| *Kate* | 158396 |
|
|
21.6.2022 21:36:38
Doporučuju boty prošlápnout ještě před odjezdem. Koupili jsme dceři boty takhle na poslední chvíli, a i když byla velikost správně zvolená, sedřela si paty.
|
| sally | 3140 |
|
|
21.6.2022 21:35:30
lehké vrstvy....
- krátké vzdušné kalhoty - pokud možno s kapsou. - dlouhé kalhoty - spíš fakt myšlené na chození v horách - lehké, pružné, ale ne leginy, protože ty se zatrhávají o stromy / kytky / skály. Nejspíš alespoň částeně neprofukovací. Kapsy! - tílko / triko s krátkým rukávem - spíš uzavřenější výstřih, delší - aby se nemusela mazat na zádech, břiše, a měla poměrně dost chráněný výstřih (není nic hroznějšího, než spálená prsa), raději přiléhavější na tělo - triko s dlouhým rukávem - spíš termo, jako zahřívací vrstvu - spíš volnější, aby šlo natáhnout přes to tílko / krátký rukáv - tenká mikina / košile - i mikinu raději s trochu stojáčkem nebo rolákem - aby to šlo natáhnout až ke krku, raději propínací (dá se víc regulovat teplotní komfort). Kapsy výhodou. - větrovka / tenká bunda - skutečně nepromokavá / neprofoukací, s kapucou, delší (ne jen do pasu). - ale pořád sbalitelná do denního batůžku - pokud je dcera zimomřivá nebo má být zima - přibalila bych třeba flísovou vestu (pod tu větrovku, když bude mít v teple tělo, tak může mít míň vrstev na rukách - tj. nemusí s sebou tahat tlustou velkou mikinu) - rouru - takový ten hadr, co se dá dát na krk, na hlavu, udělat z toho kukla - vlněné ponožky - nesmrdí, ani promočené nezebou. - pohodlné spodní prádlo - sportovní podprsenka, padnoucí kalhotky (vytahovat si během túry co pět kroků zařezávající se spoďáry, je blbý - a je potřeba vyzkoušet, jak které kalhotky sedí se sportovními kalhoty) Klobouk / kšiltovku proti slunci (klobouk je lepší, kryje uši a zadek krku), sluneční brýle, krém |
| Bouřka | 7675 |
|
|
21.6.2022 21:33:31
Základ je vrstvení
Není od věci nějaká funkční vrstva, ale zase neni nutný mít funkční lautr všechno. Já nosívám tenký triko s dlouhým rukávem, vzdušnější triko s krátkým, košili nebo mikinu, bundu, neprofoukávací. S sebou bych vzala i tenčí flísku, třebas na večer nebo kdyby bylo fakt mizerně. Kalhoty softshell, klidně něco obyčejnýho, odepínací nohavice jsou fajn. Legíny se taky hodí, krátké i dlouhé, obyčejné nebo funkční. Něco na hlavu. Co doporučuju je šátek, nezabere moc místa a dá se jim dobře přiteplit, když je třeba. Ponožky, já nosím silnější funkční do pohor. Něco do deště. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
21.6.2022 21:25:54
Cokoliv funkčního. Já si nakupuji docela obyčejné věci v Decathlonu, moje dítě, které vyloženě horolezí, také. Má tedy i nějaké sofistikovanější kousky z nějakých jiných zdrojů, které já ani neznám, ale myslím, že to na chození po Alpách není potřeba.
