Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Vítr z hor | 100046 |
|
|
21.9.2018 18:08:11
Ano, je to o lidech. Ale ti lide museji mit prece jenom urcite minimalni vzdelani, podminky atd. Samozrejme, ze muze ucit uplne uzasna dama, byt se ZS a celozivotni praxi uklizecka, ale je tam prece jenom znacne mensi pravdepodobnost, ze bude dobra a bude ti vyhovovat. Ty prusvihy, o nichz pisu, delal kdo? Lidi. A ver tomu, ze zaruku slusnych lidi a funkcnich systemu fakt nehledam primarne v soukromem skolstvi. Uz jsem tam totiz hledala, a to hodne intenzivne, chtela jsem verit, ze existuje slusna alternativa. Jo, existuje. Ale je hodne vzacna a soukroma skola v zadnem pripade neznamena zarucene (ani s velkou pravdepodobnosti) lepsi nez statni.
Asi nechapes, ze je u nas hodne soukromych skol/skolek, ktere se litere zakona zdatne vymykaji (pokud tim myslis pozadovanou kvalifikaci). A ta konkretni pani se zs, co skolku zakladala, byla zmatena jak lesni vcela a fakt kolem sebe nikoho s odpovidajicim vzdelanim nemela. Ona podle me ani nevedela, jake ty pozadavky jsou, protoze ji na tom uradu prace napovidali, ze s tim papirem, co dostala, muze pracovat treba ve skolce (ale nerekli, ze max jako uklizecka - tyhle firmy poskytujici rekvalifikaci k nicemu jsou zase na jinou debatu). Jestli chces verit tomu, ze je u nas soukrome skolstvi lepsi nez statni, klidne tomu ver. Ale je to spis jen zbozne prani. |
| Rozállie | 144785 |
|
|
21.9.2018 17:54:26
No a někdo má nároky na vzdělání svých dětí ještě vyšší a státní školství je zkrátka nenaplní.
O katastrofických soukromých školkách jsem slyšela pouze tady na Rodině Jinak jsou to normální instituce, povětšinou lepší než státní, přičemž i v nich se objevují jedinci, kteří by s lidmi natož s dětmi pracovat neměli vůbec. |
| Rozállie | 144785 |
|
|
21.9.2018 17:47:50
Větře, já o voze, ty koze.
Hned zkraje jsem napsala, že je to O LIDECH. Mně je jedno, jestli má někdo diplom z matfyzu nebo je skvělý kuchař. Od Učitele očekávám dvě věci - aby rozuměl dětem a aby měl kladný vztah k tomu, co je má naučit. Ani jedno z toho nezaručí žádná VŠ. Pokud někdo zakládal soukromou školku, mohl mít klidně základní vzdělání, ale měl kolem sebe lidi, kteří měli odpovídající vzdělání (podle litery zákona - a jestli řekneš, že ne, tak kecáš )a rozhodně to nebyl žádný hňup, protože založení školky vyžaduje ještě vyšší schopnosti, než přivrtání poličky ![]() |
| Vítr z hor | 100046 |
|
|
21.9.2018 17:40:28
K vytrzenym detailum nebudu dodavat dalsi, byt dokreslujici. Ale ac jsem na vzdelani svych deti dost narocna a vidim tak trochu do vsech stupnu (do nekterych hodne podrobne), vim fakt jen o par soukromych skolach/skolkach v CR, kterym bych sve deti nevahala sverit (vsechny jsou bohuzel mimo nas dojezd a byla jsem lina/nedostatecne predvidava, abych se vcas prestehovala). Ac mi hodne vadi spousta veci ve statnim skolstvi, tak v nem porad vidim urcitou zaruku urovne. Byt na blba muzes narazit kdekoli a nektere veci holt doucuji dle sveho.
|
| TaJ | 81121 |
|
|
21.9.2018 17:37:18
Matko - přesně, pro mě bylo důležité, že ve školce jich je na 2 učitelky jen 10, že s nimi pracovaly, vymýšlely pro ně spoustu aktivit, které by někdo jiný z pohodlnosti dělat nechtěl, že pro ně moje dítě nebylo jedno z 25 ve třídě, ale dobře ho znaly, věděly jak na něj, že jsme spolu dobře komunikovaly a řešilo se, co bylo zrovna potřeba....a stejně tak to máme teď ve škole - 8 dětí ve třídě, běžné učivo, ale v tom počtu je to úplně o něčem jiném, stihnou toho víc ve škole procvičit, takže nemají tolik úkolů na doma a zbyde jim víc času na různé související akce mimo školu (třeba dneska se jeli podívat na nějaké archeologické vykopávky, jako doplněk k vlastivědě)...a vůbec neřeším, že mají v jídelně jen jedno jídlo a ne výběr ze tří apod...syn je tam spokojený, učení mu jde dobře, netrávíme tím doma hodiny a komunikace se školou je naprosto super...
