Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Sněhulka a sněhuláčci | 99425 |
|
|
1.8.2016 22:45:25
Diskusi jsem cetla jen kousek, tak mozna budu nekoho opakovat. Bohuzel ti neporadim s tvymi otazkami, jen jsem chtela napsat, ze existuje nejaky webovy portal, ted presne nevim, mozna umirani.cz, zkus pohledat, kde je toto tema velmi hezky rozebrano, vcetne toho, jak s umirajicim mluvit, jak mluvit o tematu smrti (vc. toho, ze velmi casto by to umirajici rad probral, jen nema s kym - nebo ma pocit, ze nema s kym, protoze o tom nikdo nezacne, nechce nikoho trapit apod.), a take vcetne konkretniho okamziku smrti a veci zdanlive samozrejmych, ale mozna ne tak uplne - nam v obdobi smrti blizkeho clena rodiny pomohly. Treba o tom volani zachranky (v rodine, o ktere ja mluvim, bylo rozhodnuto, ze se volat nebude, necha se dotycna osoba zemrit v klidu doma, jak by si to prala), nebo celkove o tom, ze neni nutne volat ihned, klidne si to "v klidu" prozit, otevrit okno, nechat "dusi odejit", zhasnout, zapalit svicku, rozloucit se, a az treba za hodinu ci dele volat koronera. Jeho prichod pietu chte nechte narusi. Je take mozne odmitnout odvoz tela ihned a nechat ho odvezt pozdeji (koroner odejde a telo neodveze rovnou) - napr. v pripade umrti uprostred noci nechat dotycneho do rana doma, apod.
Zni to takhle mozna divne. Ale my po prostudovani tech stranek (sakra, ted si fakt nejsem jista, zda to jsou ty, co ti pisu, zkus trosku zaguglit) a diky nim opravdu mame pocit, ze odchod blizke osoby probehl tim nejhezcim moznym zpusobem, snad to nezni spatne. |
| Lou+3 | 30918 |
|
|
1.8.2016 22:18:39
Ahoj,
u ans to meli u sousedu. Strasne depresivni, pro ans pro vsechny. Pan ma brachu doktora. Zvysovali ji opiaty tak dlouho, dokud nedostala letalni davku. V konecne fazi uz nikdo moc nechtel, snad ani ona sama, nejak prilis vnimat... co k tomu rict. Hrozne. Drzim palce, at to nejak prezijete, sama se strasne bojim. |
| Pam-pela | 97353 |
|
|
1.8.2016 20:38:08
Diho, tak, jak to popisuješ, se zdá, že maminka chce tu hru na uzdravení (i když kdoví, možná jen naoko před vámi).
Nechala bych jí ji hrát...je to jen její... Třeba chce tu naději, nikdo nemá právo jí ji vzít. Myslím, že tohle je případ od případu...a člověk musí být hlavně empatický. To, nač se ptáš, to přijetí, to se jedná o vnitřní stav, o určité smíření se se situací a sám se sebou...a vlastně to nemusí být nějak zvlášť zvnějšku viditelné. Může přijít chvíli před smrtí .Pokud je to tak, že člověk odchází, duše už stejně ví, mozek a vůle se ještě může bránit... byla bych s maminkou co nejvíc, pokud to jde a byla co nejvíc neutrální...ale užila si každou společnou vteřinu - třeba jen mlčením, pohlazením, úsměvem...ale vím z vlastní zkušenosti, jak moc je to těžké... Hodně sil. ![]() |
| Mirek_ | 118172 |
|
|
1.8.2016 20:31:13
Mezi euthanázií a vraždou je rozdíl asi jako mezi vzájemně odsouhlaseným pohlavním stykem a znásilněním.
Ale některé feministky prý taky tvrdily, že každá soulož je znásilnění. |
| Kudla2 | 58452 |
|
|
1.8.2016 20:26:26
V Česku euthanazie nikdy běžná nebude a je to dobře, protože je to vražda.
|
| Mirek_ | 118172 |
|
|
1.8.2016 20:24:55
Život je choroba přenášená pohlavním stykem a vždy končící smrtí.
