| Ridwen2 | 50940 |
|
|
20.12.2011 22:35:44
Mám dobrou kamarádku, která se odstěhovala do Rakouska, v předdůchodovém věku. Manžel je Rakušan, ona Češka, OSVČ. Podle toho, co říkala, mají Rakušani dost šílenou byrokracii, hlavně pro ty OSVČ, je tam trochu komplikované zdravotní pojištění pro členy rodiny toho člověka, který vydělává (ona má zdravotní pojištění přes to manželovo). Ale to je asi všude podobné. Jiná kamarádka se vdala do Anglie, příjmy má částečně z ČR, částečně v Anglii, a kdykoli přijede, řeší nějaké daňové/penzijní papírování. A moje sestra je dočasně na pár let v Belgii, placená českým ministerstvem, a problém jejích daní jsme řešily i přes ministerstvo financí, a stejně nikdo nevěděl, jak to má být správně.
Je asi otázka, jestli tam chcete nafurt, tj. napojit se na jejich zdravotní, sociální, daňový, penzijní systém se vším všudy, nebo jen na určitou dobu. V obou případech je to děsnýho papírování a je dobrý si dost hlídat, abyste měli všechno v pořádku, aby vám tady pak zdravotní pojišťovna nenapálila několikaletý dluh na pojistném kvůli chybějícímu lejstru. |
| Kdo,co | 24181 |
|
20.12.2011 21:08:52
Vsem moc dekuji, je to povzbuzujici cist, ze to jde.
![]() |
| Jitka (A.7/06 + S.4/08) | 73205 |
|
|
20.12.2011 18:54:43
No tak ja mam to stesti, ze se s nima nepotkavam
. |
|
|
20.12.2011 18:52:56
JO a mam tu spoooustu ceskych kamaradek s detma, pravidelne se schazime, Rakousko ma fungujici socialni system, ty dve adresy jsou trochu byrokracie, ale zadna hruza, jako vsude. Vyfasnes mezinarodni E411 formular, oba staty (socialky) ho vyplni, aby bylo jasne, co a kde pobiras a nepobiras a na co mas tudis narok, pak uz je klid a pohoda...
|
|
|
20.12.2011 18:47:39
Nevim, kde zijes, ale zajimalo by me, jak prislas na to, jak se tady v Rakousku chovaji rakusani k cechum???? Ze by predsudky?
![]() |
|
|
20.12.2011 18:46:03
![]() Danielo, ted me rozesmalas , vazne, pokud ja vim, tak "nacky" najdes jedine v Nemecku ( Nacionalisty), tady v Rakousku rozhodne nee...Ja tu ziju spokojene, nikdo se ke me nechova nehezky jen proto, ze jsem Ceska, spis naopak, v Rakousku bylo v hystorii vzdy hodne Cechu a Rakusaci uznavaji, ze Cesi jsou dobri pracanti. |
|
|
20.12.2011 18:34:22
Ziju uz 6 let trvale v Rakousku a mam se dobre
.Mam v CR trvale bydliste, tady v Rakousku mam nahlaseny pobyt, zadny problem, jsme v EU. Ohledne skoly - tady ve Vidni mame ceskou skolku + zakladni skolu + gymnasium, vyuka v obou jazycich. Taky tu mame cesky SOKOL, tam se schazi ceska mensina zde zijici, udrzujeme ceske tradice... Deti se ale jazyk uci mnohem lip a rychleji, nez my dospelaci, tim nemyslim vyuku nemciny ci anglictiny v CR, myslim tim to, ze kdyz se dite ocitne v zemi, kde ten jazyk slysi kolem sebe od rana do vecera, tak to nasava jak houba a behem par mesicu ma zakladni komunikaci zvladnutou. Kamaradka z CR sem prisla s 4 letou dcerou, dala ji do rakouske statni skolky, ta hocicka neumela nemecky ani pozdravit, behem ctvrt roku plynne odpovidala na otazky a komunikovala s rakouskymi ucitelkami i detmi na hristi. Ja mam deti male, chodi do rakouske skolky, starsi dcera je predskolak, pristi rok pujde do rakouske skoly, jelikoz ma ceske obcanstvi - narodila se v CR, tak ma v CR povinnou skolni dochazku. Tak jsem v CR na zakladni skole pozadala o povoleni individualniho studia ceskeho jazyka - zadny problem, jen dvakrat za rok pojedeme do CR udelat zkousku z cestiny... |
| Jarča, Honzik 9/04, Michi 9/08 | 58511 |
|
|
20.12.2011 18:29:41
Ja ziju v Rakousku uz sedm let a opravdu mi jeste nikdy nikdo nevycetl to, ze jsem ceska, ba naopak, maji k Cechum respekt. A to jsem se pohybovala v hodne sirokem okruhu lidi. Naopak si myslim, ze rakusaci maji mnohem prijemnejsi povahu nez vetsina Cechu.
K tomu jak je to s detma. Pokud jste prihlaseni k trvalemu pobytu, mate narok i na rakouske pridavky na deti, podminkou je dolozit, ze v cesku zadne takoveto davky nedostavate. Samozrejme pojisteni, pokud bude manza pracovat, tak bude pojisteny u zamestnavatele a vas pripojisti automaticky u neho bez priplatku apod. Skolka je povinna predskolni rok, skolu si rakusaci taky celkem hlidaji, zapisy se konaji na Gemeinde (mestsky urad-ovsem to je jen papirovani) pak dostanete prihlasku do konkretni spadove skoly, kde je pak dalsi zapis. Probiha taky taky spousta integracnich programu, nemcina pro migranty - pro deti i pro maminky. U nas ve skole jsou tzv. migracni podpurni vychovatele, kteri pomahaji ucitelum v hodinach s detma, u kterych je nemcina slabsi. Ale deti se uci strasne rychle, to budes koukat, jak rychle budou umet nemecky lip nez ty. |
| x x | 15263 |
|
20.12.2011 17:47:03
To není pravda, můj tam pracuje už leta letoucí a nikdo mu češtví neomlátil o hlavu.
|
| qwerty |
| • |
20.12.2011 17:09:31
Jo ano, deti budou jednou rocne delat v CR zkousky z cestiny, pred odjezdem je treba odjezd ohlasit dosavadni zakladce.
Auto - na ceskym dopravni inspektoratu ohlasit vyvoz do zahranici, dostanete vyvozni znacky, ohlasit pojistovne vyvoz a dostanete pojisteni na dobu prejezdu, po registrraci v Nemecku ohlasit cesky pojistovne ze auto je registrovano v jinem state a oni vam ukonci pojsiteni. Ale prevoz auta staci az do pul roku od odstehovani. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.