|
| Vítr z hor | 100046 |
|
|
21.9.2018 17:31:20
“není jedno, že tělocvik učí protivná ježibaba, které tělocviky přistály na rozvrhu z nouze, protože žádný tělocvikář ve škole není”
Nerada ti beru iluze, ale treba zrovna odbornost ti nezaruci nikdo a nikde, lidi dnes nejsou, tedy ani ve statnim. Pokud uci chemii nadsena absolventka VSCHT bez pedagogicke kvalifikace, je to samozrejme skvele, byt by se inspekci protocily panenky (ale lepsi nez kvalifikovany telocvikar). Ale skola/skolka muze usetrit treba tak, ze si vezme naprosto nekvalifikovaneho cloveka z uradu prace, treba uklizecku nebo vyucenou reznici, ktera vsak splnuje podminky pro to, aby jeho misto bylo dotovano...a na rok si skolka nemusi delat starosti s platem. V soukromych skolkach nezapsanych v rejstriku fakt nemusi byt ani jeden odbornik nebo clovek se zkusenostmi s praci s detmi. Jednu materskou skolu, kterou znam (teda pokud jeste existuje), zakladala pani se zakladnim vzdelanim, ktera si po letech na UP udelala rychlokurz socialni prace...zkusenost nemela zadnou. |
| Rozállie | 144785 |
|
|
21.9.2018 17:27:24
Větře, to jsou všechno z kontextu vytržené detaily, které nevyvrací to, co píšu
Na pohádky se ve státní školce denně dívaly 2 moje děti. Dtto státní škola - na spádové zš se děti dívají na filmy každou suplovanou hodinu, a málo jich teda není (těch hodin). Jídlo v českém školství řešit nehodlám vůbec, neboť ty hrůzy, které se dětem dávají - bez komentáře Vlastně obdivuju ty děti, které to jedí.Likvidace dětských skupin kvůli nedostatečnému počtu záchodů je něco neuvěřitelného, hlavně když jsou pisoáry na chlapeckých záchodech (ve státních školách) tak vysoko, že jsou nepoužitelné pro 4 třídy prvňáků a druháků, takže se musí střídat na jednom (!) záchodě. |
| Rozállie | 144785 |
|
|
21.9.2018 17:12:16
Jinak teda upřesňuju, že "vyšší úroveň všeho, než na státní" bylo myšleno v nemateriálních záležitostech. Je mi jedno, že nemají u umyvadla poslední model bezdotykového dávkovače mýdla, že na tělocvik se chodí do vedlejší budovy a že inspektorka ČŠI shledává nehygienickým společné krájení jabka před vánoci.
Ale fakt mi není jedno, že tělocvik učí protivná ježibaba, které tělocviky přistály na rozvrhu z nouze, protože žádný tělocvikář ve škole není a není mi jedno, že má učitelka naučit sama číst a psát 30 dětí, když jinde jich může mít na starost luxusních 8. |
| K_at | 121378 |
|
21.9.2018 17:11:54
Matko, ony se meni ty deti. Vyrazne. Proto ta veda.
|
| Vítr z hor | 100046 |
|
|
21.9.2018 17:10:51
“Ale z podstaty věci vyplývá, že pokud chci něco dělat jinak, znamená to lépe - těžko někdo vybuduje projekt se záměrem dělat něco hůře než konkurence, ne?”
Dulezita je cilova skupina a to, co zrizovatel skolky poklada za podstatne. Cert vem zvlastni mistnost na brambory, ale 4 metry ctverecni na dite nebo detsky zachod na 5 deti, jeden rucnik na dite nebo zdrave jidlo zdaleka nenabizeji vsechny soukrome skolky. Jidlo casto nekde kupuji, na slozeni/kvalitu nehledi. Kdysi jsem treba delala letak pro soukromou skolku, srdce se na nej smalo. Realita byla ale uplne jinde. Ucil, kdo zrovna prisel, k svacine slane krekry vydavane po jednom, k piti vitacit (letak pravil cerstve dzusy), jidlo ze skolni jidelny, ale jen 2x tydne, jinak se zamichal parek do testovin... Fungovalo to tak pry leta, nakonec se jedna ucitelka nepohodla s majitelkou a napraskala to rodicum (cca po 12 letech existence skolky). Kolegyne mela dite v jine soukrome skolce, po tydnu sledovani animovanych filmu a obedu typu sekana s chlebem, rizek s chlebem, karbanatek s chlebem (to snad skocili nekam do lahudek) toho mela dost. Nakonec skolku (uz bez sveho ditete) potkala v mekaci. Obe dve skolky mely (jedna jeste existuje) vynikajici povest a cilovou skupinu velmi movitou. Soukrome skoly maji zas jina specifika, myslim, ze to snad nemusim rozvadet. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.