Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Utopýr | 9323 |
|
|
Re: elasticita10.1.2005 21:15:02
a aby se to nepletlo, pouziva se jeste sofistikovanejsi vzorecek (tzv. obloukova cenova elasticita), ktery to vsechno pekne prumeruje :ooo
Q2-Q1 --------- (Q1+Q2)/2 -------------- P2-P1 --------- (P1+P2)/2 ale mozna nam to vyjde stejne: 450-300 --------- (300+450)/2 --------------- = (150/375)/(-10/95)=0.4/0.1=3.8 90-100 --------- (100+90)/2 no tak to stejne nevyslo, vzhledem k nejasnemu zadani prikladu s tim asi nic vic nenadelame. Mozna kdyby nam Lukina prozradila, jaky vzorecek na to maji ve skriptech :) Nicmene dulezite je, ze je ta elasticita porad vetsi nez 1. |
| Severka + P 14 + L 10 + N 8 | 9207 |
|
|
Večerní report10.1.2005 21:13:18
Ahoj všem! Téda, dneska nám ty pusy jely
.Venku bylo dneska táááák nádherně! Péťu jsem vyzvedla ze školky a chtěl zůstat s taťkou doma, tak jsem na procházku vyrazila sama. To teplo (chtěla jsem svlíkat bundu), to ticho (nikdo mi nekecal), naprostá pohodička... Koupila jsem si Magnum a bylo mi blaze . Li, poslala jsem Ti na poště balíček.Pet, sice čím víc dětí, tím víc radostí, ale taky starostí!!! Alí, tak restaurace je to jediné, co mého manžu zajímá, když už ho teda v létě vytáhnu někam na výlet. Nejraději by dojel autem až k hospodě, dal si dobré jídlo a zase jel zpátky. Na nějaké přírodní krásy, vyhlídky atd. mi zvysoka prdí :o). Tak fakt nevím, co je lepší. Zlatá střední cesta, že jo? Kopo, to je teda něco, malá kouše sklo, to bude tak ve třech letech lamželezo, né?? ![]() S Léňou je teď psina. Pořád říká TAK. Když něco dodělám já nebo ona, tak řekne ta-k. To K řenkne zvlášť. Je to hrozně srandovní. Tuhle, jak v noci zvracela, tak jsem převlíkala postel, ona to sledovala z postýlky a když jsem to dodělala, tak mě ocenila: Ta-k! A to je pořád, vždycky v takovou příhodnou chvíli, to se doma řežeme. JInak si pořád chodila hrát s botama do předsíně, tak jí tluču do hlavy, že boty jsou fuj. A teď jen co jdeme obouvat, tak hlásí: Fu! Fu! |
| Utopýr | 9323 |
|
|
elasticita10.1.2005 21:02:58
teda doufam, ze vas jeste nenudim, kdyztak reknete :)
takze cenova elasticita poptavky udava, jak se zmeni poptavka (pocet nakoupenych piz) pri urcite zmene ceny. Obe zemny se berou jako percentualni zmeny. V tom prikladu bohuzel chybi, jak velka by ta zmena ceny mela byt, tak nejdriv zkusime jit ze 100 Kc (cena odpovidajici 300 prodanym pizam)na 90 Kc takze mame P1 (stara cena) = 100 P2 (nova cena) = 90 Q1 (mnozstvi prodane pri cene P1) = 300 (to jsme spocitali predtim) Q2 (mnozstvi prodane pro cene P2) = (podle poptavkove rovnice) 1800-15*P2 = 1800-15*90= 450 procentualni zmena poptavky = (Q2-Q1)/Q1 = (450-300)/300 = 0.5 procentualni zmena ceny = (P2-P1)/P1 = (90-100)/100 = -0.1 takze cenova elasticita pri snizeni ceny o 10% je 0.5/0.1 (znamenka nerozhoduji) = 5 kdyz je cenova elasticita vetsi nez 1, znamena to, ze zakaznik reaguje na cenu hodne, poptavka je cenove elasticka. Jeste zkusime, co se stane, kdyz se cena o 10% zvysi. P1 (stara cena) = 100 P2 (nova cena) = 110 Q1 (mnozstvi prodane pri cene P1) = 300 Q2 (mnozstvi prodane pro cene P2) = 1800-15*110 = 150 (Q2-Q1)/Q1 = (150-300)/300 = -0.5 (P2-P1)/P1 = (110-100)/100 = 0.1 Takze elasticita 0.5/0.1 = 5 Nic jineho se ani nedalo cekat, protoze poptavkova krivka je primka. Tak ted se hlaste, komu to vychazi jinak. Mam pocit, ze ta cenova elasticita bude stejna pri kazde cene, ale to uz bych kecala. |
| Jitulka | 18006 |
|
|
bezva odpoledne10.1.2005 20:59:04
Zdravim vsechny zdrave i marody(kez se jejich rady ztencuji!)
