| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Vánoce

O všem, co se pojí k Vánocům

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 560] Názory 561570 z 57801  [Dalších 57231 >>]
K_at 121378
30.12.2023 20:51:40
Rose, myslím, že se to vzájemně nevylučuje. Každé období mělo něco, u nás klidně válka, komunismus. Jsou to nějaké vnější okolnosti, proměnlivé, které mají nějaký vliv. Nesouhlasím též s tím, že by to bylo to jediné.
Jerry G. 159407
30.12.2023 20:51:10
Kat,

tak utect s nevhodneho vztahu bylo mozna v CR jednodussi nez jinde v Evrope. V NL si zena do pulky paedatych let sama zaridit ucet v bance. Tusim, ze do pulky 60 let nemohla vdane zena pracovat pokud ji to manzel nepovolil atd.. Emancipace byla v CR o dost dal. Nabozenstvi hralo o hodne vetsi roli nez v CR.
Inka ..|-.|-.-|.- 141843
30.12.2023 20:49:54
Se mnou byla maminka doma do 3 let. Zjevně to šlo
babi_ 48341
30.12.2023 20:48:52
Kat, byla jsem tam od 9 měsíců, konkrétní osoby odtamtud si nevybavuji, nějaké vzpomínky mám, ale ne trýznivé. Asi mě navykli zavčasu ~:-D Už před tím mě jako mimino hlídala sousedka babičky. Myslím, že když v tom mrně vyrůstá a nelze jinak, tak se holt adaptuje. Že by to nějak plošně vytvářelo vadné lidi si nemyslím.
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
30.12.2023 20:45:56
Kat a kdy to nebylo náročné? Jakože matky v časech před válkou byly na tom s city vůči svým dětem lépe? V časech s neskutečnou úmrtností dětí? V časech, kdy bylo nemyslitelné, aby se matka starala o dítě déle než pár měsíců? Kdy šlechta běžně žila v jiných částech domů než děti? Nebo kdy? ~;)
Jerry G. 159407
30.12.2023 20:45:19
Jo, ja znam par holandskych ""nematek"" zadnou kolektivni vychovou neprosly.
K_at 121378
30.12.2023 20:40:12
Babi, v jeslích jsem byla asi 2x. Pamatuji si to doteď. I se mi o tom zdá. Takže dojem to byl tehdy velmi intenzivní. Neumím si představit týdenní jesle. Ale pokud vypnu mateřský instinkt, pokud tam opravdu svědomitě pečovali, a dávali i nějaké city a zázemí, lidí se nestřídali jako na běžícím pásu, tak asi to mohlo být zvládnutelné.
babi_ 48341
30.12.2023 20:36:04
Každopádně to nijak nesouvisí s množstvím "nematek". Naši se narodili těsně před válkou, já 1964. Byla jsem v týdenních jeslích asi rok (?), i jinak mnohé hlídání cizími a instituce na max, moji rodiče ovšem funkční, dobří. My s MM (ten byl ze 4 dětí, měli paní na hlídání) také dobří rodiče, troufám si říct. Jsem tedy drobet studený čumák, ale jestli je to výchovou potažmo týdenními jeslemi ~d~
K_at 121378
30.12.2023 20:35:58
Rose, myslím, že částečně to může být jeden z důvodů. To, co píše Sally.
Jesle, studené odchovy, dlouhé hospitalizace dětí bez návštěv. Generace prarodičů s leckdy tvrdou výchovou. Tlak na poslušnost. Minimální podpora a ohledy na jinakost, různé individuální potřeby. Doma i ve společnosti, i ve školce a škole. Ale hodně moc u všeho záleží na tom, jak je konkrétní jedinec vybaven citově, morálně. A jakého partnera k sobě najde.
Taky ale ten fakt, že z patologického manželství se téměř nedalo utéct. Alkoholismus, násilí, blbé rodinné vzorce, o tom se nemluvilo. I dnes je to náročné. Ale v době naší h pra-rodičů....???
Yuki 00,03,07 49504
30.12.2023 20:25:27
ono záleželo na tom, který byl zrovna rok, děti mojí tety jsou o kousek starší, v půl roce do jeslí, nebo paní na hlídání, teta musela do práce, můj muž to stejný, jesle nesnesl, hlídal ho děda,
naši zvládli dvě děti tak brzo po sobě, že byla maminka doma, byla na neschopence, ale zase nedostala mateřskou na mladšího, chybělo jí nějakých pár dní v práci,
já jsem měla zdravotní problémy, se mnou doma být musela ale s úplně minimálním příjmem

takže ono to nebylo úplně nutný, dát děti do institucí, ale zároveň nebyla žádná podpora toho, aby byly doma s rodiči
[<<Předchozích 560] Názory 561570 z 57801  [Dalších 57231 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.