| Jerry G. | 159407 |
|
29.11.2024 11:15:57
A myslím, že ve vašem případě bych se o větší prožívání Vánoc nesnažila, s mrtvými se nedá soupeřit... Možná je skoro lepší, že je tak neprožíváte
![]() Rose, tak to taky tak beru. Pro ni jsou svatky tak jako tak tezke, asi to nezmenim ikdybych se na hlavu postavila. ![]() My se snazime vytvorit nove tradice. 24 jedem k segre bude nas deset. Kazdy si vylosoval jednoho clena rodiny a musi pro nej pripravit. Suprisse a napsat basnicku, to se tu dela na Mikulase. Suprisse je v podstate `kreativni´ obal na darek. Treba jsem synovy delala, model jeho oblibeny cokolady, ve ktere byly zabalene darky. Vsichni docela premysli, co vytvori. |
| Jerry G. | 159407 |
|
29.11.2024 11:08:34
breburda71,
Dcera tohle proziva hodne ja ji i chapu. My jsem drive jezdili na Vanoce do CR. Jenomze, to zil muj tata, ktery nemohl pak uz cestovat a meli jsem tam vic pribuznych. Ted v pulce prosince prijede moje mamka k nam a je tu az do brezna. Proste nema cenu jet skoro 1000 km do CR. Jsme i starsi. MM kdyz maly tak se jeho prarodice rozcilovali, ze maji doma stromecek, ze to je klaneni se stromu. Podle me ty tradice co jsou v CR jsou hl. katolicky svatek. Nevim jestli protoestanti maji advent atd.. |
| Stará husa | 154854 |
|
29.11.2024 11:02:44
Ropucho, my jsme se s našima na televizi dívali poměrně hodně. Naši si televizor koupili, aby se mohli dívat na Ságu rodu Forsythů někdy v roce 1964. Na televizi jsme se dívali večer, přes den moc ne, jen v neděli v 17 hodin na film pro pamětníky, to se nám líbilo a já ještě v neděli ráno na Kamarády. A na Večerníček. A taky pamatuju v 60. letech milovaný seriál Bella a Sebastián. Když jsme měli návštěvu nebo byli u někoho na návštěvě, tak se televize nezapínala, ale moc návštěv jsme nemívali, ani na moc návštěv nechodili. U nás bylo prostě zvykem večer v 8 zasednout k televizi. Já se teď dívám poměrně málo, koukám pravidelně jen na Ulici, Toulavou kameru a momentálně na Kriminálku Anděl. U snídaně si pouštím ČT 24. Vždy si vybírám konkrétní program, na který se chci dívat, televizi jako kulisu nesnáším. To stejné rozhlas - pouštím si jen konkrétní pořady, které chci opravdu slyšet.
