Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| .kili. | 125672 |
|
29.2.2012 13:28:04
" spála se rozjede, pokud to dítě dostane přímo do nějaké ranky, pokud to vdechne,tak je z toho spálová angína "
- spála = angína + vyrážka, jejím původcem je pyogenní streptokok a některé staphylokoky, kmeny produkující erythrogenní toxin - spálová angína je jakýsi vyumělkovaný bezobsažný pojem - spála ranná je spálová vyrážka, většinou bez angíny, jde o strptokokovou infekci rány (potranění nebo jiného porušení kůže, např. při varicelle) |
| Dreza | 19564 |
|
|
29.2.2012 12:39:46
Naši kluci ji měli každej jednou a nikdy to jeden od druhýho nechytl. Hlídali jsme jenom, aby nepili ze stejný sklenice, jinak normálně koexistovali.
|
| Bea111 | 57655 |
|
|
29.2.2012 12:32:26
a je to určitě spála? ne jen spálová angína? U nás to bylo nedávno, spálu jako takovou mělo jen jedno dítě, pak pár dětí lehlo se spálovou angínou a já nechala synovi udělat výtěr preventině, bacila měl potvrzeného,ale byl zdravý. Dostal antibiotika na přeléčení, asi bych se tolik nebála, i když jeden nikdy neví.
Tehdá jsem to studovala na internetu a pochopila jsem,že spála se rozjede, pokud to dítě dostane přímo do nějaké ranky, pokud to vdechne,tak je z toho spálová angína, ale nevím jak dalece je to pravda. |
| Mamisek | 92670 |
|
|
29.2.2012 12:17:45
Po neštovkách je hodně oslabený organismus, ten se pak streptokokovi těžko ubrání. A to platí i po dalších nemocech.
|
| KoproFka | 76193 |
|
|
29.2.2012 12:14:53
Jestli ti to pomůže - moje zkušenost - ve školce měli spálu asi 3x, synek ji nedostal nikdy... Stáhli jsme ho ze školky jen poprvé - a to na 2 dny (čt+pá), víc už byl pro nás problém - oba pracujeme.
Ovšem kamarádčin chlapeček ji už měl - dostal ji pár dní po tom, co se vrátil do školky po neštovkách. Podle mne se tomu preventivně moc zabránit nedá , pokud byl s nemocným dítkem v kontaktu.Nicméně se zkus zeptat, v jaké je to třídě - třeba to ani není v té, kam chodí tvoje dítko... |
| Balbína | 99798 |
|
|
29.2.2012 12:14:30
záleží, jak je dítko vnímavé na streptokoky. Jeden rok se u dcery ve školce spála rozšířila fakt hodně, děti jí měly i třikrát za sebou, dostaly to i učitelky. Ale to je spíš vyjímka.
Moje děti chytají angíny i spálu hodně. Ale třeba jejich kamarádka to od nich nikdy nechytla. Byla bych asi obezřetná, pokud by nemocných bylo víc a máš možnost nechat dítě doma. |
| Mamisek | 92670 |
|
|
29.2.2012 12:07:11
Toto infekční onemocnění způsobuje beta-hemolytický streptokok skupiny A, Streptococcus pyogenes. Přenáší se kapénkovou infekcí, přes trávicí ústrojí či skrz otevřenou ránu. Streptokoky mohou přežívat třeba také v prádle a na předmětech, a to po dobu i několika měsíců.
Zdrojem nákazy je nemocný člověk anebo nosič (ten nemá žádné příznaky onemocnění a většinou o tom vůbec neví. Podle údajů Státního zdravotního ústavu je ve zdravé populaci 10 % nosičů Streptococcus pyogenes Inkubační doba je 1-5 dní. Mezi příznaky nemoci patří horečka, bolesti hlavy a břicha, bolest v krku, obtížné polykání, zvětšené a bolestivé uzliny, nejdříve bíle povleklý, poté malinový jazyk, zvětšené mandle, čepy na mandlích, vyrážka a další. Spálová vyrážka je drobná (připomíná husí kůži) a má růžovou až jasně červenou barvu. Objevuje se cca 12 – 48 hodin od nákazy. Zpravidla začíná v podbřišku a poté se šíří dále (nevyskytuje se v obličeji). Vyrážka se ale nemusí objevit vždy (například v případě opakujícího se onemocnění). Jak probíhá léčba? Vždy je nutné navštívit lékaře, který nemocné dítě prohlédne a udělá výtěry z krku. Jestliže se nemoc potvrdí, předepíše penicilinová antibiotika na 10 dní (v případě alergie pak tetracyklin, erythromycin). Rodič musí dohlédnout na to, aby dítě zůstalo v klidu, dodržovalo pitný režim,….. Samozřejmě je možné podávat léky na snížení horečky apod.. A jak dlouho je člověk nakažlivý? Uvádí se, že po zahájení léčby je pacient nakažlivý cca 1-2 dny. Pokud se ale jedná o nosiče, pak je tato doba poměrně dlouhá. Po ukončení léčby se zpravidla vyšetřuje moč a dělají se kontrolní odběry krve. Rekonvalescence se doporučuje minimálně týden po skončení léčby. A ještě důležitá informace – spálu je vždy nutné léčit a řádně vyléčit, protože jinak může dojít k vážným komplikacím (poškození srdce, nervové soustavy,…). ´ |
| Archciba | 61187 |
|
|
29.2.2012 11:59:59
Inkubační doba je 3-5 dní.
A dle mého jeden případ nemusí nic znamenat. Spálou se můžeš nakazit kdekoliv. |
| Gerberka1 | 78633 |
|
|
29.2.2012 11:53:12
Ahoj všem,
prolítla jsem starší témata, ale přesto mi to nedá a ptám se: Prosím vás, jak "moc" je nakažlivá spála?? Ve školce dneska ráno viselo, že se tam "vyskytl 1 případ spály" - doslova takhle. Tam nikdy není stav, že by tam NIC nebylo, neustále tam je NĚCO , už jsem z toho kolikrát zoufalá.....ale to určitě znáte...Synek minulý týden nebyl ve školce čtvrtek a pátek minulý týden (to zase pro změnu zvracel) a včera taky nebyl, dneska ve školce je - inkubační doba je ale dost dlouhá, že?? Děkuju za zkušenosti ![]() |
| .kili. | 125672 |
|
18.2.2012 8:25:22
to Vám nepovím, když jsem dítko neviděl
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.