Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| :-) zaregistrovaná | 133043 |
|
|
1.8.2016 17:33:11
Hodně sil! Využíváte někoho z paliativní péče? Cesta domů a podobně? Tam by uměli poradit. My jsme volili možnost se na konec připravit, nejednalo se tedy o rakovinu, ale ona osoba i řekla, jak si přeje pohřeb, a my pak konali podle jejího přání. V naší rodině to takhle bylo pro nás víc k přežití, než se tvářit, že to nic není a bude tu do 100 let. Pokyny doktora nechápu, snad vaše maminka není blbá, ví s čím se léčila, a že je jí hůř. Nechápu, že vás doktor zatížil takovým zákazem. Zkuste některou z těch paliativních služeb, mohli by doporučit psychologickou konzultaci.
|
| Mirek_ | 118172 |
|
|
1.8.2016 17:30:43
Souhlas.
A jak říká klasik: Poznáte pravdu a pravda vás učiní svobodnými. Zdroj: http://biblenet.cz/b/John/8#v32 |
| libik | 142094 |
|
|
1.8.2016 17:24:32
Kopřivo, umírající do toho jde poprvé, neví úplně, jak si představuje péči ani jaké to bude, těžko se k tomu vyjádřit bez zkušenosti.
Pokud má někoho, komu důvěřuje, úplně to stačí. |
| Mala Stepka | 151014 |
|
1.8.2016 16:40:01
Hodně intimní téma, těžko radit - to se musí prožít a hlavně pak odžít. Moje máma zemřela letos v lednu. Věděla, že je to špatný, ale nechtěla si ten definitivní konec připustit. Ani nechtěla jít ty poslední dny z nemocnice domů - věřila, že v nemocnici ji léčí, doma by tu péči neměla... Do poslední chvíle nám psala /už nemluvila, měla slavíka/, co bude dělat na jaře, jak se těší na chatu... brala silné léky, takže pak o tom zase nevěděla. Pro mě bylo nejdůležitější být s ní. Ani jí neříkat - ty umíráš, ale ani - ty neumřeš. Lehla jsem si vedle mámy, pomohla jí s hygienou - prostě jsme byly spolu. Byly to paradoxně moc hezký dny. Věděla jsem, že každý může být poslední. Kdybychom to prožívali znovu, poradila bych se s lidmi z hospicu. Ti vědí jak s umírajícím jednat. Jinak bych nedělala jinak nic. To, že jsme s mámou byli denně - že neležela někde sama - mi pomohlo a doteď pomáhá se s její smrtí smířit. Podle mě člověk vytuší, že se blíží konec, nemusí to být za každou cenu vyřčené /myslím rodinu, ne lékaře..../
jen dovětek: uvažuji o dobrovolnické práci v hospicu. Nechala jsem tam nakonec mámu převézt, ale bylo bohužel pozdě. V nemocnici se k ní chovali už jako k mrtvole. Strašný, strašný, strašný. V hospicu jsem s mámou strávila pár hodin, než odešla. Ale jsem ráda, že odešla tam a ne na onkologii v Motole. Kdo nezažil, asi nepochopí - já bych donedávna taky nechápala. Že i hospic může být plný pozitivní energie, i když se tam umírá. Nebo právě proto? hezký den, štěpánka |
| Černá.Berta | 146641 |
|
|
1.8.2016 16:30:48
Tohle je hodně smutná diskuze. Už úvodní příspěk.. a bulím tady... Nečetla jsem ji celou, ale určitě dočtu. Můj tatínek umíral na rakovinu, bylo mu 44 let. Nedokázala jsem to ani já sama přijmout, snažila jsem sobě i jemu dávat naději do poslední chvíle. Zemřel v nemocnici, jel "jen" na trasfúzi krve, aby se mu udělalo trochu líp. To mu vždy na pár dní pomohlo. Mně bylo 20 a byla jsem tři týdny po porodu. Podle mě čekal, držel se, aby se dočkal vnoučete.