|
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
29.11.2024 11:02:01
Jerry, já jsem obecně zastánce rituálů, potřebuju je ve svém životě, považuju je za tmel rodiny i společnosti... Ale dost často si je uzpůsobím k svým potřebám
a pak je spokojeně předávám dětem s tím, že už je na nich, jak s nimi naloží dál... Většinu svátků si vysvětluju po svém (což je vidět ) obvykle na základě toho, co o nich vím a co vidím v jejich historii, a takhle je učím své děti... Myslím si, že rituály a tradice poměrně pevně utužují náš pocit z minulosti, my si pak nepamatujeme všední dny, ale ty sváteční ano a zvláště třeba pro sourozence je to stmelující prvek a ovlivní to i náhled na rodinu jako jednotku... jsou to ty společné kořeny v nás... A myslím, že ve vašem případě bych se o větší prožívání Vánoc nesnažila, s mrtvými se nedá soupeřit... Možná je skoro lepší, že je tak neprožíváte ![]() |
| breburda71 | 89004 |
|
|
29.11.2024 10:54:09
Jerry, jednou tady popisovala holandske Vanoce uzivatelka ( a uz si nedokazu vzpomenout na nick), ktera si vzala Holandana
![]() Ze to byl temer den jako kazdy jiny, veceri meli z kupovanych polotovaru, pak nejake nedomrle zakusky, a bylo...A ona stala u okna a brecela...a stejskalo se ji po ceskych zvycich a slavnostni nalade ![]() V Cechach to prozivane docela dost, bych rekla... |
| Jerry G. | 159407 |
|
29.11.2024 10:36:29
Rose,
ja tohle resim kazdy rok. Moje sestrenice a moje teta pekly cukrovi uz od listopadu, mely snad 20 druhy vsechno zdobene. Venovaly priprave Vanoc urcite spousty casu, energie, penez. Jako vypadalo to uzasne, chytnalo to vyborne.. Osobne jsem si rikala, takovyho cukru a tuku, ale kdyz je to bavi.. ![]() Ted dcerenka neco podobneho ocekava ode mne. K tomu, se to stalo v dobe kdy i bylo dvanact a pul, tzn. to se i v zivote `normalniho` ditete, vsechn memi a zacne byt vic kritictejsi. On ma v hlave idealistickou predstavu, co delaly s maminkou. Mojim minimalistickym pojetim Vanoc je evidentne zklamana. Tady je 24 jeste pracovni den. Tim, ze je to prevazne protestanska zeme, se tu Vanoce moc neslavi. Vecere 25 a hotovo. My delame neco mezi, vecerime 24 s rodinou. Dame si male darky. A upecu 2 az 3 druhy cukrovi. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
29.11.2024 10:27:23
Kosatko, s umanutými seniory je asi boj
![]() Moji rodiče televizi nezavrhovali, po večerech sledovávali zprávy i další programy, ale brali to vlažně, jako relax před spaním, kdy není nic lepšího na práci. Že by něco museli vidět a upravovali podle toho ostatní činnost, to absolutně ne. A při návštěvě nebo o svátcích po televizi ani nevzdechli. O Štědrém večeru jsme bývali vzhůru dlouho do noci, a jak píšeš, hráli jsme si s novými hračkami, povídali, jedli, pili, byl mumraj, kdepak sledovat televizi. Ke stáru rodiče televize pohltila trochu víc, asi jak se tam najednou objevilo násobně více obsahu, tatínek hodně sledoval sport. Ale pořád to uměli vypnout, když přišla návštěva. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
29.11.2024 10:16:19
""Taky přiklápí? To je divné, vy přece nemáte doma kočky")"
Rose, jojo, to je výstižné ![]() |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
29.11.2024 10:14:54
Čumčo, ale to není, že by mě pohoršovaly nízké bezbožné orgie, jen si myslím, že oslava světla dává větší smysl ve chvíli, kdy člověk vyjde ze tmy.
Když začnu slavit už v říjnu, tak ano, udržím se v konstantním teple a světle a přežranosti a projdu obdobím dlouhé tmy, ani to nepostřehnu. Ale pro mě je to něco jako vyjet na kopec lanovkou, sice v cíli vidím stejná panorámata, jako když vyjdu pěšky, ale ten pocit a zážitek je úplně někde jinde. |
| kosatka2 | 89902 |
|
|
29.11.2024 10:09:52
Ropucho, tohle jsme v rodině měli stejně. Vůbec na televizi nebyl čas, na Štědrý den člověk dostal cojávim puzzle nebo hru, knížku...
Další dny byly návštěvy nebo výlety a pak se jelo na hory. Ale ikdyby na to byl čas, máma byla krutě proti tomu, aby se z toho "nehlouplo". A teď když je u nás na štědráka nebo na návštěvě, občas pronese, jestli nechceme dát děti už spát, nebo jim pustit pohádku, já nevim, ti naši senioři prostě mají představu, že když jsou u nás, musí se biorytmy ostatních řídit jejich představami. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.