| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Oslavy

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

  (?)
[<<Předchozích 900] Názory 901910 z 11713  [Dalších 10803 >>]
angrešt 114837
4.1.2019 20:53:33
a můžu potvrdit, že je hrozně dobrý, u svynky jsem ho dostala :)
angrešt 114837
4.1.2019 20:52:46
uvnitř silikonové formy tvaru medvídka:) dvě vrstvy (po ztuhnutí té první pak druhou, aby to bylo dost pevné)
kysnutá knedla 99495
4.1.2019 20:43:32
Skopírujem odkaz od Jezinky. Odkedy som skúsila túto tortu, tak sa musím strašne ovládať, aby som piekla aj niečo iné. Síce to úplne nesplňuje zadanie (nie je tam žiadna vymazlená náplň, ale len marmeláda), ale na bežnejšie príležitosti, než je narodeninová oslava bohato stačí.

Takže Jezina Bezinka:


Recept je z knihy Je libo kousek dortu? od Evy Brucknerové. Trochu jsem si upravila poměry, napíšu originál i mou úpravu


250 g třtinového cukru (v orig. 370 g)
250 g hladké mouky
50 g kakaa (v orig. 100 g)
2 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
2 vejce
250 ml podmáslí
200 ml uvařené kávy (2 lžičky instantní kávy na hrnek vody)
125 ml slunečnicového oleje
2 lžičky vanilkového extraktu (nedávám ho, tak nevím, jestli je to s ním lepší nebo ne)

Smíchat všechny sypké přísady, dobře je promísit metlou, přidat vejce, kávu, podmáslí, olej a vanilkový extrakt, promíchat ručně a pak 2 minuty šlehat na střední rychlost. Vznikne hladké řídké těsto. Těsto nalít do dortové formy o průměru cca 22-24 cm, péci při 170°C.
Těsto je hodně řídké, trvá docela dlouho, než se propeče. Kdyby se začínal zvrchu připalovat, přikrýt alobalem.

Dort prořezávám a promazávám rozehřátou marmeládou, hezky se pak vpije do těsta. Navrch dávám čokoládovou polevu. (100 gramová tabulka hořké čokolády, nalámat kostičky do 100 ml rozehřáté smetany ke šlehání, míchat dokud se nerozpustí)
Bouřka 7675
4.1.2019 20:36:05
Jen tak na okraj, jak si to vlastně odlívala - pokryla z vnějšku čokoládou? Vypadá to krásně uhlazeně, si raději nepředstavuju jaký patvar by vyšel mně ~t~, mé výtvory jsou na tom dobře po chuťové stránce, ale estetično dostává zabrat ~t~
Bouřka 7675
4.1.2019 20:33:22
angrešte, už jsem obdivovala na FB :-), hezký nápad, ale oslavenec by asi korpusu želel a děti žádají spoooustu prostoru na svíčky, aby mohly do zblbnutí sfoukávat ~:-D.
Ale pomalu se mi začíná v hlavě rýsovat nějaká idea, to vypsaní si surovin mi pomohlo.
angrešt 114837
4.1.2019 20:24:39
No, když píšeš o pěně... můj mladší syn nerad dorty, ale miluje čokoládu a maliny. Tak jsem mu k svátku "dort" - odlila jsem z čokolády "misku" (ve tvaru medvěda) a naplnila ji malinami a šlehanou čokoládovou ganache. A jako korpus teda nikomu nechyběl :)
Ovšem dietní to neni....
tady obrázek:
Silvie+dva kluci 103202
4.1.2019 19:51:41
Já miluju pařížský čokoládový dort, ale ten teda není dietní ani omylem. Mám ráda spojení čokolády a malin, takže bych klidně upekla čokoládový korpus, krém jak do pařížského a nahoru maliny.
darinaa 155453
4.1.2019 18:02:51
já miluju tenhle, nahoru dávám nejradši lesní směs...jooo a dietní je tím, že je bez mouky ~;)

https://www.prozeny.cz/clanek/sladke-peceni-s-dianou-cokoladovy-kolac-s-malinami-a-slehackou-17641
Bouřka 7675
4.1.2019 17:38:38
Protože jsem se právě přihlásila do hubnoucí skupinky, tak začnu pečením dortu ~t~ Jsem nějaká nerozhodná. Oslavenec je na čokoládové dorty, já raději ovocné, takže bych to ideálně nějak propojila, hlavou mi táhne hlavně myšlenka na citrusy ale zbytek rodiny zas až tak nemusí moc kyselý. Každopádně korpus teda bude kakaový nebo čokoládový. Nikdo nemusí moc sladký dorty.
Takže máte-li chuť, nahoďte svou ideu čokoládového dortu, nepříliš sladkého, spíš lehčího, ideálně ltrochu pikantnějšího. Nic alkoholovýho, bych si sice dala říct, ale děti ne. Není nutný podrobný recept, když tak si řeknu, jde mi spíš o kombinaci vrstev, případně hrubé složení krému. Nemělo by to být extra složitý na přípravu, ale taky je mám rozmazlený, takže by to nemělo být zase úplně obyčejný ~k~Pohrávám si s myšlenkou nějaké pěny, ale nemusíte se tím omezovat.
K dispozici mám minimálně máslo, šlehačku, krémový sýr, tvaroh, mascarpone, zakysanku, jogurt, mléko, kefír, salko, škrob, želatinu, dortové želé, vejce, čokoládu, kakao, ořechy (nesmí být syrové) a mandle, nějaký kus marcipánu, čerstvou šťávu z pomerančů a nějaký ovocný mix s exotickými plody, jeden pomeranč, jedna mandarinka (Lidl byl vykradenej a zbavovali se naplesnivělých zbytků), pomelo, biocitrony, liči a blumy, co jsem zatím neukázala dětem, jablka a hrušky (nesmí být syrová), nějaký zbylý kiwi, v mrazáku borůvky, lesní směs a asi i nějaké jahody, zázvor (použití jen decentní, děti to nedají), pomerančovou, šípkovou a ostružinovou marmeládu, povidla švestková a asi i nějaká hrušková. Portský, co si teda asi akorát naleju při přípravě ~t~. Nevylučuju i něco dalšího uplatnitelného, jen se mi to zrovna nevybavuje. Co teda nemám je koření, leda skořici.
susu. 129001
2.1.2019 17:50:18
"Nesnáším, nesnáším a nesnáším.....bože lidi, to je fakt tak hnusná doba, že budu stále něco nesnášet??? Velikonoce, vánoce, svátky, narozeniny, léto, zimu.
Některé z Vás raději ani nezdravit, protože co kdyby to bylo myšleno špatně? Ach jo, divná to doba"

Jů, souhlas.

A pro dotyčné to musí být strašné, muset žít někde, kde pořád něco nesnášejí,~:-D ale dělají si to sami.~d~
[<<Předchozích 900] Názory 901910 z 11713  [Dalších 10803 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.