Ale proč to vlastně říkám... před pár lety zemřela náhle moje mamka. Z plné síly, najednou v jednom letním parném dni. Infarkt. Bylo jí 56 let. Oba její rodiče se její smrti dožili a pořád mi zní v uších, co její otec, můj dědeček krátce po pohřbu řekl. "Mrzí mě všechno to, co jsem neudělal. Neřekl jsem jí, že ji mám rád. A když seděla na schodech a brečela, když Vilda (můj otec) zemřel, neměl jsem pro ni lepší útěchu, než že jsem jí řekl: ˇTo jsi přece mohla čekat. Věděla jsi to.´" Ta naděje, byť je třeba falešná, pomáhá tomu člověku i jeho blízkým. Ví hluboko uvnitř, že není šance, ale nikdo jim nevezme víru a naději, že se třeba stane zázrak. Pomůže to přežít tu nezbytně dlouhou dobu. Nemluvila jsem s tátou o smrti. Ani on o ní nemluvil. Asi věděl, že to je konec, ale nebyl zastáncem pravdy za každou cenu. Komu by tím prospěl? Ale věřím, že to někdo má třeba jinak. Ještě pro zakladatelku: Poté, co tatínek odešel, jsem o něm mívala zvláštní sny. Hodně zvláštní. Většinou přišel domů, s taškou, že se přišel podívat, a že se zase musí vrátit. A v jednom z nich řekl, že si dělal srandu. A co jsem cítila? Zlost a strach.. protože jsem si říkala, že tu bolest a smutek budu muset prožít znovu, až opravdu odejde. Přála jsem mu, aby už měl klid. I nám. Přeji tobě i celé tvé rodině hodně sil. ![]() ![]() |
| Sylva Š. | 139216 |
|
1.8.2016 16:30:20
Zufi,
. |
| Kopřiva Dvoudomá | 34182 |
|
|
1.8.2016 16:24:22
Tohle asi pozná každej sám, jestli rodič "chce milosrdnou lež", protože nechce hledět do tváře smrti, nebo jestli drží fazónu, aby se netrápili ostatní nebo aby nepropukly nějaké emočně náročné scény.
Stejně s tím rozhodnutím bude každej potom sám žít. Já bych osobně nikdy nesdělovala nějaké kategorické závěry - umřeš, máš pár týdnů... Ale informaci ve smyslu "jsi hodně nemocná a tvůj stav je vážnej, budeme se starat, jak nejlíp umíme, ale může se stát cokoliv, chceš mluvit o tom, jak si představuješ péči, kdybys k tomu už pak nemohla ani nic říct?", to bych asi svojí mamince podala. Taktéž tatínkovi. Tj. těm dvěma konkrétním lidem. |
| Citronove koliesko | 7937 |
|
|
1.8.2016 15:47:32
"...jestli to maminka tuší a bojí se, tak proč před námi dělá, že až začne jíst, bude vše OK? Možná jsem sobec, asi jo, protože bych o tom s ní chtěla mluvit, utěšit jí, říct jí, co jsem nikdy neřekla
..." prežila som to s otcomHrali sme hru na "bude lepšie..." do konca a neľutujem/e. Aj s podporou liekov (dr. mne a mame niečo predpísal). Ten chorý potrebuje nejakú nádej a niečoho sa držať, to že sa mu oznámi "pravda" mu nijako nepomôže...podľa toho čo píšeš máš skôr problém ty, lebo vieš čo príde a cítiš potrebu o s maminkou rozprávať. Ale myslím že by sa ti nijako neuľavilo, len by si preniesla svoje trápenie na chorú maminku, a to ona v tomto stave naozaj nepotrebuje. Volila by som falošnú nádej. Keď začne jesť bude jej lepšie, zosilnie a bude môcť bojovať s chorobou...je to všeobecná pravda ktorá maminke nijako neublíži. |
| libik | 142094 |
|
|
1.8.2016 15:32:46
Tohle bych podepsala, není třeba si dělat itinerář na cestu do nebe.
Oba jsme samozřejmě tušili, ale respektovali jsme své odlišné vyznání a vzájemné city, můj manžel odešel smířený bez kněze i bez notáře. |
| Zufi. | 52220 |
|
|
1.8.2016 15:28:49
Přeji mnoho sil.
Já jsem mamince na její žádost tu 155 zavolala a jela s ní do nemocnice. Prakticky už týden zvracela a nechtěla být doma, věděla moc dobře od začátku, byla doktorka, ale naděje umírá poslední a její ošetřující lékařka a kamarádka ji do poslední chvíle říkala, že to vidí tak na půl roku....Nakonec byla v nemocnici týden a poslední 3 dny jen spala a předtím ji zastavili zvracení a nic ji nebolelo, to považuji za zázrak, držela jsem ji za ruku, nemohu víc psát, je to ani ne půl roku a už jsem se tak naplakala. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.