| Laďka+2 | 25367 |
|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: potřebuju radu28.6.2005 20:04:05
Ahoj holky,
tak vidím, že opět probíhá debata o jídle. Tak taky přihodím svou trošku do mlína. Gothic píše, že při HA stravě syrový jen meloun a banán. Já dávám i nastrouhaný jablíčko a hrušku a je to v pohodě. Dokonce jsem četla i dr. mi doporučila, že mám dávat broskev. Dala jsem mu kousnout do broskve a super, moc mu chutnala a žádná reakce. Teďka jsem dala už podruhé jogurt. Koupila jsem mu bílou Holandii a jen se olizoval. Ekzém nemá žádnej a alergii možná bude mít po nás na vosu a včelu, což jídlo neovlivní. Já mám ještě roztoče a venkovní plísně a to si myslím , že jídlem taky neovlivníme. Takže u nás i sušenky HERO i joguet i syrový ovoce a zelenina. Jinak já jsem hrášek uvařila s mrkvičkou a rozmixovala a móóó mu to chutnalo a prdíky nejsou vůbec jinačí než u jinýho jídla. Dneska se Dáda vykadil u mamky na koberec a mě počůral tak, že to vypadalo, že jsem to neudržela já. No srandy kopec. |
| Amely | 13045 |
|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: potřebuju radu28.6.2005 19:57:34
Příspěvků nějak přibylo, tak to zas toho polovinu zapomenu. Fotky úžasný! Ríša Davídek krásně stojej, to je neuvěřitelný. Doháníme slovenské šikuly? Tak to u nás se zaplaťpánbůh ještě jen leze, ale ran do hlyvy schytáváme za den požehnaně. Neposedí chviličku na místě a pořád někam zalézá a pak tam řve, že nemůže vylézt. Andílkova Verunka se taky pěkně změnila, moc jí to na svatební fotce sluší. A taky jste nám trošku utekly s váhou. Dany dnes váží 7800 g.Takže žádná sláva při naší dýlce. Nedivím se při tom energetickém výdeji.Sylvo, Matýsek je nádhernej!! Je fakt k zulíbání, jak se směje. S tím jídlem si nedělej zatím hlavu.Holky radí dobře.Spoustu jich má, nebo mělo, podobný problém. Kojený dětičky někdy nechtějí přejít na jiný druh krmení. Vždyť od maminky je papání takové napůl mazlení.On si časem dá říct a všechny důležité látky má od tebe, tak se nic neděje, že si dává načas. Prostě to nenásilně zkoušet, až ho něco zaujme. Ten banán by mohl zabrat. Ale třeba začne až jako Verunka od Míši papat sám vařenou zeleninku rukama. Gothic, Kajda mi to říkala už na srazíku o těch éčkách v přesnídávkách.Tak jsem se na to zaměřila a skutečně, v některých jsou ty hodnoty, co psala.Teď si nevzpomenu na výrobce, ale byly to takové ty levnější. V sunárku, hippu ani hami nejsou na obalu uvedený. Tak tam určitě nebudou. Aspoń ne v těch pro nejmenší děti, co kupuju. Dany se po nich neosypává, zatímco po čerstvých jablkách ano. I po vařených. Tak občas přesnídávku dám. V podstatě je to jediný kromě banánu, co můžu dávat odpoledne k svačině. Zatím dávám hodně mlíko - 3x denně lahev, jednou zeleninu s masem nebo bez a jednou rýžovou kaši. Zatím vítězí obyčejná nestle nemléčná bez příchuti, rozdělávám jí v počátečním sunaru a neblinkáme :-) A to není ani slazená, tak jsem ráda, že nám jede. Kate, to je super, že jsi tu teď častěji. Jak jsi psala o tom chlebu, tak tchýně si pekárnu moc přála, že začátku pekla často a teď už taky jen dost sporadicky.Ale tím tě nechci odrazovat. Ten chleba z ní je vážně moc dobrý. My tu máme taky spoustu hypermarketů s mračnama čerstvýho, i celozrnýho pečiva.To pak člověku chybí motivace k nějakému patlání se s vlastním chlebem. Inspirace došla, tak zas až si na něco vzpomenu :-)
|
| Karolína +2 | 16165 |
|
|
Podáváme příkrmy....... od Sunar28.6.2005 19:57:14
Po ukončení výhradně mléčného období, v 5.měsíci, nebo nejpozději po 6. měsíci u plně kojených dětí, je nutné do jídelníčku dítěte zařazovat nemléčné příkrmy. Jako první je nejvhodnější zeleninový příkrm z jednoho druhu zeleniny, který podáváme na oběd, první dny ve formě předkrmu, později jako samostatný chod. Ten postupně v průběhu několika dnů změníme na maso-zeleninový příkrm. Maso podáváme šestkrát týdně, jedenkrát týdně lze místo masa zvolit vařený vaječný žloutek. Nejvhodnější maso je drůbež, králík a jehněčí.
