| Nevril+Maty+Sam+Veru+bříško | 30088 |
|
|
11.6.2013 22:27:25
Jinak holky - něco pozitivního - na tu věčnou nevolnost je supr starý dobrý čaj z čerstvého zázvoru, moc mi pomáhá... a po 12. týdnu budou pryč (aspoň u mě vždycky byly)...
![]() |
|
|
11.6.2013 20:21:33
Milé Semínko moc tě zdravím :) a vítám tě mezi námi těhulkami...
Mě je podobně, břicho jsem taky u prvního neměla skoro do 5. měs. u druhého se to vyvalilo skoro po měsíci. A teď? druhý měsíc a už nedopnu půlku sukní a kalhot :). Ale nevadí mi to, nesnesu ani ten tlak v pase a celkem se těším na těhu oblečky... Nějak si to užívám čím dál víc, mám pocit. Jen porodu se obávám, to u prvního nebylo téměř... Ale co porod je pár hodin a pak už jen krásný pocit z toho obrovského daru, kterým každé děťátko je. Co se nevolnosti a nálad týče, už se těším na druhý trimestr ... to je pak pohoda. Ano souhlasím, že triple test je celkem na nic a že pro jistý druh maminek je lepší to vědět co nejdřív. Opravdu je to na každém, jen málokdo si uvědomuje, do jakého tlaku se dostane při podezření na vady, bude se vyžadovat amniocentéza, která má svá rizika, přátelé ji například odmítli po těch podezřeních po ranném screeningu a pak byli zbytek těhu v obavě, že se narodí postižené dítě, nakonec mají úplně zdravou holčíčku... A když vyjde pozitivně i amnio, pak se doporučuje přerušení, jako by to bylo nic a mnoho dětí se takto potratí. Nemluví se o tom, ale je to tak opravdu. A odhalují se hlavně Downíci, což se projevuje už například ve speciálních školkách, kde počet downíků rapidně klesl, naopak je víc dětí s poruchami řeči a autismem. ... Až se naučí odhalit i tyto, to se bude uměle přerušovat ještě víc? Přijde mi to strašidelné, věda bez citu. Tak proto tento můj možná nezvyklý postoj. Přeji nám všem co nejklidnější těhu a hodně lásky pro naše děti . |
| Semínko + Tygřík | 108315 |
|
|
11.6.2013 17:46:05
Ahoj, můžu se k vám přidat? Mám termín až na konci ledna, možná i začátkem února.
Mám doma jednoho prcka - 29 měsíců a druhé jsme plánovali a chtěli. Moc si to zatím neužívám, protože mi je strašně na blití a teď se k tomu přidalo i pálení žáhy. Ale ta mi proti nevolnosti přijde ještě zlatá. Naštěstí nezvracím, jen to mám pořád na krajíčku a navaluje se mi z každého silnějšího pachu. A proti prvnímu těhu už mi i vyskočilo břicho - jsem celá taková nateklá a nafouklá. S prvním to na mě nebylo poznat snad do pátého měsíce, tak jsem zvědavá, jak budu vypadat za pár měsíců, když už teď je to na mě vidět ![]() K tomu screeningu - byla jsem v prvním těhu (stálo to hodně a už tehdy to nebyla novinka) a hodně mě to uklidnilo, začala jsem si to víc užívat. Já jsem strašný nervák, takže i teď jsem pořád v obavách, jestli bude všechno v pořádku. Samozřejmě, člověk prostě nic nenadělá, pokud to v pořádku nebude. Za sebe, kdybych měla čekat postižené dítě, tak bych asi taky nešla na přerušení. Ale aspoň bych se chtěla připravit - psychicky i prakticky. Člověk má na to víc času to zpracovat, než se děťátko narodí. Takže já taky nejsem zastánce mnoha vyšetření, ale na tohle půjdu. Na druhou stranu nepůjdu (stejně jjako v prvním těhu) na vyš. na těhot. cukrovku a na triple test v 16 týdnu, protože ten má takovou míru falešné pozitivity, že nemá smysl se stresovat (proti tomu screeningu v 13 týdnu, který je poměrně spolehlivý). Jak je to se škodlivostí UTZ se zatím neví a pevně doufám, že to děťátko zvládne a neublíží mu to, ale nespoléhám na to, že je to nějaká super ověřená a bezpečná metoda, tomu moc nevěřím... |
|
|
11.6.2013 15:27:11
Milá Hilo, u nás se toto vyšetření taky dělá, taky je mám dojem hrazené. Já ho odmítla, protože se nechci zbytečně stresovat a na přerušení kvůli podezření na vadu (jistotu nemáš nikdy) bych nešla, je to zcela proti mému smýšlení, já mám dvě kamarádky co mají děti s Downovým syndromem a jsou to úplní miláčci, tak se mi vlastně dost nelíbí dnešní doba a tažení proti narození lidí s handicapem. Takže v tomto mám jasno, ale respektuji, že někdo na to má jiný názor.