Dnes se hlasim do klubu hruzy a utikajicich deti.Vitek dnes stale chtel z kocaru ven a kdyz jsem mu "na chvili"vyhovela,vymetl vsechny blatacke cesty a zdrhal,na matku nedbaje.Od detskeho koutku jsem ho bez revu nedostala a UPLNE VSICHNI koukali na tu desne neschopnou mamu s tim desne hysterickym ditetem.Pak se mi ho podarilo narvat do kocaru a on jecel ma cely lesac,zkratka hruza.Vysvetlovala jsem mu,ze cesta kocarkem bude lepsi a budeme rychle u pejska..kdyz zmlknul,upadlo mi kolecko od kocaru a zjistila jsem,ze nemame tu osicku,ktera ho drzi,samozrejme uz jsem ji nenasla a tak kolo padalo az domu,ja se vztekala .Muz mi suse rekl:no a co s tim jako budes delat?Tak vam reknu,co jsem udelala...cutla do kola,sekla pohledem po nic nechapajicim chlapovi a sla jsem s Vitasem stavet kosticky,na kolo se kouknu zitra dopo. A ted Vitek rici a nechce spat. Bubu,nechystate se zitra na cvico,docela bych sla. Cis,je mi lito,ze mas trable ze zubama a vubec nechapu,ze ti to jeste v bolesti takhle uzasne mysli. Aliku,mas proste bezva deti...neopakuju se? Mimochodem,nevite nekdo,kde je nejaka opravna na kocary,kde by se dala sehnat ta nahradni osicka? |
| LaBu | 19306 |
|
|
Re: Re: Re: Re: tak ten max prijem10.1.2005 18:18:28
Li, tak za to sa prihováram! :o)
|
| Utopýr | 9323 |
|
|
Re: Re: Re: tak ten max prijem10.1.2005 18:08:18
ted je otazka, jestli to je spravne :)
jojo, na parlament si jeste chvilkum pockejte, nejdriv promrskame ekonomii. A Li by nam mohla dodat neco z literatury :))) |
| LaBu | 19306 |
|
|
Re: Re: tak ten max prijem10.1.2005 17:59:37
Cis, nevadí ;o)
Z fleku som to ignorovala, keď si na úvod upozornila, že sa ide derivovať ;o)) Teda ale že si šikula, no fakt :o) Ale o tom som ani doteraz nepochybovala:o) A čo otázky o Europskom parlamente? Tie budú až od marca? |
| Utopýr | 9323 |
|
|
Re: tak ten max prijem10.1.2005 17:50:22
tak ja vas tu varuju, at si nepletete prijem se ziskem, a pak to tam zkopu sama. takze jedna z mych veet mela znit takhle:
takze optimalni cena je 60 Kc, pocet prodanych piz je 1800-60*15=900 a max prijem = 900*60=54.000 |
| Šťastná To Žena | 12756 |
|
|
Re: Re: Re: Re: po poledni10.1.2005 17:43:38
ahojky,
pěkně jste se rozepsaly :-) Alíku kočár jsi nemohla zaregistrovat, protože jsem to tady nepovídala :-) Měli jsme problém s brzdou, uvolnila se a narážela na takový to brzdový kolečko, takže jsme jezdili na procházky za strašnýho rámusu. A předevčírem už mě to tak naštvalo, protože jsem si nemohla vychutnat klidnou procházku v jarním lednu :-) Naštěstí to proběhlo bez problémů, příští týden přivezou nový osičky, tak nám daji nový z obou stran. Tož to dopadlo dobře. rain - vítám v klubu marodů, než jsem se vrátila z venku byla jsem celá propocená. Eli má svůj první kašel, místo toho aby byla v klidu , lítá tady jak pometlo a pak chrchlá. Dala jsem jí Hedelix, tak uvidíme jaká bude noc. Jináč procházky hrůůůůza, honí se za každym kočárkem a miminkem co spatří, takže já zabrzdim kočár a lítám za ní po celým náměstí. (můžu bejt ráda, že nám kočár zatim nikdo neukradl) V obchodě, kam jsme šli reklamovat, byl klouček, Eli dělala jako divá, protože za nim nemohla, tak jsem s ní šla čekat ven, klouček - Kája zatim přišel s maminkou z obchodu, Eli se na něj vrhla, chytla se jejich kočáru a šla - Kája z toho byl paf - vážně jsem si myslela, že by s nima odešla. Pak jí Kája chytnul za ručičku - chlapským stiskem a to už se jí nelíbilo, naštěstí - jináč bych byla bez dcerušky a Kája by měl sestřičku :-))) Alíku měla bys příhody s dětma sepisovat a pak to vydat :-)). Máš doma veselo - všechny nás tim budeš inspirovat v počtu dětí :-)) - čím víc dětí , tim větší legrace :-)))))) Kopo - příhoda se skleničkou , něco podobnýho akorát v trošku jiným kabátku se stalo u nás. Eli šla v mých šlépějích a rozkousla ozdobu. no nic musim jít, psala bych dál, ale visí tady u mě jedno dítě , tak ho jdu zabavit :-) |
| Utopýr | 9323 |
|
|
tak ten max prijem10.1.2005 17:43:11
tak hned jak jsem dopsala minuly prispevek a vypnula pocitac mi doslo, ze samozrejme je co derivovat, takze max prijem se spocita takhle (teda doufam):
prijem, income I=Q*P protoze Q=1800-15P tak I=(1800-15P)*P=1800P-15P2(na druhou) ted muzeme vesele derivovat a dostaneme 0=1800-30P z cehoz P=1800/30=60 takze optimalni cena je 60 Kc, pocet prodanych piz je 1800-60*15=900 a max zisk (prijem)= 900*60=54.000 Z cehoz taky plyne odpoved na predchozi otazku: u ceny nizsi nez 60 Kc se musi cena zvysovat a u ceny vyssi nez 60 Kc se musi cena snizovat, aby se dosahlo max celkovych prijmu (pozor, neplest se ziskem!) je to tak? |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.