| Dana | 143148 |
|
|
12.10.2016 14:05:43
Rtuť v tekutém stavu nebezpečná není, klidně ji můžeš spolknout a nic se ti nestane. Jedovaté jsou výpary rtuti a některé její sloučeniny. Dělaly se výzkumy u sester, které dřív celý svůj profesní život míchaly amalgám v kelímku a žádnou otravu či zvýšené koncentrace rtuti v těle neměly. To samé platí pro ty, co mají plnou pusu amalgámových plomb. Strašení jedovatostí rtuti je také jeden dobrý odpuzovač, kterým někteří zubaři (nepravdivě) argumentují, aby nemuseli dělat amalgámové plomby. Hlavní důvod ale je nízká cena, a že to, hlavně mladí, neumějí pořádně udělat.
|
| Dana | 143148 |
|
|
12.10.2016 13:58:15
Jentak, je vidět, že tomu nerozumíš. Ona je totiž dobře udělaná amalgámová výplň do zadních zubů, kde není esteticky rušivá z kvalitního amalgámu lepší na výdrž, než ta bílá. Jenže se musí použít opravdu kvalitní amalgám s vysokým obsahem stříbra, který je díky tomu drahý a nikdo ho nebude " plácat" na pojišťovnu, což je jedna podmínka. Druhá podmínka je, že se to musí umět udělat. Mladí zubaři to již ani udělat neumí, proto také všem derou bílé plomby. Zabijí tak dvě mouchy jednou ranou, dostanou za to mnohem víc a ještě jim to nevypadne, protože bílé plomby se lepí.
|
| Eliška Junková | 99746 |
|
|
12.10.2016 13:58:07
já se do toho srovnávání nechci pouštět, rozumím tomu jak koza petrželi, jen že jsem prostě nedávno zaslechla i argumenty proti bílým plombám - tehdy mi přišly smysluplné, ale v paměti je naprosto nedržím, bohužel. a s pečlivostí to dle mě nesouvisí, měla jsem kdysi zubařku, která odflákla i bílou výplň, takže dráždila dáseň a pak stejně vypadla. a že se kaz musí odvrtat, to se musí i pod tu bílou, jen se ten zub dostaví tak, že to není poznat vizuelně. nechci se vůbec tvářit, jako že tomu nějak rozumím, ale ani tak že amalgám je absolutní zlo.
|
| simiki+koťátko 03/07 | 44774 |
|
|
12.10.2016 13:55:37
Dano, ten amalgám míchaný, není nebezpečný pro toho, kdo ho míchá, tedy často míchá? Je tam rtuť.
|
| Fren | 117315 |
|
12.10.2016 13:46:11
nejsi ty chytřejší než ten zubař - inlay,onlay,alamgámové tablety jakésik, no a oni se pak naštvou a dají ti to vyžrat na platbách potom
![]() |
| Dana | 143148 |
|
|
12.10.2016 13:46:02
Ano, pokud na tom pacient trvá musí mu zubař, který má smlouvu s pojišťovnou, udělat zadarmo - na pojišťovnu - amalgámovou výplň. Vůbec nezáleží na tom, zda je amalgám míchaný v ruce, což se snad již ani nedělá, nebo sypaný do kapsle a umíchaný v amalgamátoru. Prostě povinen je, když to pacient žádá. A ať si to udělá, jak chce. Samozřejmě se mu ale do toho nechce. V podstatě to dá skoro stejně práce jako bílá výplň a on za to dostane třetinu ceny té bílé výplně a ještě až někdy za dva měsíce. Také je povinen udělat bílou výplň od jedničky do trojky z chemicky tuhnoucího "bílého" kompozitu také na pojišťovnu, pro pacienta zadarmo. To se také málo ví. Zubaři se snaží tomu vyhnout různými způsoby, tvrzením, že je to nekvalitní, a proto to oni nedělají, že na to nejsou zařízení, protože to již dávno nedělají, že jim to celé pojišťovna neproplatí, tak chtějí "doplatek", což nesmějí. V místech, kde je zubařů nedostatek se pak snaží takového obtížného pacienta nějakým způsobem zbavit nebo mu to alespoň hodně znepříjemnit.
|
| Fren | 117315 |
|
12.10.2016 13:33:13
nic takového jsem nepsala,že nemám,že až ted, mám plomby taky ze zdš ty tmavé,plnó držku a držijó!furt!
A i ted mi dělá ty tmavé a taky držijó a furt! . Právě že ty bílé PRÝ moc nedržijó!![]() |
| Fren | 117315 |
|
12.10.2016 13:18:40
![]() taky tak! |
| Lysinka+Niky 3/04,Aduš 10/07 | 12181 |
|
|
12.10.2016 13:09:45
Jo, to je problém. Já od přírody nemám problém se někde ozvat, když vím, že jsem třeba v právu. Bohužel tady váhám, protože je pořád lepší mít nevyhovující zubařku v drahém zařízení, než nemít nic. Je jich málo. Není z čeho vybírat. Takže já ve své situaci jsem v pasti a nevím, jak to řešit...
|
| Eliška Junková | 99746 |
|
|
12.10.2016 13:08:46
jo, taky jsem slyšela zubaře, který tvrdil, že amalgám je po všech stránkách lepší. krom teda té estetické, že. taky jsem zvědavá, jakou mají trvanlivost v puse, amalgám drží klidně 30 let. no, uvidíme. moji poslední tři zubaři/zubařky jsou mlaďoši po škole a jinou variantu než bílou výplň vůbec nenabízí. tak mám bílou a nějak extra o tom nedumám. ale je fakt, že teď v třetím těhotenství a asi i díky lékům mám tu kazivost větší, za rok jsem tam jen za výplně 6000 určitě nechala. manžel taky občas něco potřebuje... no zanedbatelná položka to rozhodně není. a jistě jsou i relevantní argumenty proti, je já nemám tolik času ani energie řešit ještě tohle. mně stačí když vidím, že je zubař pečlivej a zajímá ho kvalita nikoliv rychlost odvedené práce.
|
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.