| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Domácí škola

Domácí škola - Deníček
  (?)
[<<Předchozích 2010] Názory 20112020 z 16377  [Dalších 14357 >>]
Lubar 16347
24.9.2014 13:56:46
Jo a jako jo nouzovku využívám dětský koutek v nákupním centru... ale to fakt jen výjimečně, když vím, že se někam musím formálně dostavit, ale bude to třeba jen na půl hodiny. Aby kvůli tomu zůstával doma manžel, by bylo neefektivní, stejně tak i s chůvou. Byť teda teď se nám to s narozením čtvrtého synka zase celý přeorganizovává, protože toho neupíchnu teď ani do toho mateřského centra a ještě dlouho tomu tak bude, takže zase budu víc využívat chůvu ... A jo, velmi často je to tak, že když někam jedu, tak vydělám tak akorát na tu chůvu, ale stojí mi to za to, pokud vím, že mi to dlouhodobě přinese nějakou práci. Na druhou stranu jsem se ale musela naučit i odmítat, právě pro ten poměr finanční a jiný přínos vs. časová náročnost.
Lubar 16347
24.9.2014 13:51:47
Já tohle řeší pravidelně, k domškole pracuju, ale na "volné noze", nicméně v průměru jednou týdně (někdy čtyři dny, jindy měsíc nic) musím z domova odejít a být někde, kde v tu chvíli nemůžu být ani na mobilu.
Řešíme to kombinací chůvy pro nejmladší dítě a manželovou prací z domova, v nouzi, když ví, že moje práce je na dlouho a třeba několik dní za sebou, tak si i dovču bere. Nemůžu si časy, kdy jdu do práce vybírat, to mi určují soudy a klienti, takže někdy je to dopoledne, jindy to vyjde krásně, že větší kluci jsou na kroužkách a malého má chůva.
Byť musím pak za prací někam odjíždět, zpravidla do Prahy, tak oceňuju, že jsme na malém městě - když už manžel nemůže, a třeba ani chůva ne, tak malého upíchnu někam na hlídání do mateřského centra, a ohledně velkých jsem domluvená se sousedkou, že jim slouží jako "přítel" na telefonu, že kdyby něco, zaběhne buď ona k nám, nebo kluci vědí, že můžou k ní.
Teď od září máme u nás ve městě navíc komerční družinu, protože školní nestačí (v jedné škole není ani pro třeťáky), takže tam kluky můžu dát na to odpoledne...

Pokud by šlo o pravidelnou docházku do práce, asi bych to řešila nějak systémově - hledáním trvalé výpomoci, hledáním řešení třeba u manžela v práci (i on má právo na úpravu pracovní doby tak, aby to bylo s péčí o děti slučitelný), nebo trvalou spolupracující domškoláckou rodinou... Ale jednoduchý to určitě není.

Jinak u nás vzhledem k mým odchodům do práce, máme nastavený pravidlo tak, že se učíme pět dní v týdnu alespoň dvě hodiny (platí pro syna, který má ADHD, teď je v domškole nově i prvňák bez jakéhokoli problému, a tam stačí hodina denně a ještě obden, je tak napřed, že si spíš užívá té volnosti a svobody).
maja3maja 76839
24.9.2014 13:31:13
Tragiko, také vím o této možnosti, ale u nás by to neprošlo. Syn chodil do kmenové školy 1x týdně na aj, ale jak byl jediný mimo kolektiv, nedělalo to mezi kluky dobrotu.
Tragika 61116
24.9.2014 12:51:04
Už jsem podobný případ zažila.
Dítě bylo zapsáno do nedaleké školy a 1x v týdnu tam chodilo. Stále ale mělo domácí školu a 1x za půl roku přezkoušení.
Jarmilka. 136465
24.9.2014 11:38:43
Máš maila :-)
. . 133444
24.9.2014 10:25:30
Pro starší to bude těžko, jelikož není poptávka - kolik dětí školního věku by to využilo? Leda se domluvit na přidání těch starších k malému, mohou je tam i trochu využít k těm malým... otázka je, jestli nat o nemají nějaké dotace omezené pravidly např. věku (jestli je to skoro zadarmo).
Yuki 00,03,07 49504
24.9.2014 9:03:02
kdybych měla děti v domácí škle, pochybuju, že bysme se učili 5 dní v týdnu.
Myslím, že povinný učivo by se stihlo tak za 2-3 dny a ty zbývající 2-3 dny by byl čas věnovat se tomu, co je baví, třeba výlety, pokusy, zúpacování nějakýho projektu... ale rozhodně bysme netrávili 5 hodin 5x týdně u stolu

naopak udělat potřebný věci za dva dny, i s opětovným vysvětlením, pak mít jeden den "volno" v podobě samoztaté práce - maminka v práci a dítko procvičuje samo zadaný věci a až ho to přestane bavit nebo má hotovo si heldá, co dělat další va dny, na něčem už začne, něco si k tomu přečte...

doceal lákavá představa

v našich školách se strašně moc času ztratí tím, že se zapisuje do třídní knihy, kontrolují domácí úlohy, vybírají peníze, řeší kázeňský problémy, omlouvá zapomentý pomůcy, po nemoci, domlouvá se něco... z těch 45 minut to zabere minimálně 10. A pakj se čeká na ty, kdo pomalu píšou, než pochopí i ti pomalejší, než otevřou učebnici na správné straně... myslím, že hodina v DŠ nemusí trvat víc než 30 minut, pokud vůbec toli,aby se v ní probralo to, co ve škole za 45 minut

když vdím synův sešit z matematiky, co uděaljí za jednu hodinu, tak si říkám, že pracují maximálně 20 minut

takže makat 4 dny v týdnu a 1 den odpočívat, pak není potřeba pracovat ani o víkendu
maja3maja 76839
24.9.2014 8:56:02
Hm, nevím, jak by se v práci dívali, kdybych chodila ještě až po obědě (i kdybych tam pak byla do večera). Ale jak jsem psala, i s dojezdem přijde manžel nejdříve ve 4 a dát do té doby kroužky jeden za druhý na jednom místě, to si neumím prakticky představit. A nechat je samotné v bytě na sídlišti celé půldne, to se mi také ještě úplně nezdá. Myslela jsem, jestli jste někdo nezkusil na jeden dva dny nějakou komunitní školu nebo skupinu. Výměna s jinou maminkou mě také napadla. Jen zatím o žádné nevím. Případně vím, že městské části zřizují takovou jako školku v domech dětí a mládeže, skoro zdarma, bez obědů, tak zda něco takového formou družiny neexistuje i pro starší...?
Kamisi 129832
24.9.2014 8:55:17
Zorko, jestli můžu odpovědět za sebe - učení doma se dá pojmout i volnějším způsobem, soustředit ho do jakýchsi bloků a učit se v souvislostech - to nám třeba vyhovovalo mnohem víc, než rozdělení na jednotlivé předměty, které se učí každý den.
I při výletech se dá trénovat čtení a posléze psaní, třeba deníčku o tom, co jsme viděli. Učení je pro mě i to, že se dítě dívá na pohádku v angličtině, čte si knížku nebo časopis. V tomto ohledu učení probíhá v podstatě pořád, i o víkendu a není třeba nic nahrazovat. Povinnou školní látku podle osnov, kterou nejde rozložit do běžných činností, stačí soustředit do mnohem kratšího času, než je běžně potřeba ve škole.
Epepe 89236
24.9.2014 8:53:05
Aha, díky.
Tak naši rodiče se taky učili v sobotu, že.
[<<Předchozích 2010] Názory 20112020 z 16377  [Dalších 14357 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.