| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Záliby : Historie

(?)
[<<Předchozích 160] Názory 161170 z 26857  [Dalších 26687 >>]
K_at 121378
22.8.2023 12:22:57
Lído, farmaceutů po republice začíná být nedostatek. Studuje jich málo. Nemá možnost se poptat kolem přímo v lékárnách, co a jak?
Jinak ty zkoušky z čj, to je mazec. Měla s nimi velký problém i kolegyně že SR, která tu žije velmi dlouho.
Lída+2 28136
22.8.2023 11:51:23
magrata1, nečetla jsi náhodou Měděného jezdce a další díly k tomu.(ty bych nechal přečíst všem), díl od dílu je to horší co tam dělo.
Lída+2 28136
22.8.2023 11:50:22
magrata1,
farmacie je taky jakoby to neměla.

Vůbec nechápu, že ji nic neuznají.

A test z češtiny je horší než maturita a když jsem do něj měla možnost úplně náhodou v roce 2019 nahlédnout, protože moje učitelka AJ připravovala na tyto zkoušky (chtěla jsem to ze zajímavosti vidět), vím, že bych to neudělala, je to moc těžké.
Zufi. 52220
22.8.2023 11:35:22
Fren, bez ironie, tobě vadí UA vlajka na NM ?
magrata1 95172
22.8.2023 11:29:03
Jo, ještě k tomu, jak skvěle se Ukrajinci měli v SSSR. Ségra si v rámci družby dopisovala s Ukrajinkou. Měli velké hospodářství: krávy, prasata, drůbež, polnosti... Když poslala fotku, chtělo se nám brečet. Vypadali jako váleční sirotci. Vyhublí, ubohé hadříky, no hrůza. Psala, že všechno, co vypěstují, musí odevzdat. A bylo vidět, že to bylo hodně dobře hlídané. Ti určitě nadšeni tím, že jsou nasmrádlí rusáctvím, nadšeni nebyli a nejsou.
magrata1 95172
22.8.2023 11:23:47
Nevím, jak to kde vypadalo. Vím, že taťka si v Ostravě lehal před tanky, bylo mu 22 let, už s mamkou chodili. Děda v naší Slovácké vesnici na tanky plival. Teta odletěla posledním odbaveným letadlem do Kanady k příbuzným na prázdniny, bylo jí 15, už se nevrátila. Rodina měla další škraloup. Děda byl bratranec Jana Kubiše a asi tu míru potřeby svobody máme "v krvi", nebyl v aktivním disentu, ale vždy byl otevřeně proti komunistům. Z taťkovy strany byl "škraloup" kvůli úzké navázanosti na církev a práci pro ni, strýc docent filozofie pracoval ve skladu jednoty a občas chodil na výslechy STB, měli ho v hledáčku. Přesto mamce dodával naxeroxované samizdaty, mamka to už skoro nečitelné přepisovala po nocích na stroji. Verze pro nás byla, že trénuje rychlost úhozů. Cha, cha, tak blbé jsme nebyly ani v dětském věku, k čemu by to dělnici asi tak bylo, že?
Ukrajinci jsou soužitím s Rusáky samozřejmě nasáklí, ale myslím, že z toho sami nemají radost. Rusáci je nikdy jako sobě rovné partnery nebrali, viz uměle vyvolané hladomory a pod. My bychom se měli snažit je co nejlépe začlenit do společnosti, pomoci jim, aby mohli pracovat v oboru, na který mají vzdělání, zdarma jim poskytnout jazykové kurzy i jinde než ve velkých městech, dbát o vzdělání ukrajinských dětí... Mnozí tady zůstanou a pokud jim teď pomůžeme "zapadnout", budou pro nás přínosem. Měli bychom být rádi, že se jejich přičiněním zvýší počet těch, co nám budou "vydělávat na důchody". Ale to si je tu musíme udržet tím, že jim poskytneme pracovní příležitosti na úrovni, na kterou mají vzdělání. Je totiž ostuda, když u nás ukrajinská mistryně sportu pracuje v pekařství. V noci pracuje, pak se prospí a stará o děti. Dívat se třeba na české filmy, aby se naučila jazyk, nezvládá, usíná u nich. Proč nemůže dělat trenérku nebo učit TV? A kolik chybí zdravotníků u nás a kolik jich maká v různých "pekárnách", místo abychom díky nim zlepšili situaci ve zdravotnictví? Proč jim neposkytnout nějaké přezkoušení a "doladění" jejich vzdělání, aby vyhovovalo našim požadavkům a potřebám? Kurňa, přijde sem horda lidí, co chtějí pracovat, a my toho nevyužijeme? Necháme je dělat podřadné práce načerno?
Vítr z hor 100046
22.8.2023 10:58:34
Nekde jsem cetla statistiky dle obcanstvi pachatelu. Slovaci, kteri ziji u nas, maji cca 5x vic pachatelu trestnych cinu nez Ukrajinci (v pomeru k jejich poctu u nas). Proti Slovakum vsak nikdo nic nenamita.
Lída+2 28136
22.8.2023 10:41:11
sally, jj přesně podobně si to myslím taky.

Třeba ta rodina co tam máme my. Už od 5.3.2022. To je prostě taky strašný.

Jejich historie i před vállkou nic moc. Kazilo se jim to tam od 2014.

