Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| martinez5 | 94930 |
|
|
4.11.2011 12:04:47
Ja bych mela zajem, protoze mam 2 deti a v prosinci se stehuji do Stuttgart vaihingen. Prosim vas jestli tam bydli nejake mamky pobliz dejte mi vedet pres emeil martinez5@seznam.cz tady moc nechodim. dekuji Pavla
![]() |
| Lenkala |
| • |
21.10.2011 18:56:35
...ja bych zmenila skolku, pokud to samozrejme jde. S tim, ze mate doma mluvit nemecky je to hloupost. Nam rekli ve skolce primo, at doma mluvime jen cesky. Materstina je dulezita. Souhlasim s tim, ze by si pani ucitelky mely neco precist, nejnovejsi vyzkumy a poznatky v oblasti dvojjazycne vychovy.
Ale zadny strach, deti to zvladnou (pokud je teda pani ucitelky nebudou stresovat). Kazde dite ma svoje tempo a potrebuje urcity cas. Drzim palecky... |
| Lenka, Terka 4.06,Anicka 10.07 | 28466 |
|
|
3.10.2011 21:06:14
Baro,
v Nemecku zijeme ted rok a pul. Kdyz jsme prisli, holkam bylo 2,5 a necele 4. Po pul roce jsme sehnali pro obe mista ve skolce. Nemluvily ani jedna nemecky ani trochu. Ucila jsem je takovy to, kakat, curat, pit, obliknout, ale jinak nic. Pravda, nasla jsem skolku mensi - jen jednotridku s 25 detmi, ale nebyl absolutne problem ze nemluvi nemecky. Holky brecely cele prvni tri mesice, kazde rano, bylo to srdcervouci, ale muselo se, nedalo se svitit. Ze strany ucitelek prichazela spis pozitivni zpetna vazba, ze se zacinaji zapojovat, ze rozumi, jen nemluvi apod. Naopak po nas moc nechteli, abychom ve skolce zustavali, protoze to delalo prave tu neplechu, kterou popisujes.. takze tam manzel prvni tyden byl cca po hodine a pak proste tvrde je tam nechal a sel.. a ja s tim souhlasim (ackoliv jsem rada, ze jsem to nebyla ja, kdo je tam vodil). Ted uz tedy chodi druhy rok do skolky, mluvi obe vyborne, jsou zapojeny do kolektivu, nemaji nejmensi problem. Starsi je ted predskolak, ma problemy s logopedii - vseobecne, pac zacala prave taky pozde mluvit. Ale to nejde vubec znat co se objemu slov tyce, mluvi jak samopal, jen spatne vyslovuje nektera pismena a to ted pilujeme doma kazdy vecer v cestine. Na holky nemecky nikdo z nas nemluvi, doma mluvime vyhradne cesky.. pred jinymi nemeckymi detmi samozrejme mluvime nemecky, aby rozumnely.. ale ja treba mluvim stale dost spatne, takze se tem situacim snazim vyhybat. Ted to funguje tak, ze kdyz si nevim rady, tak mluvim cesky a holky to detem prekladaji.. Z vlastni zkusenosti si myslim, ze uplne nejdulezitejsi krom skolky je jeste integrace deti do takoveho toho bezneho kolektivu, kde si zacnou verit.. treba sousedske deti, sousedi, pokud nejsou tak deti na krouzcich. Treba kdyz je dite nadane zase na neco jineho - treba sport - dat ho jednou tydne do nejakeho sportovne zalozeneho krouzku, kde vynikne v necem jinem a NJ se sama pripoji.. Souhlasim s tebou, ze cista cestina doma je dulezita a nema smysl na deti mluvit nasi spatnou nemcinou. Starsi dcera shodou okolnosti jde zitra poprve do skoly, kde bude mit dvakrat tydne doucovani nemciny pro cizince, je to snad nejaky program pro vsechny deti cizincu.. prisla nam prihlaska pres skolku. Osobne si myslim, ze to vubec nepotrebuje, ted se mi zda, ze nemecky hovori lip nez cesky.. ackoliv v CJ ma zase asi vetsi slovni zasobu.. Pro nas je ted dulezitejsi vyresit logopedii, navstevovali jsme ceskou logopedku, ale jezdit tak casto do CR se proste neda, takze to pytlikujeme doma.. NO hodne sil.. reknu ti, ja bych pani vychovatelce doporucila precist si neco o bilingvni vychove deti,aby vedela, ze nejvetsi chyba ja pokouset se na dite mluvit lamanym cizim jazykem. JInak jeste jedno takove moje doporuceni, nebo moje zkusenost. Zda se mi, ze holky se strasne zlepsilvy v nemcine a celkove si zacaly v komunikace mnohem vic verit (zezacatku nechtely vubec mluvit, stydely se, baly se ze reknou neco spatne), kdyz jsem prestala mit strach mluvit ja (i s chybama). Jakoby to ode me prebraly, takze zkus tu nemcinu zlomit, mluvi i kdyz spatne, zkus navazovat vztahy, at vidi, jak se to dela, i kdyz ten handicap s nemcinou mas taky... Tak fakt hodne sil... kdyztak pisni maila kdyby neco.. |
| Anni&Annika | 50178 |
|
|
28.9.2011 22:19:39
Jano...tak to by si ta urednice ode me vyslechla taky.....to je uz snad na hranici nejakych lidskych prav. Te probuh nemuze nikdo nutit doma mluvit nj, kdyz jsi cech a chces doma mluvit cesky
