| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Žloutenka - hepatitida

(?)
[<<Předchozích 80] Názory 8190 z 415  [Dalších 325 >>]
Cimbur
  • 
11.5.2014 19:29:07
Pokud jsi s ní nesdílela jehlu a stříkačku, tak buď v klidu.
Margot+1 39983
11.5.2014 19:19:26
Milé nechytračky,
přečetla jsem si pořádně příspěvek plný předsudků. Chápu to vzhledem k tomu, že o hep. C se velmi dlouho moc nevědělo a předsudky kolikrát šířili sami zdravotníci.

Takže přesněji:
- hep. C. se přenáší krevní cestou, a to za podmínek, kdy virová nálož byla dostatečná (např. transfúze nebo opakované používání zmíněných jehel) za současného oslabení imunity.
- a přenesení obvykle nestačí ani běžný pohlavní styk, kupodivu se nesnadno přenáší i z matky na nenarozené dítě.
- to, že zmíněná paní mohla mít hep. C dříve a zázračně se sama od sebe vyléčit, je nesmysl nebo zázrak. Neléčená hep. C totiž vždy přechází do chronického stádia - a léčí se velmi obtížně.
- zjištěné protilátky neznamenají prodělanou chorobu

Ráda zodpovím jakýkoli další dotaz - myslím to vážně.

foxyna 80272
11.5.2014 19:02:48
Tyhle chytračky ~a~

Sdílely nejen pokoj, ale i wc a sprchu, obě po porodu, obě tedy (velmi pravděpodobně dost podstatně) krvácející.
A neposlouchat cizí hovory v místnosti 3x4 metry, když ležíte vedle sebe na postelích, se opravdu nedá.
Margot+1 39983
11.5.2014 18:57:02
Hepatitida C se přenáší jen krví, a to ještě ne vždycky. Ze sdílení pokoje se rozhodně chytit nedá.
A příště neposlouchej cizí hovory ~;)
Rebeka+2 138793
11.5.2014 18:49:26
Tak hledám a pátrám na internetu, třeba někdo bude vědět tady. V den, kdy jsme odcházeli z porodnice, jsem vyslechla takový ten závěrečný pohovor dětské lékařky s mou spolubydlící na pokoji, z nějž vyplynulo, že ta paní měla v těhotenství zjištěné protilátky proti hepatitidě typu C. (MUDr. to zmínila kvůli nutnosti otestovat i její mimi.) Vím, že to automaticky neznamená, že by paní přímo měla žloutenku akutně probíhající, mohla ji mít už dávno. Přesto jsem se vyděsila, několik dnů jsme sdílely společné WC a sprchu, vím že se přenáší hlavně pohl. stykem a krví (jehlami), ale právě z té krve mám obavy, očistky se mohou dostat snadno právě na prkénko WC a do sprchy... úplně vidím ty viry, jak tam na mě čekají ~:( Udržuju se v klidu tím, že to o ní doktoři věděli, tak kdyby byla nějaká možnost nákazy, asi by ji nedali na společný pokoj, ale stejně... utěšte mě někdo prosím ~d~ Díky R.
.kili. 125672
26.2.2013 8:03:24
" zvažovat i polymorfismus enzymu, který bilirubin v játrech odbourává"

- polymorfismus beta-glukuronidasy snad ? Ale to nemá u lidí moc praktický vývznam
- glucuronidasa je indukovaný enzym, neodbourává bilirubin, kdežto umožňuje konjugaci bilirubinu s kyselinou glukoronovou, čímž jej činí ve vodě rozpustným a tak vyloučitelným (po projítí enterohepatálním oběhem)
.kili. 125672
23.2.2013 18:36:48
- " prosím o názor: "

já Vám nenapíšu (stejně jako v naprosté většině ostatních svých příspěvků) názor, na názor není místo, jsou tu poznané skutečnosti

- " novorozenecká žloutenka dědičná?"

pokud budu exaktní, pak samozřejmě je. Skrze genetickou informaci je dáno, že haemoglobin plodu má své zvláštnosti a skrze ně se i červená krvinka s tímto fetálním haemoglobinem po narození rozpadá velmi rychle a tak i nabídka nilirubinu, vzniklého z haemu, je nadměrná a záleží pak jen na zralosti jater, zejména dostatečné enzymatické indukce, zda onu zvýšenou nabídku bilirubinu jsou s to zpracovat.