Důležité je mít výbavu na různé teploty, od tílka přes krátké a dlouhé rukávy, mikinu, větrovku. Šortky, legíny, dlouhé kalhoty. Čelenku, sluneční brýle, silnější turistické ponožky (aby ji při delší chůzi nedřely nové boty). |
| sylvaina | 77406 |
|
|
21.6.2022 21:14:03
Jsme v ohledu chození po horách úplně nezasažená rodina. Dcera ale o prázdninách odjíždí na kemp, kde je horská turistika jednou z náplní. Má mít boty pro chození po horách, to jsem s poradou prodavače nějak dala. A oblečení na hory. Horolezit nebudou, ale jde o Alpy, asi budou chodit opravdu v horách. A já vůbec nemám představu, co by za oblečení měla mít sebou. Prosím zkušenější. Nemám ani představu, jak by to mělo být teplé, jakou délku rukávů atd. Navštívím ve sportovním obchodě příslušné oddělení a jsem zcela ztracená...
|
| sally | 3140 |
|
|
21.2.2022 23:15:08
Piggy,
imho bych řekla, že jsou vhodné na jakoukoliv nohu - nicméně - při chůzi na boso vlastně pracují všechny ty drobné klouby v chodidle - takže pokud máš něco, co potřebuje mít tu nohu fixovanou (zlomeninu, zranění kloubu), tak ten neustálý pohyb a neustálé přenášení váhy sem a tam ideální nebude. Ale když si vezmu, s jakými problémy nohou si ženský mrzačí chodidla v podpatkách, tak si myslím, že BF jsou ještě zlatý... |
| sally | 3140 |
|
|
21.2.2022 23:12:19
Ropucho,
no do terénu (typu suťovisko) nosím BF tenisky, ty jsou uzavřené. Dělají i vysloveně turistické, kožené, takže máš třeba prsty chráněné aby sis neukopla palec - jestli jde o to - ale BF tě obecně dost donutí koukat pod nohy a vybírat si, kam šlápneš. |
| Pavla ... | 6333 |
|
|
21.2.2022 22:50:54
je to o zvyku. Jen toho úplně naboso si lidi všimnou - manžel chodí v BF a to je bez komentáře, považují to za tenisky.
Jako potíž vidím mega špinavý nohy do spacáku ![]() |
| Pavla ... | 6333 |
|
|
21.2.2022 18:38:14
Vlastní zkušenot s BF - já a manžel, já zdravá noha, manžel platfus, oba je nosíme hodně let a vše v pohodě. Manžel si musel déle zvykat.
BF nosíme i na přechody hor typu Velká Fatra, Velebit ... máme několik značek, Leguano jsou asi nejměkčí, pak XERO, Ahinsa (česká firma, vegani), něco od VIVO a něco od Joe Nimble (ti žel BF opouší ... ale jsou super). Leguano jsou Němci a jsou asi nej, určitě pro začátek. Já mám tedy jen jejich zimní s kožíškem. Joe Nimble tuším taky Němci, část mají barefoot, ale část teď začali dělat klasiku, je potřeba vybírat. BF nosím po městě, po horách, ale já hodně po horách chodím i bosa, právě na Velké Fatře, kde nejsou vysloveně samý šutry, nebo jen v sandálích, to mám XERO, úplně nejjednodušší home made typ, kdy si objednáš jen podrážku a zvlášť šňůrky na omotání nohy, mají tlustší a tenčí podrážku. Ale tohle ani není úplně na začátek. Super turistický sandále jsou LUNA, posílají je ale v USA. Vivo se dají v pohodě koupit v Praze a na dobírku z ČR v kdejakým obchodě. Většina z výše uvedených se dá koupit v kamenných obchodech Praha, Brno, Hradec, nebo objednat .. ale těch obchodů, který dnes berou BF je hodně. Sama bych do tzv. BF, který dělají merrel a pod moc nešla, viděla jsem je, ale úplně BF to prostě není. I u fakt BF značek jsou veiký rozdíly. Jedině, na co se BF nedají doporučit, je zimní turistika, kde jsou potřeba buď právě nesmeky nebo i mačky ... to fakt ne. A na procházky po uklouzaným zimním terénu taky úplně nejsou ![]() Kdyby něco, ptej se ... |
| Piggy | 5422 |
|
|
21.2.2022 16:16:47
Hm a nejsou bosoboty vhodné jen na zdravou nohu? Tj už ne ani na lehce podélně či příčně ploché nohy nebo kladívkovité prsty apod, prý se tím může ublížit.. Tak jak to je?
|
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.