| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v Evropě

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 880] Názory 881890 z 6544  [Dalších 5654 >>]
soniczka + Matýsek 61323
17.2.2009 14:25:25
Ahojky maminky! tak to vypadá, že se budeme stěhovat na tento ostrov (květen/červen).. Je tu někdo, kdo už tam je??? potřebovala bych něco málo ještě zjistit.. Kdyžtak v ikonce mám mail, tak na ten se mi, prosím, ozvěte!! Dííky, Soňa a Matýsek
Jana Z. 4110
17.2.2009 12:09:42
Ireno,

tady se mluvilo dosud o materske nebo max. porodnem, za splneni danych podminek ..
(ne detskych pridavcich a samozivitelkach, ktere se vydavaji za socialne slabe, nepriznaji partnera atd - protoze tam uz podvadeji)..

mimochodem - tady jsou detske pridavky plosne, nejsou omezene prijmem rodiny ani podminene tim, zda rodice pracuji..

Takze pokud by tady nekdo na zaklade nizkeho prijmu zadal o detske pridavky jeste v Cechach - tak jsme u toho, ze uz to nesplnuje dane podminky a podvadi..

(bral by pridavky dvakrat..tedy v situaci Nemecko x CR)

Jo, urcite tam je u kazdeho z nas bod, kdy si reknu - sice mam legalni narok v Cechach o to a ono pozadat (bez podvadeni), ale uz to nechci udelat (nekdo nema pocit, ze tam ma narok, jiny je liny se zabyvat papiry, dasli ani do cech nejezdi..)

Nicmene u tech, kteri to udelaji, protoze naopak maji pocit, z ruznych duvodu, ze maji narok si v CR vybrat "sve" - bych nenabadala ke svedomi, protoze v tomhle pripade nedelaji nic nelegalniho, neutrhavaji nikomu nic od pusy atd.. (tedy pokud dodrzi ty podminky, ze neberou nic soucasne dvakrat, nezamlcuji skutecnosti atd...ono ceska socialka vi co a jak se musi dolozit a kdy narok je, mne naopak baba na urade v cechach premlouvala, at si o tu materksou u matesa pozadam...)

Jinak ja jen doufam, ze socialni sit ke mne bude jednou - az ji budu potrebovat - tak stedra, jako stedre od nas bere..

J.

Tereza
  • 
17.2.2009 11:56:08
Holky, díky za odpovedi. Jelikoz jsem nejaky ten rok v CR odpracovala a platila socialni a odvadela celkem hodne dani, tak s tim problem absolutne nemam. Navic to nebudu brat dvakrat, ale az mi tu po roce materska skonci, tak by mi na to jeste na dva roky navazovala ceska materska. Pridavky na d2ti bych z CR nechctela, kdyz je dostavam na deti tady. Ale s materska by mi teda opravdu bodla a navic na ni ma ze zakona pravo a na urade v CR jsem jim na rovinu rekla, ze tam uz neziji a jsem tam jen dal hlasena u rodicu a oni rekli, ze v tom nevidi zadny problem, pokud taky nic nedostanu. Tak ze so what?
Irena+2 10927
17.2.2009 11:07:14
Jano,
ja to myslela tak, ze pokud mas za partnera cizince, tak vetsinou on ma narok na pridavky na deti atd. Pokud on je v zemi pobytu nema trebas z duvodu prilis vysokeho prijmu, tak se mi zda byt nefer cerpat penize z jine zeme, jen proto, protoze tam mam trvale bydliste a trebas jsem z pohledu CR posuzovana jako matka samozivitelka a tudiz mohu spadat v CR do skupiny socialne potrebnych.

Ja jsem nikdy drive na tohle tema nepsala, ale pote, co u nas o tom byly debaty mi to nedalo.
Jana Z. 4110
17.2.2009 9:59:25
Ireno,

ale tady nejde o zadny MUJ pripad..

Tohle mne nestve kvuli mne - ale kvuli spouste zenskych, ktere kazda z nich ma za sebou jiny pribeh, podminky.

