Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| gerda | 27858 |
|
|
3.5.2017 18:47:20
I tato diagnóza se dá sdělit pravdivě a přitom nevzít veškerou naději a pacienta motivovat bojovat a povzbudit. Důležité je pacientovi nelhat, ale také zbytečně neděsit. Nikdy jsem nevyléčitelným neříkala, že je uzdravíme, ale např. že se pokusíme nádor zmenšit, dočasně zastavit nebo zpomalit jeho růst....Příbuzným, pokud pacient souhlasí s podáváním info a mají zájem, servíruji obvykle pravdu přimeřeným způsobem bez obalu. Důležitá je spolupráce a pomoc rodiny nemocnému.....Paušalizovat se nedá, 1000 pacientů=1000 různých situací....
|
| Tizi | 106716 |
|
|
3.5.2017 18:25:44
Babička dostala rakovinu v 90 letech a doktoři jí to naštěstí neřekli, jenom její dceři. Babička si myslela, že má jinou, léčitelnou nemoc, dlouho byla psychicky v pohodě a postup rakoviny se na několik let zastavil. Pobyla tady určitě o dost déle, než kdyby ji to řekli natvrdo.
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
3.5.2017 17:13:39
Těžko předjímat, co budou dělat lékaři v popisovaném případě, ale já mám zkušenost, že rodině bylo sděleno, že jde o zhoubný nádor, který vzhledem k celkovému stavu pacienta nelze operovat. Z čehož logicky vyplýval ortel, ale doslova to nezaznělo. Co přesně bylo sděleno pacientovi, to nevím, patrně nějaká ještě měkčí verze. Pacient byl hospitalizován a byly léčeny jeho akutní potíže, nikdo nevěděl, jak dlouho bude tento stav trvat, asi to bývá velmi individuální. Pacient žil po tu dobu v naději, že se jeho stav zlepší, lékařům bylo myslím jasné, že nikoliv, ale žádné kategorické závěry nesdělovali.
|
| Dadyna s mláďaty | 150151 |
|
3.5.2017 16:49:12
Doktoři klidně oznámí jen rodině, pokud mají pocit, že pacient není schopný ty informace pochopit, zvládnout...ale klidně se mohlo stát, že mu to i řekli, v nějaké běžné nemocniční situaci - klidně u vizity nebo tak...a on to nechce přiznat, připustit si to. Kdyby si to přiznal, začalo by to být pravda.
Popírání je první (a naprosto běžná) fáze, do které se člověk s takovou nemocí dostane. Je to nepřirozenější reakce - takové to, ne to se mi nemůže stát, nemám to, budou mě léčit a bude to dobré. Pravděpodobně se bude posouvat v té situaci dál, pokud teda netrpí demencí nebo tak, pak to bývá úplně jinak, těch fází je definovaných pět - ne každý dojde do všech, ale ty první většinou asi projdou... informace najdeš různě, třeba tady http://tv.skoropsycho.cz/pet-stadii/.Lékaři, pokud nebude mít rodina velký zájem a spolupracujícího doktora, který by se k tomu tématu na jejich prosbu vrátil, už asi znovu nebudou rozevírat to téma, jako že by to s ním probírali. Určitě ale i přesto, že jde o terminální stav, bude mít nějakou paliativní léčbu - např. bolesti nebo přídavných problémů (nevím, co mu je konkrétně - dělají se různé vstupy nebo výstupy, prostě podle typu potíží). Určitě to není o tom, že už mu nikdy nikdo žádnou lékařskou péči neposkytne a určitě ještě u lékařů na ošetření bude. Nějaké info, jak v situaci dál, jak třeba s tím informováním a urovnáním věcí a tak by mohli najít i tady http://www.umirani.cz/ Zprostředkovaně kamarádce hodně sil ![]() |
| withep | 93862 |
|
|
3.5.2017 16:13:10
Určitě mu naordinují minimálně paliativní léčbu. Moji mamku původně spíš nechtěli operovat, že už to nemá smysl, nejspíš zafungovala doktorka, která kamarádí se ségrou, a taky mamčino odhodlání. Ale taky je jí o pár let míň. Operovali, i když i operaci považovali za paliativní. Podle mě je skvělé, že ten pán nechce balit kufry, a pokud to znamená, že to nenechá jen na doktorech a bude podporovat své tělo v boji s nemocí stravou a dalšími přírodními prostředky a terapiemi, má velkou šanci nemoc alespoň zpomalit a utlumit. Mně jako zdroj informací pro mamku velmi pomohly stránky alternativnicesta.cz - pomohly mi odfiltrovat podvodníky, neúčinné postupy nebo předražené produkty, které obsahují jen nepatrné množství účinné látky. A naopak najít postupy a látky, které účinné být mohou, zvlášť ve vhodných kombinacích.