Ze zeleniny mrkev, cuketa, brambory, hrášek, špenát. Polévku, nebo hustší příkrm obohacujeme kávovou lžičkou kvalitního rostlinného oleje. Je potřeba dodržovat jednak výběr kvalitní zeleniny (pozor na dusičnany v karotce a ostatní krásně vyrostlé zelenině!) a jednak hygienické zásady přípravy jídla. Neohřívat a uvařenou porci opakovaně nepodávat. Výbornou alternativou se jeví hotové masozeleninové příkrmy, později i sušené masozeleninové kaše, které s jistotou poskytují vyváženou kvalitu surovin, kontrolovanou přísnými hygienickými normami. Mamince navíc šetří čas a jsou nenahraditelným pomocníkem při vycházkách, nebo pobytu mimo domov. Dalším zaváděným příkrmem je tzv. ovocnomléčný příkrm, který obyčejně zařazujeme asi měsíc po maso-zeleninovém. Znovu nejčastěji podáváme nejdřív jen jeden druh ovoce, zpočátku zejména u dětí z alergických rodin v podobě vařeného ovoce (hrušky, jablka, švestky, meruňky) a banánu v podobě ovocného pyré, obyčejně nový druh nejdřív po 3-4 dnech. Nepřislazujeme! Postupně nahradíme nevařeným ovocem a k ovocnému pyré přidáváme i neslazený bílý jogurt, tvaroh až po roce života. S přibývajícím věkem zavádíme nové chutě v podobě nových druhů ovoce, zpestřit chuť může i přídavek skořice, nebo vanilky (ne u rizikových dětí s možnou alergií). Výborným pomocníkem jsou hotové ovocné, nebo ovocnomléčné přesnídávky, obsah cukru by měl být nižší než 20g/100ml. Posledním zaváděným příkrmem je obilná kaše, kterou zavádíme vždy až po ukončeném 6. měsíci. Rýžovou a kukuřičnou kaši můžeme podávat i dříve. Obilná kaše je zdrojem energie, ale i vlákniny, vitamínů skupiny B a minerálů. Obyčejně se připravuje s pokračovacím mlékem (komerčně vyráběné mléčné kaše se už jen ředí vodou) a může se podávat s ovocem, nebo zeleninou, nejčastěji k večeři. V období zavádění příkrmů zůstává důležitá část živin hrazena mléčnou výživou. Jak trávící trakt zraje a zavádějí se nové plnohodnotné příkrmy, mléčnou výživou je postupně hrazena asi polovina energie a živin. V tomto období můžeme kojenci postupně změnit mléko na tzv. pokračovací mléka. Kvalitní mléka jsou částečně adaptované a obohacované železem, vápníkem, jodem, zinkem a vitamíny A,C,D,E a obyčejně mají tyto mléka taky vyšší sytící hodnotu. Představují o mnoho vyšší kvalitu než jsou mléka v obchodní síti. Vhodným tekutinovým doplňkem, hlavně v létě, jsou kojenecké vody, čaje a ovocné šťávy. |
| Karolína +2 | 16165 |
|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: potřebuju radu28.6.2005 19:43:50
Gothic - tahle Ovocná kojenecká výživa s meruňkami od Hamé obsahuje E1422.
Adísk - nedávám, já jsem alergik na ovoce a ořechy (syrové), a alergii nezjištíš jinak než ,že na nějakou potravinu, prášek na praní, nebo na peří, nebo na cokoli jinýho, že se na ten produkt bude nebo nebude reakce. A znám i případy, kdy bylo dítě alegické na dětské prášky na praní a na normální ne, takže asi tak. |
| klokanik | 25522 |
|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: potřebuju radu28.6.2005 19:29:01
Kate tak zeli taky zkusíme já už tenhle týden taky začala s lepkem.
Sylvo fotka pěkná. kajdo a nedáváš hypoalergenní mlíko že ne ptám se jen se zvědavosti.taky chci až začnem dávat jogurt dát už normální UM. holky už jsete zkoušeli bezvaječný těstoviny?? |
| *Kate | 12933 |
|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: potřebuju radu28.6.2005 19:19:27
Sylvo, bezva fotka! Hrášek jsem dělala zmrazený, propasírovaný přes síto, je fakt, že prdíky Štěpa nikdy neměla.
Adísku, jo, zelí normálně uvařím s ostatní zeleninou, a rozmixuju, to mladé je krásně křehké. Ty klíčky jsem dneska dala poprvé, četla jsem, že od 8. měsíce se lepek dávat může, kdo chce být ale důslednější, má počkat. |
| Gothic | 22573 |
|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: potřebuju radu28.6.2005 18:24:21
Ahojky Silva. U nas je to podobne ako u vas a to my uz mame za chvilu 8m.
