| Jája s čápátkem | 106712 |
|
|
27.8.2014 21:49:27
Spirálo, teď nedávno jsem koukala na stránky domácího a komunitního vzdělávání a neškoly a podobných aktivit. Zaujala mne tam jedna myšlenka - nechat děti učit přirozeně, po čem touží. Ale nepředkládala bych tedy studijní materiály, spíš bych se snažila, abych já sama dělala zajímavé činnosti, do kterých by se mohla zapojit. Jestli i zajímá o vesmír, zašla bych do planetária, jestli máte poblíž. Ale jinak bych ji nechala třeba napsat si dvě tři pložky na nákupní seznam, nebo napsat si cedulku na pokojíček a vyzdobit, nebo něco podobně praktického. Ono to opisování písanky není až tak super věc
Když pečete, nechala bych ji číst recepty. Zároveň bych s ní třeba kreslila ta písmenka do mouky. Dělala bych to prostě jen tak mimochodem, jak mne napadne. A hlavně o co se ona bude zajímat prakticky... |
| Kaja222 | 116819 |
|
27.8.2014 21:48:36
vzdyt rikam. vzdelavej. neprepalis ji, to ani nejde, pokud ji ty nezvdelavas nasilim. Pokud nasdeni vychazi od ni, tak ji to nemuze ublizit.
chytra je, tak toho vyuzij. |
| Anna Veselá | 126368 |
|
27.8.2014 21:46:50
Však já si taky nemyslím, že by byla geniální. Je bystrá, pálí jí to obdivuhodně, to jo, ale to je všechno. Jen mám obavu, aby se tím vším přehnaně nezahltila, možná i neúměrně věku.
|
| Kaja222 | 116819 |
|
27.8.2014 21:41:02
jen ji vzdelavej dokud ji to bavi.
ona zas tak vyjimecna neni. Deti, co cte ve 4 letech neni malo a geniove z nich nakonec nevyrostou. tak ji klidne uc oc si rekne. |
| Anna Veselá | 126368 |
|
27.8.2014 21:35:52
Předem chci upozornit, že není mým cílem vychloubat se tu šikovným a chytrým dítětem, naopak. Spíš jsem trochu bezradná a ocením rady, jak s takovým dítětem správně "pracovat". Dceři je 5,5 roku, má před sebou poslední rok školky, ale už nějaký čas zvládá učivo cca první třídy. Čte, píše tiskace (to už asi od 4 let), čísla ji tedy až tak neberou, ale zvládá základní sčítání/odčítání, dobře jí to logicky myslí a celkově má slušný rozhled o okolním světě. Aktuálně se sama snaží o psací písmo, dneska proseděla půl dne u písanky a do zblbnutí zkoušela... Je to taková malá-dospělá, rozumná holka. Poslední dobou ji zajímají hlavně knížky o vesmíru, přírodě, a musím přiznat, že už mi občas dochází dech při odpovídání na všechny možné dotazy. Jak takové dítě dál rozvíjet? Je přirozeně inteligentní, má ohromnou touhu po učení, vědění, ale připadá mi, že na svůj věk až moc žene kupředu a nejsem si jistá, jestli je to úplně dobře. Mám ji trochu brzdit, ať ten malý mozek zbytečně nepřetěžuje tolika informacemi, nebo ji naopak pořádně "zaměstnat", když to tedy sama vyžaduje? Jak najít tu správou rovnováhu, aby to nebylo spíš ke škodě než k užitku?
|
| Martina, 2 děti |
| • |
27.8.2014 11:33:32
Moje dcera (také jí bude v září 5 let a také půjde příští rok do školy, také zahraničí) by určitě některé věci, které ty zmiňuješ, neuměla. A to si myslím, že je hodně šikovná. Umí počítat tak do 50, sčítat a odčítat do 10 (na prstech), umí některá písmena, ale zdaleka ne všechna. Slabiky zatím také nechápe, občas něco trefí, ale spíš je to náhoda. Co jí jde velmi dobře je kreslení a "opisování". Číslice do deseti umí rozpoznat, ale také ne dokonale. Někdy se splete.
Jinak se sama umyje, učeše, oblékne, sama si uplete copánky nebo udělá culíky, kličky zkouší, ale zatím neumí. Krásně a zřetelně mluví dvěma jazyky včetně R a Ř... Myslím, že je to na její věk v pořádku a že za ten předškolní rok se ještě naučí spoustu nových věcí. Mám pocit, že toho po svém synovi chceš trochu moc, to co říkáš, by podle mě nezvládlo žádné čerstvě pětileté dítě, respektive třeba by zvládlo něco z toho, ale určitě ne všechno. Ze zkušenosti se starším vím, že například ty slabiky naskočí ze dne na den, prostě najednou to dítě pochopí, jak ta dvě písmenka dohromady přečíst. Drtit to předem fakt nemá cenu. |
| Betkaa | 13351 |
|
|
5.8.2014 21:38:02
Sedmiletak - bavi ho, ma piktogramy a symboly. Ja to povazuju za moc zdarilou zabavu.
|
| luthienka | 77117 |
|
|
5.8.2014 12:47:54
Měli jsme ve školce - a rozdělovali jsme "úkoly" individuálně tak, aby dítě při řešení muselo přemýšlet, ale nakonec to zvládlo. A děti, jak známo, jsou různé. takže některý čtyřleťák sotva zvládal Primo, tak jiný práskal poměrně složité Pocollo. dělali jsme si záznamy o jejich vývoji a tohle byla jedna část.
|
| mrakova | 143160 |
|
5.8.2014 12:34:42
My máme právě Logico Piccolo pro MŠ, a některé věci přijdou synovi těžké a odmítá je dělat. Pokud se mu něco zdá těžké, je lepší vynechat, jinak se mu to zprotiví.
|
| bagmat | 106122 |
|
|
5.8.2014 11:02:12
No, já koupila Primo asi ve dvou letech a to jsme si s Primem hrály spolu, dnes si hraje sama a to dokupuji nové sady, Picolo dostala od babičky s jednou sadou listů a sada ji moc nezaujala, jinou pro Picolo jsem zatím nedokoupila, takže u nás ve tří a půl letech vede Primno a hraje si s ním samostatně a ráda, ale pro to Picolo vidím využití při výuce angličtiny\ a vúbec ty sady pro školáky maj pěkné, takže za mě klidně oboje :)
|
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1
Advent v PískuPísek
Macramé workshopPraha 9 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.