Taky mě tehdy překvapilo, že to, že má rakovinu, sdělil doktor ségře dřív než jí. Počkal jeden den, až se trochu zotaví po operaci, při které to zjistili. A vůbec jí neřekli, že je to poslední stádium a není šance. Vyoperovali většinu nádorů, dali ji dohromady, poslali domů, a až když přišla poprvé na chemo a výslovně se zeptala, řekli jí to. |
| Konzerva | 153011 |
|
|
3.5.2017 15:19:21
Ano, dle zákona je lékař povinen informovat a teď necituju přesně, ale je to ve smyslu, že má informovat tak, jak je to pro pacienta potřebné, musí zvážit, co pacient dokáže pochopit a přijmout.
Jsou lidé, kteří tu definitivu slyšet nechtějí, ačkoliv se nás všechny filmy snaží přesvědčit o opaku. Jestli je ten tatínek tento typ a jeho lékař ho správně odhadl, měla by to rodina respektovat a nenutit lékaře do úplné informace. |
| Jana, 2/07+10/08+5/11 | 81165 |
|
|
3.5.2017 14:23:22
Ahoj, dneska jsem potkala kamarádku. Má tatínka kolem sedmdesátky se spoustu zdravotních potíží jako bývalý horník. Našli mu nějaký nádor, nevím přesně kde. Doktor se před rodinou, tedy mojí kamarádkou a její matkou, vyjádřil, že je to v konečném stádiu a není žádná pomoc, i vzhledem k těm dalším potížím, co pán má. No a tatínek si myslí, že ho vyléčí a naprosto odmítá připustit, že "už by měl balit kufry" a rodina se bojí, že kdyby mu to jen naznačili, že by ho to poslalo psychicky na dno, což nechtějí. Zajímalo by mne, co v této situaci budou dělat doktoři? Máte zkušenost? Hodně mne překvapilo, že lékař něco takového řekne rodině a pacientovi ne, je to pořád ještě normální? Děkuji J.
|
| Girili | 117849 |
|
|
28.2.2017 21:02:51
s nazvem Klinika onkologie a radioterapie! Umiraji tam ti nejlepsi tatove na svete.
Moc vam vsem dekuju za podporu a snahu pomoct a poradit. Tatovi uz pomoci nebylo. |
| Girili | 117849 |
|
|
24.2.2017 1:18:24
Dekuji za odkaz na clanek.
O co jde s ditetem a tremi roky? Nechytam se. |
| :-) zaregistrovaná | 133043 |
|
|
23.2.2017 16:20:16
Je mi to moc líto, někdy to jde opravdu moc rychle :-(
Hodně sil. Náhodou jsem teď našla zajímavý článek o psychosomatice, jestli znáte Chválu, tak od něj (jinak na to téma doporučuji i Jana Poněšického, např. Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky), dovolím si připojit k tématu, hodně zde na to téma zaznělo. http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/182134-stres-nespavost-rakovina-nepodcenujte-psychiku-pozor-na-zaludne-nocebo/ V našem případě také nastalo vítězství duše nad tělem, 3 roky, a dítě nezapomnělo! Nikdy nezapomene, ty první tři roky stačily. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.