Na tvojom mieste by som sa toho az tak nebala, este ma cas, vylucne kojit sa u deti s rizikom alergie doporucuje do 7-8 ukonceneho mesiaca, ale to urcite vies. Ja som skusala skusala, experimentovala, experimentovala. :-) Maly to zje len ked to je uplne tekute a nariedene MM, nemal donedavna rad sklenicky, zjedol len varene. Podla mna si toho vyskusala so zeleniny dost malo, mne maly mrkvu odmietal uplne, repu tiez, v podstaste mu okrem cukyny, hrasku, kedlubny nechutilo takmer nic. Dnes zje par lyziciek ale nic moc. Pomohlo, ked mu necham 1 lyzicku on ju ma v puse a druhou ho krmim. Jedine co mu fakt ze chuti je vecer ryzova kasicka od Sunarku s mojim MM a bananom. Banan a Melon je jedine, co netreba tepelne upravovat pri HA diete. Ostatne ovocie do roka varit. Ja som mozno nevychovne prestala maleho krmit v stolicke.Je velmi aktivny a jedlo berie ako stratu casu a neobsedi tam, strhne sa zufaly narek len ho tam posadim, preto krmim na kline, alebo ked je na 4. Mozno ze maly sa z tej mrkvy otriasol, lebo si spaja chut mrkvy s negativnym zazitkom krmenia. :-( Ale mozno ju len nema rad. U nas tiez pomohlo na par dni uplne vylucit krmenie a bol len na mlieku. Potom sa to troska zlepsilo. Ja som par krat podlahla a rvala to do neho miernym nasilim bolo mi toho luto, ked som sa s tym tolko narobila, ale uz to nerobim. Dost pomohlo, ked ho krmil muz, mne sedel na kolenach a muz na neho robil blbinky a on papal. Minule mi zjedol sklenicku jablko+hruska to bol asi nas rekord. Na tvojom mieste by som sa snazila nepodlahnut panike, par dni skusila iba kojit potom vyskusala este ine druhy (samozrejme bezpecne pri HA diete), potom sklenicky a ked nic tak ovocie. Vsetko riedke a s MM. Prajem vam, aby sa to u vas zlepsilo, ja som bola tiez pekne vynervacena, ale Aduska a aj ine baby mi pomohly, ukludnili ma, ze sa nic nestane, ked papat zatial nebude. Normalne je ked prvy mesiac papa par lyziciek, ked je kojeny. Kajda neviem ake predsnidavky si videla ty (s E-ckami), ja kupujem Sunarek kde je zlozenie typu Hrusky Williams-100%, vitamin C nic ine, dalej Jablka 89,7%, marhule 10,3%, vitamin C, Hami-prva lyzicka mrkva-mrkva 60%, voda, ryzova muka. Nikdy som nevidela na tom, co som kupovala nejake E-cka.Aj ked nic som zastanca predsnidaviek, davam mozno 1x do tyzdna, tak si nemyslim, ze su skodlivejsie ako ovocne jogurty. |
| Karolína +2 | 16165 |
|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: potřebuju radu28.6.2005 16:26:33
Sylva - super fotka!
|
| Karolína +2 | 16165 |
|
|
Re: Re: potřebuju radu28.6.2005 16:26:04
Adís - Sunaru vypije jak kdy, ráno jednou vypil 220ml, jindy třeba jen 150ml. Večer taky jak kdy, většinou těch 150-180ml a k tomu kaše, tu dneska nedáme a dostane místo kaše maso.
Asi jste mě špatně pochopily - já jsem kojila pak už jen ráno, kolem 5h, když se probudil a pak už přes den nechtěl. Teď už nekojím vůbec a místo toho má ráno Sunar, podle toho kdy se probudí. Někdy ho má 2x, v noci, kolem třeba tý 5h a pak kolem tý osmý, když se probídíme. Někdy ale vstáváme místo v těch 5h až v 6h a to pak už nespíme, a to pak dostane až kolem 9h jogurt nebo puding. |
| Karolína +2 | 16165 |
|
|
Re: Re: potřebuju radu28.6.2005 16:13:25
Dávám Sunar. Ráno a večer.
Už jsem přišla na to, proč se Mates v noci budí - hlad! Jak prosté. Takže dneska zkusím dát místo kaše a Sunaru, maso se zeleninou a bramrorem a Sunar, a uvidíme. Snad ho to zaplácne víc, dr. říkala, že maso můžu i večer, takže to zkusím a uvidíme, kdyžtak jí zítra zavolám. Jsem z toho někajá špatná, že mám doma Otesánka:-( |
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1
Advent v PískuPísek
Macramé workshopPraha 9 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.