| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Ostatní problémy nervové soustavy

(?)
[<<Předchozích 70] Názory 7180 z 8916  [Dalších 8836 >>]
Gavašetka 111364
26.10.2024 19:57:38
No, není, samozřejmě. Odvykání kouření je pro mě srdeční záležitost, nějakou dobu jsem v téhle oblasti působila jako profesionál. Současný trend je odvykat naráz, ne postupně, takže v tomhle má tvůj muž pravdu, že souběžně řeší alko i nikotin, závislost je jen jedna, i když jde o různé látky. Určitě už v téhle době bych neuvažovala o nasazení náhradní nikotinové terapie (v diskusi zmínění náplasti, popř. jiné prostředky)! V téhle fázi už nejde o fyzickou, ale o psychosociální závislost (všechny ty návyky, které měl tvůj muž navázané na užívání nikotinu nebo alkoholu). Jasně, že je nervózní a tím pádem i nepříjemný, hledá totiž, jak ty situace, které zvládal díky alko a kouření, zvládnout jinak, nus to teprve vymyslet. Zjednodušeně jde o to, že nejde "jen" vysadit tyto dvě látky, ale udělat spoustu drobných, nicméně významných změn (namátkou např., jak budu řešit stres, jak se budu usmiřovat, jak se budu soustředit jinak, co budu dělat jiného o přestávce v práci, co budu dělat jinak při nudě atd.).To samozřejmě nějakou dobu trvá, než si ten život přeskládá. Zároveň bažení se může objevit ještě po velmi dlouhé době, ale mělo by to postupně ustupovat. Pokud by si tvůj muž vyhodnotil, že ale to, co se mu děje s náladou, je vážnější, je možné obrátit se na lékaře, raději bych doporučila někoho z Center léčby závislosti na tabáku, případně to řešit i antidepresivy (jakými, to už by si vyhodnotil tamní lékař). Není to moc časté, ale může se objevit depresivní ladění. Každopádně bych se ho ptala, jestli má představu, jak mu můžu pomoci já ve všech těch změnách. Navíc, ony se tě taky dotknou, resp. už dotýkají. Co bys tak mohla dělat jiného, než uvažovat o tom, že by bylo lepší znovu kouřit? Ty sama jsi nekuřačka? Nebo kouříš?
neznámá 91073
26.10.2024 14:36:54
A ještě to bude chvíli trvat, já manžela poznala jako nekuřáka, byl silný kuřák a seknul s tím asi rok před tím, než mě poznal.
A i po tom roce se v noci budil opocený a ptal se mě, jestli nekouřil, zdáli se mu živé sny, jak kouří. Říkal, že asi půl roku trvalo, než přestal mít tiky a pocit, že neví, co s rukama.

Ono se to zlepší, je lepší nekouřit, o tom žádná, však sama vidíš, jak moc je to velká závislost.
Dooly. 12201
26.10.2024 14:11:51
můj taťka přestal den ze dne kouřit. Byl tedy silný kuřák 40/denně a šel hned na 0

Nasledne,kdyz si stěžoval, že se teď zadychava, mu lékař řekl, že měl prestavat postupně. Že má teď plíce jakoby v křeči,jako by byl astmatik ale nebyl

A to samé jsem ted slyšela od kolegyně co taky přestala že dne na den
Beruška78 160077
26.10.2024 13:51:24
Ano, přesně to se stalo naší sousedce před hodně lety. Přestala kouřit ze dne na den, byla silná kuřačka. Ta zkolabovala, ale takovým způsobem, že byla snad v komatu nebo umělém spánku, je to už 20 let. Tělo mělo šok bez nikotinu. Moc jsem se neptala, ale vypadala špatně ještě dlouho,a snad i trochu začla znovu kouřit, méně.
Koníček mořský 156666
26.10.2024 11:58:26
Nikdy není lepší kouřit. Můj muž přestal kouřit po 30 letech kouření, alkohol také ubral - pije jen málo, kontrolovaně a společensky. A je úplně v pohodě jak psychicky, tak fyzicky. Nepřibral ani deko, naopak postupně bez cíleného hubnutí shodil 15 kilo. Prostě jen přirozeným životním stylem, bez sportování, s přirozenou chůzí - výlety, procházky, na pohodu, bez holí, a k tomu zahradní "galeje". Říká, že se mu lépe pohybuje, lépe dýchá, nemá břicho ani sádlo, nechrchlá.
Jí pestře a všechno. Baví ho život, je v pohodě, jezdíme na výlety, na dovolené, na koncerty, do kina, na výstavy, do kaváren na zákusky, do restaurací na obžerství, koukáme na filmy, čteme, debatujeme, chodí občas mezi lidi.
Přijde mi pořád stejný, vyrovnaný chlap a dobrý partner a kamarád.

Takže hlavu vzhůru.
Čumča. 160024
26.10.2024 11:46:46
white, ale on si vede dobře, málokdo by to ještě nevzdal.

on teď potřebuje být nějakou dobu pro sebe, nelze od něj příliš čekat, udělej si vlastní program a pokud mu jde spát, tak ať spí, leží, kouká na seriály - hlavně když při tom nemyslí na cígo a alkohol~d~
K_at 121378
26.10.2024 10:21:07
White, velmi laskavě bych ho požádala o to, aby se s někým poradil. 3 měsíce negace a nervozity a blbý nálady je vyčerpávající.
white 24391
26.10.2024 10:14:16
Nic myslím nepodkopávám, snažím se ho všestranně podpořit, ale je to náročné, i když si člověk uvědomuje souvislosti. Když se setkáváš jenom s negativními reakcemi na jakýkoliv podnět, trochu to vyčerpává.
Silvie+dva kluci 103202
26.10.2024 9:54:31
Partner přestal kouřit po cca 30 letech. Kouřil 2-3 krabičky denně, alespoň v posledních letech. Řešil to s odborníky, měl podpurnou léčbu léky a přesto to bylo pro něj psychicky velmi náročné. Měl několik týdnů depresivní stavy, nic ho nebavilo, byl velmi unavený. Je to už 6 let, co nekouří. Chuť na cigarety mívá, ale sám říká, že to odvykání bylo tak náročné, že už to nechce znovu prožívat. Takže pokud partner bojuje bez podpory s dvěma zavislostmi, nedivím se jeho stavu.
Dari79 114243
26.10.2024 9:45:45
No, doufám, že neodvyká sám, jen tak, ale s podporou nějakého odborníka...

Na negativní účinky abstinenčních příznaků byste měli být připraveni.

Kouření i alkoholismus jsou závislosti, jako každá jiná, takže samozřejmě jde i o psychickou stránku odvykání.

A je to hodně těžká práce.

Tj. brbláním, že je z něj mrzout (...), podkopáváš celý proces. Samozřejmě, že pár týdnů to bude hrozné, však základní poučkou pro každé zbavování se závislosti je (částečně) nahradit rituály a odměny vyvolané blbou "látkou", jiným rituálem a odměnou. Za zvládnutí dne-týdne-měsíce dostat přiměřenou odměnu.

Tj. odborník- odborné texty - podpůrné skupiny - podpora okolí - náhradní radosti atd. atd. atd. a hlavně (stejně jako u hubnutí) mít důvod - cíl pořád před očima.
[<<Předchozích 70] Názory 7180 z 8916  [Dalších 8836 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.