Omezuji i množství ultrazvuků, nejlíp na 3 během celého těhu, první potvrzující těhu a kontrolující, zda je mimčo v děloze, 2. ve 20. týdnu - ten je důležitý, dá se zkontrolovat celé tělíčko a případné vady odhalit - to se hodí kvůli porodu a následné ranné péči. No a třetí někdy kolem 30.týdne. To stačí, pokud je jinak v vše v pořádku, u rizikových těhu je to jinak. Nikdo ještě neví, zda se za několik let nepřijde na škodlivost utz vln, tak jako tehdy se přišlo na rtg vlny. Doktoři utz dnes už běžně používají při každé kontrole, protože je to nejrychlejší cesta, jak kontrolovat dítě, ale před pár lety tuto možnost neměli a uměli kontrolovat těhu jinak, bez přístrojů - posloucháním ozev srdce, vyhmatáním polohy plodu (před porodem) měřením metrem atd. Proto chodím k asistentce, která tyto původní kontroly umí. V týdnech kolem termínu točí i monitor, to je taky dobrá zjištění stavu děťátka, zda je mu dobře. Stejně je podle mě vele důležitá psychická pohoda maminky a na to dnes málokterý gynekolog bere ohled, spíš si potřebuješ popovídat, doporučit nějaký těhu čajík, třeba vůně do aromalampy nebo olejíček na masáž, než stále ty vyšetření, když těhu probíhá přirozeně. To je můj názor, dnes se matka musí mnohdy chránit před přílišnými zásahy "zvenku" spíš než se zcela oddaně svěřit do rukou "odborníků". Největším odborníkem na vlastní těhu je totiž ona sama... Pokud je si jistá, že se nechce stresovat a nechce si nechat dítě kvůli vadě vzít, proč podstupovat tyto ranné screeningy? na to už se dnes málokdo ptá. |
| Katka |
| • |
11.6.2013 12:53:31
Promin ale toto vysetreni se dela uz par let takze to neni zadna novinka akorat si nemyslim ze to ceska pojistovna hradi jako standartni vysetreni
|
| Hila | 62809 |
|
|
7.6.2013 22:45:52
Ahoj holky, dlouho jsem tu nebyla, ale musím se pochlubit. Dnes ráno jsem byla u pana doktora. Viděla jsem, jak prďolkovi tluče srdíčko, to bylo tak krásný...
I když jsem si byla jistá že těhule jsem, tak dneska se cítím úplně jinak. Líp a úplně mě zalil pocit štěstí. To jsou ty těhu-hormony Pro průkazku si jdu za měsíc. 8.7. Jo a pan doktor mi nabýdl nějaké nadstandartní vyšetření. Jedná se o PRVOTRIMESTRÁLNÍ KOMBINOVANÝ SCREENING. Nedávno na toto vyšetření dostali licenci z Londýna. Jde o vyšetření krve a detailní ultrazvuk (zjištění projasnění šíje).Zjišťuje riziko postižení. Normálně se dělá podobný test myslím až v 16 týdnu. Výsledky tohoto testu jsou ale známé už do konce 12 týdne. Vyšetření stojí 1200. Přemýšlím o tom, ale stejně nevím, jestli kdyby byly výsledky špatné, tak jestli bych byla schopná těhu ukončit. Co si o tom myslíte vy?Jo a ještě jsem vám chtěla říct, že jak jsem byla v euforii z toho ultrazvuku, tak jsem prostě neodolala a koupila jsem pro prcka balík plínek a malinkatý botičky. Když to viděla moje mamka, tak si ťukala na čelo a myslela, že jsem se zbláznila, ale, prostě jsem si nemohla pomoct ![]() |
|
|
6.6.2013 20:22:33
Veru já jsem se zahlédla ve výkladu když jsem šla městem a vypadám jak po hodně vydatným obědě. A prsa mám nalitý jako bych měla kojit už dnes))). Tak manželovi to bříško naštěstí přijde v pohodě hlavně má radost z bujného hrudníku... ale prsa jsou citlivý tak, že ji mi stejně každý dotek spíš nepříjemný... jsem teď už přírodou obrácená zase z ženy v maminu...no co naplat :).
|
| Veru&Honzik03&Viki12&Kubik14 | 10685 |
|
|
5.6.2013 13:17:04
TAk mě bříško neroste, ještě mi zůstalo po Viktorce
Ale není to tak strašný. I když dneska v plavkách jsem se necítila. Já jsem dnes desátý týden. Cítím se už dobře. Bříško jako takový mi začalo růst až tak 18týden a 20týden to začalo být trošku vidět. To jsem pořád nosila uplý věci a chválila se tím :) Do té doby jsem pořád vypadala jak po velkým obědě :) |
|
|
5.6.2013 10:55:30
Kačko u nás to vzniklo spíš na popud maminek, které chtějí lepší péči, není tam ale dobrá spolupráce se zdravotnictvím oficiálním, tedy když jdeš rodit do porodnice, můžeš si sice svou asistentku vzít s sebou, ale oni to neradi vidí, mají své porodní as., tak je tam jen jako taková tvá podpora a pomoc. navíc toto se dost platí. myslím, že služby soukromých p.a. vznikly u nás hlavně kvůli porodům doma, což ale v poslední době v naší zemi je hodně potlačované a tak dnes je to spíš služba a podpora během těhotenství. taky si takto lze platit dulu a to je spíš psychická pomoc i během porodu.
|
| Kachna79 | 137276 |
|
|
5.6.2013 8:40:25
Jo a jinak jsem docela prekvapena, ze uz i u nas existuji asistentky. Mne to prijde vazne jako dobry napad. Vim, ze docela funguje obecna soukroma zdrav. pece (treba ze soukromy sestricky chodi k pacientum domu treba na prevazy a tak). Ale o tomhle jsem nevedela. Fakt parada. Jdeme s dobou :)Taky ti preju, aby sis nasla nejakou moc hodnou a zkusenou asistentku. Nemuzes mit tu, co jsi mela minule??
|
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.