| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky na Blízkém Východě

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 820] Názory 821830 z 906  [Dalších 76 >>]
copy
  • 
1.8.2005 18:33:25
Pár pravdivých příběhů z Blízkého východu

Jean P. Sassonová: Život pod závojem

Kapitola Ženský pokoj

Samíra se na studiích v Londýně setkala s mužem, který nebyl naší víry, a zamilovala se do něho. Od nejútlejšího věku, kdy už začínáme chápat věci kolem sebe, je nám, saúdským ženám, vštěpováno, že pro každou muslimku je hříchem připoutat se k nemuslimovi: náboženství jejích dětí nemůže být garantováno, je-li její manžel křesťan nebo žid. A protože poslední slovo na Blízkém Východě mají manželé, děti mohou být stejně dobře potom vychovány jako křesťané nebo židé; manželka a matka nebude smět nic říci.

Každý muslim se učí, že islám je konečným poselstvím Alláha lidstvu a tedy jeho víra je nadřazena všem ostatním. Muslimům není dovoleno, aby vědomě přecházeli pod dohled nemuslimů, ani nesmějí připustit, aby se takový vztah vůbec vyvinul. Přesto se mnoho saúdských mužů žení s dívkami jiné víry a nikdo jim nic neřekne. Pouze saúdské ženy platí nejvyšší cenu za svá pouta k bezvěrcům. Naši náboženští učenci říkají, že svazek muslimského muže s ženami jiné víry je povolen, protože děti jsou vychovány pod nadřazenou muslimskou vírou jejich otce.

Samíra byla Tahánína nejlepší kamarádka od jejích osmi let. Samíra byla jediné dítě; její matka onemocněla rakovinou vaječníku a ačkoliv byla vyléčena, bylo jí řečeno, že nebude mít již nikdy děti. Samířin otec se, k velkému překvapení nenechal se svou nyní neplodnou ženou rozvést, což by pro většinu saúdských mužů bylo přirozené.

Já i mé sestry jsme znaly ženy postižené vážnými chorobami a zavržené svými manžely. Sociální stigma rozvodu je přísné a u žen pak převládá finanční a citová krize. Pokud děti rozvedené ženy nejsou kojenci, mohou jí být také sebrány Když má rozvedená žena štěstí, má milující rodiče, kteří ji přivítají zase doma, nebo staršího syna, který jí poskytne přístřeší. Bez podpory své rodiny jsou odsouzeny k záhubě, protože žádná svobodná nebo rozvedená žena nemůže žít v mé zemi sama.
Existují vládou financované domovy postavené zvlášť pro takové případy, ale život je v nich neradostný a každá chvilka krutá. Těch pár rozvedených žen, které mají příležitost znovu se vdát, musí mít buá to štěstí, že jsou velmi krásné nebo velmi bohaté. Stejně jako je to v saúdské společnosti se vším, zánik manželství a hanba rozvodu spočívá pouze na ženě.

pokračování ZDE
Olina
  • 
1.8.2005 14:17:29
Ahoj Jasmine,
ja se chytam stehovat do Egypta v rijnu. Miminko zatim necekame, ale pravdepodobne casem to asi prijde. Kde v Egypte presne zijes? Ja budu v Sharm el Sheiku. Vubec nevim, jak to tam zvladnu, snad si zvyknu...
Dik za odpoved
Marie
  • 
12.7.2005 18:17:48
Bohuzel nebydlim v Egypte ale budeme se s pritelem stehovat do Beirutu, on je Lebanonec.Snazim se skamaradit s nekym kdo tam bydli..
Jasmine
  • 
4.7.2005 10:36:21
Ahoj,vsechny pripspevky se tykaji nejak Syrie,neni v diskusi nejaka maminka zijici v Egypte..?Ja ziji v Egypte uz osm let a ted mam 9mesicni holcicku.
Valentyna
  • 
20.6.2005 18:27:32
Mile maminky na Blizkem vychodu
Prave jsem dostudovala na Univerzite Palackeho v Olomouci, obor politologie-evropska studia. Hovorím plyne anglicky a francouzky a bez problemu se dorozumím spanelsky.
Druhym rokem se ucim arabsky, umim arabsky psat a cist, nicmene se nedomluvim.
Sehnat praci v nejake arabske zemi se mi prozatim nepodarilo. Napadlo me ale, ze pro vyuku arabstiny by bylo nejjednodussi, kdybych mela moznost odjet a zit v nejake arabske rodine, jejiz deti bych mohla za byt, stravu a male kapesne ucit anglictinu nebo francouzstinu. Jednalo by se mi o 8-10 mesicu.
Obracim se pro to na Vas s prosbou, zda nevite o nejake rodine, ktera by o toto mela zajem. Ci zda neznate jiny mozny zpusob, jak jako sama divka mohu delsi dobu pobyvat v arabsky mluvici zemi. Zduraznuji, ze o penize se mi jedna jen v souvislosti s naklady na preziti, nejdulezitejsi je pro me naucit se rec.
Jsem ateistka ale pro islamske nabozenstvi mam pochopeni. V minulosti jsem navstivila Maroko, Syrii, Libanon a take Indii, samostatne bez cestovní kancelare. Tamejsim kulturnim a spolecenskym zvykum, stylu oblekani i strave jsem se prizpusobila vzdy rada a bez problemu.
Dekuji
valentyna
Amira
  • 
26.4.2005 15:37:42
Jo, dobry, uz to funguje
jo, chtela jsem se zeptat na Cesky zijici v Syrii, pls jestli me muzete kontaktovat. Studovala jsem tam a chystam se zpet v lete
Thanx
x
  • 
26.4.2005 15:35:41
x
nadia@
  • 
14.2.2005 6:09:14
Jo a ten na moste .... to uz tu bylo, uchyl.
NaDIA@
  • 
14.2.2005 6:07:58
Proboha, Igor tu jeste strasi? Nejhorsi jsou ty dlouhe clanky, ale ignorovat se to da. hodne trpelivosti!
Margita 13324
23.1.2005 18:14:56
Dobry den, zvu vas na novou diskusi "mensinove a multikulturni rodiny:" Pro všechny cizince, Afročechy, Vietnamce, Romy, muslimy, gaye, lesbičky, postižené, polovičáky, pro jejich příbuzné a kamarády...prostě pro kohokoliv, kdo se chce bavit o tom, co to znamená být "odlišný," jak čelit předsudkům, jak to nepřehánět v hájení svých práv, nebo kdo si chce prostě pokecat :-)
[<<Předchozích 820] Názory 821830 z 906  [Dalších 76 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.