Jedna se o zcela legalni narok na prispevek - jako spousta dalsich Cesek, ma kazda tenhle narok (bez ohledu na to, kolik za svuj zivot odvede na socialku penez )..
Ano, nelibilo by se mi, kdyby vedome bral nekdo stejne prispevky v obou zemich, prestoze je dano v podminkach, ze muze soucasne brat pouze jeden..

A je jedno jestli jsou ci nejsou partnerky cizincu..
Opravdu ne kazda z nich tu uz davno pred porodem pracovala a pobyvala tu xx let, aby uz byla "prehozena" zcela na zemi pobytu a vykaslala se na CR a jejich naroky tam..

Je tu hodne tech, ktere se stehuji za partnerem prave v tehotenstvi (prave kvuli praci v CR) atd. Hodne tech, ktere tu nepracovaly, i kdyz uz tu treba rok, dva jsou - a velmi casto nepracuji ne z duvodu, ze by nechtely(nebo pracuji jen na minijob)..

Je mi jedno jestli se nekdo rozhodne brat rok materskou tady (ktera je mimochodem mozna pro vsechny teprve od roku 2007, sama jsem na ni pri holkach nedosahla az ted pri tretim ditku) a pak pokracovat v CR - nekdo k tomu ma dobry duvod.
Jiny uz tu je davno zakoreneny a ten duvod zadat v Cechach pak nema(vcetne aspon u mne - lenosti se tim zabyvat)..

J.
Irena+2 10927
17.2.2009 8:38:39
Jano,
ja to zrejme pochopila blbe. Ja to pochopila tak, ze holcina uz nejaky cas v zemi pobyva a je navic vdana ci druzkou cizince. U nas na toto tema byla slusna debata, protoze mistni system je docela stedry a nekteri cizinci ho zneuzivali vedome i nevedome. Ja vidim problem v tom, ze systemy nejsou propojene a stejne, tudiz se jimi da slusne klickovat.
Proto jsem to tak napsala. Tvuj pripad je naprosto neco jineho.
Jana Z. 4110
17.2.2009 7:56:57
Jezkovy zraky Ireno, nezlob se na mne,

ale ne kazdy zije v cizi zemi leta nez prijde dite..
Jsou lidi, kteri do te zeme odchazi az v okamziku, kdy se jim ma narodit dite - nebo az i po jeho narozeni.
V CR odpracovali dlouha leta a nevidim nejmensi duvod proc by kvuli tomu, ze materskou mini travit mimo CR - meli rict penezum, na ktere maji narok sbohem a naopak v dane zemi treba nedostat vubec nic, jelikoz tam jeste ani nestihli pracovat (navic proc bych mela brat prispevky od zeme, v ktere jsem zatim na socialko ze sve prace neprispela ani penny, pokud nepocitam dane a poplatky co plati muj muz).....

Kazdy ma jine podminky, jiny pribeh za sebou a posledni na co ma naladu jsou pavlacovske kecy o svedomi, kdyz si chce zazadat o prispevky, na ktere ma zcela legalne pravo, pokud samozrejme dodrzi dane podminky..

J.
zuzka007 93286
17.2.2009 0:42:57
Na dama.cz je uzavrena diskuse maminek z Vidne, jestli mas zajem, ozvi se me nebo napr.Lucysce (viz nekolik str.vzadu), jiste ti taky poradi.
zuzka007 93286
17.2.2009 0:36:29
Ja taky ziji v cizine, beru materskou a ted rodicovskou z CR, na dite neberu z CR, ale manzel v cizine. nevidim v tom problem, kdyz jsem delala v CR, proc bych tam nemohla brat materskou? Formulare jsou nekde na netu ve vsech jazycich Unie, chtela jsem jen v CR potvrdit, ze na dite penize neberu, poprve to trvalo, nez prelouskli NJ, ale nyni jiz opakovane v pohode.
Irena+2 10927
16.2.2009 22:06:07
Je to otazka tveho svedomi. Poloz si otazku, zda ty penize opravdu tak nutne potrebujes. Me osobne se prici zit v jedne zemi a vyuzivat socialni davky zeme druhe, proto jsem o tyto davky nezadala.
[<<Předchozích 880] Názory 881890 z 6544  [Dalších 5654 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.