Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| llenicka | 75289 |
|
|
19.5.2010 13:55:25
Matěj je narozený 27+6, měli jsme diagnostikovanou hypertonii, měl špatný Apgar skore a prodělal si dvakrát sepsi. Naše rehabilitační po nás chtěla, ho zbytečně nedráždit, držet v klidu a klubíčkovat. Chovat v klobíčku a pak jsme různě podkládali a pomáhali s pasením a lezením, ale nikdy u toho nebrečel a vždy to bylo formou hry. Matěj spí celou noc, je kliďas. Občas brečí když se mu něco zakáže, ale vzteklé afekty rozhodně nemá. Ve dvou letech má 15kg, a 94cm. Není to dítě které by celý den sedělo, ale hyperaktivní podle mě rozhodně není. Jak jsem již psala plazení, lezení i chození zvládnul přměřeně svému korigovanému věku. Nevím, jestli by byl tak v pohodě, kdyby jsem ho Xkrát za den lámala do nějakých cviků.
Naš soused v inkubátoru 29.týden měl také hypertonii s predilekcí hlavičky a to dost značnou. Také vojtu necvičili, jen důsledně polohovali a chovali. Chlapeček je úplně v pohodě a hodně věcí zvládnul dříve než my. Jsem zdravotník a když jsme byli ještě v inkubátoru, tak jsem po známe rehabilitační vyžadovala vojtovku, abych něco nezanedbala a cvičili jsme co nejdříve. Bylo mě vysvětleno, že v současné době se hodně odklání od cvičení vojtovky. Myslím tím cvičení preventivní. Vojta se dnes má dávat jen v idikovaných připadech. A to nedonošeňátka nejsou!!!!!! Ano máli nedonošenec DMO, (mozkové postižení,.....) či jinou takovou dg. tak je to skutečně účinné, ale jinak si myslím, že to je zbytečné trápení. "Zdravé" jen nedonošené děti vojtu nepotřebují. Ale zase na druhou stranu, kdybych to s dítětem cvičila denodeně a někdo mě řekl, že to bylo zbytečné, taky bych se bránila zuby nehty. Ale berte mě z rezervou, je to jen můj názor, a myslím, že sposta lidí mě může oponovat. |
| Pája, A+A :o) | 94544 |
|
|
19.5.2010 13:32:46
jojo, každý máme něco
.my máme veškerá odrážedla od rhb zakázané .docela mě to mrzí,děti se na nich tak vyřádí .no,smůla. spíš mě bude mrzet,až to malá uvidí u ostatních dětí a bude z toho mít už rozum,že by chtěla také.rhb nám to říkala už snad v jejích třech měsících,že takto brzy nar. dětem to zakazuje kvůli nožičkám(my jsme ve 26.t.t.),že mají tendence je vtáčet nebo vytáčet i bez odrážedel,natož pak když by je měli. no,hlavně,že jsme jinak vpořádku. sice pozadu o víc,ale to se časem doufám srovná .do dvou let určitě asi ne,ale do těch tří určitě psycholožka nám říkala,že má jen jednu holčičku,co je na tom jak Andrejka,jinak se všechny děti srovnaly už kolem toho korigovaného roku.psychologie nás bude také čekat až začne chodit,tak jsem zvědavá,zda jsme nějak poskočily v tabulkách .jsou to naše zlatíčka . na to,co mají za sebou jsou to šikulky![]() ![]() ![]() |
| januska.1 | 87418 |
|
|
19.5.2010 13:17:50
Pajo,děkuji,na tohle byl fakt šikovný.Ale to je taky si tím,že je docela hyperaktivní.Třeba na odrážedle-autíčku jezdil doma od těch 10 měs.(7 kor.)jako drak.Hodím sem fotečku.
Ale zase jsme měli problém s jídlem.Chronický nejedlík.Pokud mu dám něco,co nechce nebude jíst třeba celý den.Když jsem byli na kontrole v jeho 10 měs.doktor říkal,dejte mu na co má chuť,hlavně aby přibral Takže moje zásady zdravého stravování byly pryč V roce měl 8,70 kg,takže hubeňourek.Ale už to tak neřeším.Holky,hlavně že jsou ty naše zlatíčka zdraví,ostatní doženou. ![]() |
| Pája, A+A :o) | 94544 |
|
|
19.5.2010 12:43:04
Janusko, tak to byl malý tedy hodně šikovný s tím chozením to ti povím
![]() .Andrejce je teď korigovaně 19měs. a něco a teprve začínáme,ale už to snad brzy bude,moc ji to baví. chce teď celkem i sama za ručičku-neměli bychom,ale rhb řekla,že když už,tak ne ruce nahoře,ale přiměřeně hezky dolů,aby držela správnou rovnováhu. |
| januska.1 | 87418 |
|
|
19.5.2010 11:13:49
Ahoj Madlo,syn je 28 týden.My jsme také cvičili vojtovku,i když celkem sporadicky.Malý u toho nebrečel,cvičila jsem s ním jeden cvik asi 2 nebo 3 měsíce,někdy jsme i vynechali,většinou tak 3 krát za den,někdy 2 krat.Pláč nebyl.Pak jsme dostali cvik na bříšku,u kterého by asi brečel,ale druhý den jsme byli na kontrole na neurologii a mudra nám řekla,že již nemusíme cvičit a tento cvik rozhodně ne,že by byl spíš rozhozený.Tak jsme přestali cvičit úplně.Malý chodil okolo nábytku v 10 měs.(7 korigovaně)a ve 13 měs(10 měs.korigovaně) chodil sám dobře i venku.Nevím na kolik nám vojtovka pomohla,ale cvičili jsme spíš velmi málo.