Nicméně nejde o dědičnou poruchu, tedy nejde ani o dědičnou poruchu ve smyslu běžné prosté řeči.

Další věc je rozdíl mezi novorozeneckou žloutenkou (icterus neonatorum) a žloutenkou v novorozeneskckém věku, která je příznakem bezpočtu poruch, které ji vyvolávají a tedy i bezpočtu příčin. Jsou vrozené dědičné poruchy metabolismu, které se projeví žloutenkou v již novorozeneckém věku. Dále jsou haemolytické nemoci plodu a novorozence, dané geneticky determinovanými odlišnými krevními skupinami dítěte a matky, vyvolávajícími tvorbu a transplacentární přechod protilátek proti krvinkám plodu/novorozence.

- "Je možné, že to ovlivňuje i roční doba?"

nevím o tom, že by tak bylo, nicméně v období chabého slunečního svitu je ústup žloutenky možná pozvolnější.

- "A dá se něco dělat pro prevenci?"

dá a dělá, je toho spousty, nicméně Vy asi míníte prevenci samotného vzniku icterus neonatorum, té "fysiologické", "normální, běžné" žloutenky novorozenců.
A pro to žádná preventivní opatření nejsou a ani nejsou nutná - samozřejmě je třeba předcházet poškození mozku výraznou hyperbilirubinaemií (tedy měřit hladinu a případně užít např. fototerapii)
angrešt 114837
23.2.2013 17:38:59
Ahoj :-)Nejsem kili, ale "dědičnost" by v tomhle případě mohla souviset s krevními skupinami - ačkoli nejznámější a nejzávažnější je inkompatibilita v Rh systému, může se vyskytovat inkompatibilita v kterémkoli systému krevních skupin azvýšit tak rozpad erytrocytů a tak i žloutenku.

Pak by se dal zvažovat i polymorfismus enzymu, který bilirubin v játrech odbourává. To je také dědičné.

A ještě mohli být všichni tři třeba hodně velcía mít porodní poranění - kefalhematom. Pak rozpad erytrocytů z krvácení taky zvedá hladinu bilirubinu.
.kili. 125672
23.2.2013 17:10:21
"Novorozenecké žloutenky já neřeším - již jsem to psala"

to je nejspíše nedorozumění, zavdané užitím podivného bezmála již idiomu "řešit (něco)", kterým nechce se vyjádřit hledání uspokojivého východiska, ale toliko
i jen zmínění či rozpravu o věci.

Vy jste napsala své ke žloutenkám novorozenců a reakcí na to byla výzva, abyste to neřešila, kterou vnímám jako výzvu takové věci nesdělovat. Je to apel do značné míry patřičný, přece jen máte jistou autoritu, danou Vaší docela záslužnou činností v poradenství ve věcech kojení a o vzahu kojení a žloutenky jste i psala, ba i to, že dáváte svým klientkám odkazy na literaturu, aby si dle toho samy vybraly - a to už se řešení i docela pevně dotýká. Navíc jste psala o tom, že lékaři plaší a že novorozenecká žloutenka nepotřebuje nic, než vyšetření.
Problémy s kojením jistě jsou a laktační poradenství má svůj smysl, nicméně i pro ně platí ono "est modus in rebus, sunt certi denique fines" a thema žloutenka novorozenců hranice jeho kompetencí výrazně překračuje.
Chrysantéma 100475
23.2.2013 10:43:20
Jiřko,

připomínáš mi jednu terénní PA,která tvrdila matkám,že novorozeneckou žloutenku nejlépe odbourají,když budou děti hodně balit,aby se jejich játra(která řídí termoregulaci v těle)moc nenadřela...
Věnuj se raději něčemu jinému a žloutenky v novorozeneckém věku nech na pokoji a vyřa´d ze svého repertoáru.To Ti vůbec nenáleží a můžeš nadělat víc škody jak užitku.
Každý jsme jiný a i naše děti jsou každé jiné.Proto není možné léčbu novorozenecké žloutenky sjednotit do jednotného postupu.To by pak nebyla medicína medicínou,ale jasnovidectvím.

[<<Předchozích 80] Názory 8190 z 415  [Dalších 325 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.