Z tohodle pohledu jsme všichni nemocní a umírající, sice nevíme kdy odejdeme, jestli dnes nebo za 50 let, ale se svou konečností holt je rozumné počítat. Ne každý ovšem kouká na svůj život jako na omezený úsek v čase a pak může být překvapen. Smíření se svojí konečností jsou lidé holt do různé míry. Stephen Covey nám doporučuje si představovat náš vlastní pohřeb a co bychom rádi, aby na něm od řečníků zaznělo. Podle toho pak můžeme volit, čemu dáme svůj čas. Stejně si ale myslím, že jako Wolker se lidé víc bojí umírání, aby nebylo bolestné, než toho že přestanou existovat. "Vesměs se všichni shodují, že pokud se umírající sám nezeptá, krutou pravdu by mu nikdo říkat neměl." Dejme tomu. Ale moc nerad bych zase přetvařoval. Ostatně až bude v Česku běžná euthanazie, bude rozumné nemocnému říct, v jakém je stavu a jaké má vyhlídky, aby se mohl rozhodnout, zda se chce nepříjemnému umírání vyhnout. |
| Dadyna s mláďaty | 150151 |
|
1.8.2016 20:04:39
To je dobře, že takhle umíte komunikovat i o závažných věcech - někdo to prostě neumí, někdo o některých věcech nechce....nevíme, jak to má zakladatelka se svou maminkou... díky za odpověď
![]() |
|
1.8.2016 20:01:35
Už jsem tu nějaké reakce napsala, přesto jsem si ještě všimla tvé věty o tom, že chceš mamince říkat věci, které jsi nikdy neřekla....ale to přece můžeš i bez toho, že byste jí říkali pravdu! neutvrzuj ji v tom, že to bude dobré, to ne... ale dej - dejte jí čas s vámi být, možná se pak ta situace sama nějak vyvine... ten čas, co teď dáš, ten s tebou zůstane už napořád.
![]() |
| Mirek_ | 118172 |
|
|
1.8.2016 20:00:06
Já takhle jednoho příbuzného navštívil dvakrát a pokaždé jsme oba věděli a zaznělo to, že už nejspíš brzo umře. Důležitý je podle mne ten doprovod, podpora v obtížné situaci.
|
|
1.8.2016 19:57:28
Moje zkušenost je, že pracovně je to jiné - možná - a logicky asi - snad i snazší, doprovázet umírajícího, než když se jedná o někoho blízkého.
V principu s tebou souhlasím, taky mám blízko pracovně a etika a informace a tak, ale přessto - v případě zakladatelky bych určitě neradila to mamince nějak konfrontačně říkat... myslím, že to stejně ví, ten stav není ze dne na den, přece byla u toho, když lékaři řekli, že u ní končí s léčbou a začínají s paliativou, když si ji příbuzní brali z nemocnice domů s tím, že už jen péče stačí.... maminka jen třeba nemá dost odvahy nebo v tom může hrát roli i obava, co ti její blízcí na to... taky má každý člověk nějakou povahu a roli v rodině, nemocí se to nemusí měnit, taky třeba nebyla zvyklá mluvit otevřeně o emocích a tak.... to nevíme.... :-( myslím, že to spolubytí, trávení maxima času společně může to "rozloučení" i přinést... nečekaně, stiskem ruky, pohledem....ty zásadní věci se často dějí tzv."s rukou na klice"i v normální komunikaci, která je obtížnáá.... proto moje jediná rada je: být s maminkou, i když je to těžké, CO NEJVÍC. Nekomentovat její "sliby o jídle", neinformovat "na sílu", prostě být. Kdy jindy, než na konci života, má člověk právo na plný respekt a podporu Myslím, že otázky po tom, jestli dělají dobře, jsou na místě, ale nechala bych to fakt na mamince, která odchází...![]() |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.