Četla jsem tu,že nějáké dětičky začínají chodit,tak velká gratulace.U nás tím skončilo období klidu ![]() |
| katka +vaneska davidek+2 | 97720 |
|
|
19.5.2010 10:58:14
je to jste meli drobečky teda hoky ja rodila v 33tt adet meli 2330 a 1910g a to vetši mimi na tom bylo huř tak jsem zvedav co na na neurologiji řeknou taky jsme už neco cvičili už v motole ale ja to proste nezvladam zatim
![]() ![]() |
| Linda |
| • |
19.5.2010 7:50:10
Já na "vojtovku" nedám dopustit. My jí naštěstí cvičili jen poměrně krátce (intenzivně půl roku), protože syn i přes extremně nízkou porodní váhu byl šikovný, ale kdyby s ním nazačali cvičit už na neonatologii, tak by rozhodně nebyl tak výborně nastartovaný a nebyl by tam, kde dneska je. Narodil se ani ne půl kilový, cvičit s ním pomocí mačkání bodů začli na nějakých 800g a dnes je ve výborném stavu , na to co má za sebou. V červnu mu budou dva, sice ještě sám nechodí, protože je pořád hodně droboučký, takže nemá potřebnou stabilitu, ale jinak je čilý, veselý, kolem nábytku a s chodítkem je jak drak, takže za nás určitě hlas pro Vojtovu metodu, i když je to náročné a děti u toho pláčou.
|
| Senedra | 14756 |
|
|
18.5.2010 20:12:18
Madlo, Alice má slabý svalový tonus ( prostě svaly nejsou moc silné) a velmi silně se stáčela doprava. Takže s Vojtovkou jsme začaly ještě na nedonošencích, v měsíci života. Myslím, že bez cvičení by se teď třeba ani nepřevalovala. Chodím s ní k velmi rozumné rehabilitační a ta byla hodně ráda, že jsme začaly cvičit tak brzo - jsou už studie, které jednoznačně prokazují příznivé výsledky se cvičením Vojtovky, když se začne mezi prvním a druhým měsícem života. Takže u Alice ta Vojtovka má smysl.
|
| nzuza | 84442 |
|
|
18.5.2010 18:28:32
Madlo,
my jsme byli po 12 hodinách převezeni z Písku do Budějek, rozhodovalo se ještě mezi Podolím, a museli nám v Budějkách uvolnit místo na resu. Tady cvičily všechny děti narozené pod 34.tt vojtovku už v nemocnici, docházela tam výborná rehabilitační dr. a zárověň neonatoložka Jaroslava Kolářová (díky ní loni vyšla v českém překladu kniha Dítě ve Vojtově metodě), je toho názoru, že raději cvičit zbytečně než pak být postižený, co se prý nenacvičí do 9 měsíců, tak se pak těžko dohání, nervové spoje mají možnost tzv.přepojení jen do určitého věku (případě času od úrazu, nehody). Musím říct, že my bysme bez cvičení chodili hodně bídně jestli vůbec, neuroložka se divila, jak máme odcvičeno, že podle nálezu původního je to úplně perfektní. Takže já vojtovku doporučuju, vyřadit se dá vždy, zařadit sice také, ale už to není ono. Vím o dětech v Písku, které necvičily a teď dojíždějí do Budějek za MUDr. Kolářovou, a výsledky mají , ale až po delší době, my to měli na necelé dva roky, oni to mají opravdu pak na roky. |
| llenicka | 75289 |
|
|
18.5.2010 17:09:23
Ahoj Madlo.
My jsme rodili v Plzni a zde je podobný přístup k rehabilitaci. Taky jsme necvičili vojtu jen nám ukazovali jak si z Matýskem hrát, jak chovat, jak polohovat. (myslím, že to je bobath)Naše réhábka byla tak trochu naštvaná na ty co paušálně všem nasazují vojtovku. A vím od známých z neonatologie, kteří měli stejně rozené dětičky jako my, tak taky neměli vojtovku. Vojtu nasazují až když je nějaké postižení DMO, atd........ Matěj začal vše dělat sám. Na začátku osmého měsíce korig. věku se začal plazit, pak hned lézt a na konci už i stál a seděl. V 15 měsících skutečného věku chodil. Byli jsme 27+6. JInak u nás byl ze stáním taky docela halo, podle rehábky začal stát brzo i když už uměl lézt, tak jsem ho musela dávat do prostoru a vžádném případě né do ohrádky. Stejně si vždy hned dolezl k něčemu o co se postavil, tak jsem to pak neřešila. A těch pádů Než se naučil padat po zadku a né po hlavě. trvalo mu to přes měsíc, a nemohla jsem ho nechat ani chvilinku samotného.Jinak Pájo gatuluji k prvním krůčkům!!!!!!!!!!!!!! Jinak Máťa má teď asi 6.nemoc, takže si užíváme. Máme druhý den teploty, tak se uvidí jestli se osypem, či co to bude ![]() |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.