se už z principu sekla. tenkrát jsme to vyhodnotili jako opožděnou reakci na narození sourozence + pár dalších věcí, tak jsme ani moc netlačili na pilu, ale prostě nastaly situace, kdy bylo potřeba, aby poslechla hned a bez hysteráku. Ještě mě napadla jedna věc - občas dceři jen tak z napůl z legrace třeba řeknu :" hele, kočičko, máš v pokoji binec, tak si ho jdi, ty moje malá chudinko, uklidit. A ne že se naštveš." Můžu si to dovolit zhruba poslední rok, kdy jsem zjistila, že dcera už trochu chápe ironii, tak jí tímhle povídáním tak nějak vezmu vítr z plachet, obě se zasmějeme a ona si jde uklidit a kapku u toho přehrává, jak je naštvaná, že si má uklízet. |
| Xantipa. | 34439 |
|
|
22.7.2013 14:19:38
Tak možná pro Tebe, já vycházím z toho, že den navíc by mě nevadil, protože mít dítě doma mi přijde normální, protože prostě pořád mám doma nějaký dítě. K babičkám nejezdí, jezdí na tábory a tam bych musela dítě odvézt později a je mi fuk, kolik je to km - prostě to je nutný, tak to udělám.
Je to nejspíš tak, že každý do toho dává to svoje, protože má svoje zkušenosti. A pokud má pisatelka uřvaný dítě, co řve stále, musí to řešit, aby pak jednou nemusela řešit něco zásadního, jako teď - mně to zásadní nepřipadá, ale jí jo, protože jí to narušuje plány. |
| Xantipa. | 34439 |
|
|
22.7.2013 14:15:50
Senedro - kupuju jogurty bez jejich přítomnosti, kartáčky na zuby, mýdlo.......
Nekupuji bez nich jejich osobní věci počínaje fuskama a boxerkama - to prostě ne - psala jsi o kartáčku na zuby, tudíž jsem napsala, že tohle s nimi neřeším, kupuji to bez nich. Jasně - řeknou - jestli tam budou mít ten a ten jogurt, koupíš ho? Nebo tu a tu zmrzlinu. Koupím, jestli mají, jestli ne - už neřešíme, že jsem řekla a nekoupila, prostě neměli. Ale pokud je dítě zvyklé si od malička vybírat samo oblečení, tak pochopitelně i v obchodě - to je jasný. Ale zas vědí, že jsou věci dražší a levnější a že jsou věci, které nekoupím, protože jsou drahé, i když by stropily hysterák a navíc mě tím naštvou, takže to bude mít dohru. Takže jakmile znaly čísla - v obchodě věděly, po které velikosti sáhnout a v jaké cenové relaci má smysl se pohybovat. |
| Xantipa. | 34439 |
|
|
22.7.2013 14:11:20
No však jo - já o tý metodě něco málo četla, ale nejlíp se mi vychovává podle svý intuice - a jestli to je metodou RaR - no možná že je, možná ne. To nevím. Každopádně vychovávám tak, abych se do takových problému nedostala.
|
| Lassiesevrací | 134328 |
|
22.7.2013 13:59:03
"kdyby dítě nejelo, je to trest pro mě"
Tak. |
| Líza | 17721 |
|
|
22.7.2013 13:58:31
Xan, kdyby dítě nejelo, je to trest pro mě, nevím, proč by kvůli šprajcům mělo zůstávat dítě doma, když plán je jasný.
Prostě ne, nezbude mu, než se podrobit některému z kroků, které povedou k tomu, že skutečně podle plánu odjede. |
| Senedra | 14756 |
|
|
22.7.2013 13:54:42
Xantipo, trochu si nerozumíme.. jen píšu o tom, že když se dcera dostane do "náladičky", tak prostě u čehokoli vytvoří problém. Nemám chuť tady vypisovat x-situací a u každé podávat vysvětlení... tak naposledy- třeba dcera má svoje tři ručníky, ty jsou její. Takže když je náhodou u mě ve chvíli, kdy ty ručníky měním v koupelně, tak jí dám vybrat, který čistý chce. Ty třeba dáváš dětem vybrat oblečení, ale v necelých pěti moje dcera při zběžném pohledu z pátého okna v paneláku fakt nepoznala, jak je venku teplo. Takže se mě ptala, jak se má obléknout. Časem už stačilo říct:" venku je zima" a šla si pro to triko s dlouhým rukávem. A při nakupování holt mám děti s sebou, protože mi je nemá kdo pohlídat, tak jsou zvyklé si vybírat samy - třeba ty kartáčky - ukážu jim na tři, které jsou pro ně a nejsou moc předražené a ony si v 99% případů vyberou naprosto bez problémů, keců a zdržování.
Občas mi to přijde, že si odporuješ, s dětmi věci řešíš, povídáš si, ale pak jim nakoupíš sama, protože nemáš náladu na to, čemu říkáš tanečky. Ty u nás taky nejsou, dětem v obchodě ukážu, z čeho si mají vybrat ( když jdeme kupovat teplý svetr na zimu tak nevybírají mezi tričkama na ramínka, ale z několika svetrů) a ony si zvolí to, co se jim líbí. Já svoje děti nechávám vybírat, nechávám je říct jejich názor, ale vyžaduji určitou úroveň komunikace, kterou jsou schopny ve svém věku zvládnout a jsou prostě věci, ve kterých rozhodnu já nebo manžel a debata se nepřipouští. Klidně dětem vysvětlíme důvody, proč jsme po nich něco chtěli. A to jsme se dostaly někam úplně jinam. zakladatelka tady řeší, co s dcerou, která řve při libovolné příležitosti, tak jí píšu, co zabralo u nás, když siuace byla stejná. |
| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
22.7.2013 13:54:38
mě v tomto napadá asi tolik, že se všechno musí pojmenovávat, řešit, a někdo je schopný se rozhodnout, že bude řešit výchovu podle RaR a tak do důsledků, bez odklonění, který považuje za osobní selhání
ano, vychovávám tak, aby děti věděly, co se má a co se nesmí a co se může, ví, kde mají hranice a pak nemusím řešit problémy (zatím nebyl žádný, ale ono to přijde, nedělám si iluze) - ale nevychovávám tak, že bych podle RaR nesměla dát dítěti na zadek, malý občas potřeboval a nejeví známky újmy a já taky ne, v opačným případě by újmu někdo měl, možná on, možná já a nebo oba, případně i další v okolí :))) nechápu, proč se má vychovávat podle nějaké metody, není to lepší podle zdravýho rozumu a vlastního úsudku? |
| Xantipa. | 34439 |
|
|
22.7.2013 13:53:09
Psala jsem - řešit se to pochopitelně musí, ovšem ne nutně teď hned, a čím dýl to bude trvat, tím horší budou důsledky - tudíž pokud si nechá vybrat hnidy druhý den, tak k babičce neodjede, nedá se svítit. A když o tom necháš dítě popřemýšlet, tak si ty hnidy nenechá vybrat hned teď, ale za 2 hodiny, až začne místo hysteráku přemýšlet, už ano. No a nebo ne - pak prostě nepojede, i když se holka těšila. Prostě odšivit se je nutný.
|
| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
22.7.2013 13:50:29
ta chvíle ale nesmí trvat do rána, ale jak říkám, v řádu minut, maximálně hodin (několika málo - tak, aby se to ještě zvládlo)
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.