Tato rodina pochází kousek od Jenakijeve, což je Donbas. Měli tam obrovský statek, který museli opustit už v září rok před tím, nebylo to k žití. Strašný co vypráví.
Přestěhovali se do MAriupolu, že tam budou mít klid. No a přišla válka, naštěstí měli pasy pro všechny a mohli hned utéci se 3 dětmi.(to miminko a dva 7 a 9let co přijelo do CR mělo za 9 měsíců třetí bydliště).
Čekal na ně připravený byt, ale to co tam nechali jim to nenahradí.
Dědeček z maminčiny strany je na frontě. Byl tu na návštěvě, aby se viděl s vnoučaty(1x za rok pár dní, podepisovali jsme papíry, že víme, že tu ej dovolujeme mu tam být, strašný papírování). Babička přijela, ale zase odjela, byla tu 1/4 roku.
Nyní mám informace, že se vrací do CR a už tu zůstane.(něco se stalo asi, neptám se, spoustu bolestných věcí jsem vyslechla už před tím).

BAbička a dědeček z druhé strany od otce dětí se sem nedostanou, protože neměli ukrajinské pasy. Navíc sem asi nechtějí, rádi by byli doma. Jenže důchod nyní nedostanou pokud si nevyzvednou ruské a s těmi se už vůbec nikam nedostanou.

Synovec má za 2 měsíce 21let a bude se muset hlásit do Ruské armády, protože jsou na kontrolovaném území. Navíc jeho máma se ho bojí poslat sem do CR samotného. Byli jsme ochotni pomoci i jemu, musíme to nadhodit, termín se blíží.
Na jednu stranu ji chápu, na druhou stranu bych ho už dávno poslala pryč i kdybych ho už neměla nikdy vidět.
Navíc jak musí být tomu klukovi, že bude střílet do svých kamarádů a známých kdesi na frontě.

Lékaři se z Ukrajiny nemají možnost skoro vůbec dostat. KAmarádka této rodiny si těsně před válkou koupila byt a má místo něj kráter. A denně ošetřuje znásilněné ženy a děti. Má asi 12letýho kluka a je jí úplně úzko, že tam jsou. Udavačství tam jede ve velkém. Sousedi jim tam mizí. Po výslechu od Rusů se málo kdo vrátí. KAm zmizeli se jen spekuluje. Navíc ani ona se dlouho neozvala.

NEchtěla bych tam žít.

Snažíme se jim to usnadnit jak to jde, miminko je čilé batole, které mluví rusky, ukrajinsky a česky. Kluci se dali trochu do kupy. Na tom starším vidím, že není úplně dobrý. Mladší je v pohodě a nikdo by nepoznal, že se tady nenarodil, česky umí úplně skvěle.(diktáty píše líp jak jeho spolužáci, měla jsem možnost vidět sešit~;)) A vím jak to občas prasili kluci.
Starší by možná potřeboval psychologa, ale rodiče říkají, že je lepší. určitě je, ale nevím no z něj mám nejhorší pocit, že je mu smutno, že tu není úplně nejštastnější.

Nemají se kam vrátit. Statek nemají. Byt je zničený. A to místo kde byl stejně ovládá Rusko.

Teď jim nějak přestali platit po té změně dávky, ale on celou dobu pracuje už od 8.3.2022. Diplom mu uznali. Jeho manželce ne, má Farmacii a musí vše znovu.(testy z čestiny, zkoušky a já nevím co dalšího). Takže si přivydělává o víkendech.

A co já si vyslechnu, že místo, abych tam nechala bydlet jednoho ze synů, tam máme Ukrajince a syn je v podnájmu, který si hradí sám, že jsme se pomátli.....(škoda mluvit)

Když jsem to říkala klukům jasně řekli, že je to tak v pořádku, že jim nic nechabí a navíc, že to je byt můj a táty a jejich ne.

Navíc oni jsou strašně skromný, takže to co nám stát naposílal na to bydlení jim bude stačit ještě na tu dobu, než budou holčičce 3roky. Pokud neproběhne nějaké větší zdražení, ale oni po roce začali platit energie minulý měsíc(nedali jinak), našel si lepší práci, bohužel pořád ne v oboru, předsudky, přitom v elektru je tak málo lidí. Takže se pomalu postavili na nohy a snaží se žít. Mladšího budou asi posílat na gymnázium, je hodně chytrý.

Jsem smutná, kór v této době, že stačilo málo a mohlo to tu být úplně stejný.....
Lída+2 28136
22.8.2023 10:04:11
Stará husa , manželovi zastřelili tetu teda až 7.9.1668 teda konkrétně Poláci též, ale podle mě by sem nepřišli, kdyby nebylo těch lidí v Moskvě v Rusku )a kdoví kdo ještě v tom měl prsty) a nemám je ráda taky, přijde mi šílené, že sem nakráčeli, stejně jako nakráčeli teď na tu Ukrajinu.
Přiznám se, že to je jediný člověk koho znám, že ho zabili.~n~

Třeba naši nemají vzpomínky skoro žádné, skoro normální den. Oba tvrdí, že to co ukazují v TV se v Chrudimi a okolo kde oba bydleli nedělo a trvají na tom oba.
Vůbec netušili, že to bylo tak strašný, protože jsem jim vyčetla(1989), že mi nic neřekli, když jsem se na to ptala, prý pořádně se něco dověděli až po revoluci, do té doby nevěděli nic co by stálo za vyprávění.
~d~

Tak nevím no.
Mamka je vytěsňovačka, nic se nestalo, nebudeme se k tomu vracet(at je to co je to) u té mě to nepřekvapuje.
Ale taťka takový není, ale tvrdí mi to samé.
Pravda je, že bylo léto a bylo dost práce na poli, tak se neměli čas moc starat co se děje. A oba mívali dost práce.
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
22.8.2023 9:52:12
"Velení a hybná síla, to byli rusové. A Rusko."

Upřímně nemám ráda ani tyhle závěry... Nebyli to rusové, nebylo to rusko, byla to tehdejší vládnoucí moc... Je to stejné, jako bychom dodnes opovrhovali němci a německem za hitlera...
[<<Předchozích 160] Názory 161170 z 26857  [Dalších 26687 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.