
Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Babula |
| • |
6.10.2015 19:09:05
Ahoj!
Jsem nucena uvažovat o koupi nové myčky (má stará dobrá Boženka vypověděla službu). Zaujala mě myčka s parním mycím programem. Máte někdo? Jaká je spokojenost? Vítané jsou i všechny další typi na co nejdokonalejší pomocnici v kuchyni |
| angrešt | 114837 |
|
24.9.2015 16:39:27
Proč já?
Ocel fakt není můj obor. Nože do myčky nedávám. Mám pro to několik důvodů. Hlavní je ten, že kvalitních nožů mám málo (4 ks - základní kuchyňský, filetovací, loupací a chlebový) + mám jeden šuntovní. A myčka myje dlouho, tedy nože potřebuju mnohokrát za dobu mycího cyklu. Další důvod je poškozování nožů v myčce - nepředpokládám, že by se ničilo ostří (i když samozřejmě, i když je nůž z tzv. nerezové oceli, tak těch antikorozních příměsí v běžném nádobí bývá tak akorát na to, aby nerezivěla v normálním prostředí, ale v přítomnosti různých látek, třeba soli, se koroze urychlí, ovšem v myčce fakt minimálně, nože jsou z kvalitních nerezí, spíš to občas bývá třeba u příborových. )Jenže dost se ničí střenka. Zkusila jsem z badatelských důvodů dát jeden svůj nůž do myčky a už po jednom mytí byla střenka zlehka ohnusnělá. Vzhledem k ceně svých nožů (cca 2 - 3 tis za kus) bych ráda, aby mi vydržely. Do myčky dávám pravidelně pouze nůž šuntovní, který dávám synovi, když mi pomáhá. Střenku už má dost volezlou. Ostří se myslím trochu tupí, když tam nůž blbě dám a on drncá o okolní příbory. jinak ne. Nože z mandoliny (nemám véčkovou, tak ji nemůžu nazvat V-krouhačem ) do myčky nedávám ze stejného důvodu jako nože. Nebojím se o ostří, ale ten břit je chycený v umělé hmotě a bojím se toho, že se poškodí ta umělina. U některých umělých hmot to pozoruju, že myčkou postupně křehnou. Krouhací nástavce k robotu, které jsou tvořeny pouze nerezovým kotoučem bez umělohmotných campliků, do myčky dávám vždy. Nepozoruju problém a ručně to mýt nehodlám, je to o pořezání. |
| Marika Letní | 140743 |
|
|
24.9.2015 16:29:18
Nože se v myčce netupí. To je taková urban legend. Já dávám do myčky v podstatě vše, co bych myla v dřezu.
![]() |
| Tiba |
| • |
24.9.2015 14:34:44
Jen kopíruju...
"Nemám nějaké bůhvíjak hluboké znalosti fyziky, ale něco mi říká, že ani podprůměrně kvalitní oceli by teplota 85°C neměla nijak zvlášť ublížit, dokonce bych si tipla, že se jí to ani netkne. Ani prášek do myčky by s ní nijak zacloumat neměl, jeho "agresivita" oproti obyčejnému saponátu pokud vím tkví v přítomnosti enzymů, které rozloží zbytky jídla a tím pádem je omyje i ta tekoucí voda a nemusí se to drhnout. Pochybuju, že by nahlodávaly ocel" "Změně krystalové mřížky kovu a měknutí jako máslo při 85°C jsou dost silná káva. Kdyby se k tomu mohl vyjádřit odborník metalurg a nějaká ta rentgenová strukturní analýza s fotkami by z toho mohli udělat seriózní sérii o degradaci materiálu a řezných ploch..." "Neznám ocel, které by vadilo 85 stupňů. Bod tavení oceli je kolem 1536 stupňů Celsia dle % zastoupení uhlíku. To by kolabovaly ocelové konstukce, když by ocel měkla kolem 85 stupňů. Dále myčka a 85? Kde to autor vzal. Běžně je to max do 70 stupňů, úsporné programy mají ještě méně" |
| Fren | 117315 |
|
24.9.2015 14:19:02
....já si ráda koupím nové heblo do kuchyně, ale ne aby to bylo horší než jeho předchůdce
- tak to je zbožné přání nás všech a bojím se,že u toho přání zůstane,realita je bohužel jiná většinou. Já mám robota etu starýho 27 let,vlastně jsem si nejdř.koupila takvý ten oranž.mixér,mnhé z vás si určitě vzpomínají,pak jako nástavec mísu a různá struhadla a fachá to dosud,jednoou tedy bylo třeba koupit nový plastový díl,bo to už bylo celý vyšmrdlaný časem,ale struhadla tedy už 16 let máchám v myčce a nesleduju,že by se nějak tupila.NO,jestli to taky nebude tou pctivou starou kvalitou ![]() |
| Žžena | 83005 |
|
24.9.2015 14:18:53
Mapat,
pokud máš k v-kráječi citivý vztah a případná varianta předčasného ztupení možná způsobeného myčkou by Ti způsobovala stresy, tak je pto Tvůj klid lepší to ruční mytí. |
| Mapat | 109192 |
|
|
24.9.2015 14:04:08
Fren: nemluvím o struhadle na mrkev za stovku, ale třeba o V-krouhači za litr nebo nástavci k robotu, který je pak celý k ničemu, pokud jsou nástavce tupé. Konkrétně u toho V-krouhače kromě utracených peněz vidím hlavně problém v tom, že ten nový nemusí být tak kvalitní. Kupovala jsem krouhač o 10 let později než mí rodiče a už to není ono. Myčka stejné značky koupená dnes a před 10 lety taky nevydrží stejně
![]() Což o to, já si ráda koupím nové heblo do kuchyně, ale ne aby to bylo horší než jeho předchůdce. |
| Žžena | 83005 |
|
24.9.2015 13:46:35
To asi těžko. Cizí nože nemeju :)
Já narozdíl od mistrů kuchařů a řezníků na mytí nádobí nemám pohůnka, tak se s dovolením zařídím podle svého :) |
| karku | 95718 |
|
|
24.9.2015 13:43:35
No já nevím. To je vysvětlení, které mě napadá - jako proč by měla vadit horká voda v myčce, a ne horká voda ve dřezu. Jinak tam tyhle věci nedávám spíš z toho důvodu, že jich tolik nemám. Nože a struhadla prostě umyji ve dřezu hned a jsou připravený na další použití.
|
| Žžena | 83005 |
|
24.9.2015 13:39:40
Nože jsou různé, já říkám "obyčejné" takové té levné klasice s plastovou rukojetí, s těmi zvládnu možná 50 let loupat okurku, ale rozhodně nejsou tak dlouho akceschopné pro krájení flákoty masa.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.