![]() Ja teda tyhle problemy nemela ani se starsi, kde byl exmanzel cech. Byl jako sportovec po svete, z toho skoro 3 roky v nemecku a my s nim. Tehdy byla starsi 6 let, sla na mesic do skolky /leto/ a pak zrovna do skoly. Nemela problem, nj umela, od 3 let jsem s ni mluvila nj. A teda musim rict, ze tam co jsme byli to bylo skvele. Tehdy tam byl velky priliv ruskych nemcu a hodne deti z tehle rodin bylo s dcerou ve skole a neumely nj. Takze skola pro ne jeste zridla extra kurz a jelikoz vyucujici ucitel zjistil, ze umim rusky, pozadal me, abych mu s detma ze zacatku pomahala. Ale teda utasny pristup. Fakt. Me proste prijde, ze Bara bohuzel narazila na kravu. Doufam, ze zbytek ucitelek ve skolce je normalnich a mlujici vsechny deti. Jo a jeste bych mozna pani ucitelce zminla luzicke srby, kteri doma take mluvi srbsky a maji dokonce srbske skolky, skoly a gymnazium. Mensina zijici na nemeckem uzemi po staleti. Dokonce dele nez nemci. Hele, to mi fakt rozum nebere. |
| Jana Z. | 4110 |
|
|
28.9.2011 11:00:39
Anni,
jj, mas pravdu, prave to je v zajmu nem. statu, jinde nez v kolektivu se nemecky nenauci..takze jakapak "katastrofa" .. (a ucit dite nasi, kostrbatou nemcinu, proste nema smysl - zaroven je samozrejme, ze decko tedy podporim na vsech frontach) Nicmene s tim, co pise Bara - ze chodi "radilove", kteri ti z pozice i uredni, aniz by tomu ale rozumeli radi ci doporucuji s natlakem - ze doma MUSITE mluvit nemecky, nekteri nevahaji jit dal s dodatkem "jste v Nemecku".. Vsichni vetsinou maji v hlave Turky, co nemluvi nemecky a jejich problem maji zjednoduseny na "mluvit doma svahilsky = problem ".. Myslim, ze tohle asi sama neznas - Tvuj muz je Nemec, sama jsi vylozene dvojjazycna.. Decko do skolky ti pujde minimalne s dobrou nemcinou.. Setkala jsem se i s nazorem, ze pokud nemluvime doma nemecky, mame problem s integraci - to byla urednice, oficialni sdeleni - v tomhle pripade, protoze se jednalo opravdu o oficialni pohovor ve skolce s urednici tehdy zacinajiciho projektu Delfin - v NRW se 4lete deti testuji z nemciny - nejen ze nas vytocila a ledacos jsme si s pani na miste vyrikali (manzel i ja jsem videli rude), ale zvazovali jsme oficialni stiznost (zrejme se to od reditelky skolky dozvedela, rida skolky tedy stala za nama, uz jsme tu nejaky ten patek zili, nesjtarsi dcera uz prosla skolkou a byla na zakladce s vybornyma znamkama i z nemciny...a urednice se prisla omluvit s tim, ze diskuze byla pro ni prinosem ..a nasledne dva roky, kdyz mne ve skolce potkala, zdravila z dalky )Proste v realu se clovek potkava s normalnima lidma, nekteri jsou s usudkem rovnou hotovi a vydavaji sve nazory za nazory, ktere jsou odborne a ktere by jsi (jako privandrovalec z vychodu) mela akceptovat.. Samozrejme, ze cim dele tu clovek je, tak mene se v realu s necim takovym potka - byva to na zacatku a nebo prave v tom skolkovem veku deti, kdy se nase deti uci nemcinu.. (dneska uz takove hlasky odpalkuju snadno, uz mam "dukaz" v podobe nejstarsi dcery...ale v prvnich letech sam clovek pochybuje a do toho tihle radilove, je to nekdy sila...).. J. |
| Anni&Annika | 50178 |
|
|
27.9.2011 23:27:21
Baro, to se mi nezda.....mame trvaly pobyt v nemecku, ale zijeme momentalne v cechach.....na jare nam prislo z nemecke socialky, ze musi mala chodit do skolky a jestli pry neumi nemecky, mame si vybrat skolku, kam bude mala chodit /platili bychom jen 23eur mesicne jidlo - mala byla v lete 5 a tudiz predskolak/, tam by ji prezkouseli z nj a popripade nekolika hodinovou kazdodenni navstevou nj v kolektivu doucili.
Nastesti tam manzel volal, poznali, ze mluvi s nemcem a nakonec stacilo jen potvrzeni z ceske skolky, ze tam dochazi, nj uz nikdo nezkoumal. Neni ani problem, doma mluvime jen nj. Takze si myslim, ze je v zajmu nemeckeho statu /pokud tam mate trvaly pobyt, aby se mala naucila nj a to prave v kolektivu. Nevim kde zijete, ale v berline, kde mame trvale, neumi turecke deti jeste na zakladni skole nemecky ani kvaknout a plati se jim jeste extra nj kurzy vcetne rodin, ktere ale ani zajem nemaji ..... drzim pesti, a at to mala zvladne ![]() |
| Jana Z. | 4110 |
|
|
27.9.2011 9:31:44
Ahoj...
poslala jsem Ti mail, at to tu nehltim romanem.. ;-) J. |
| Bára.J (11/05 & 7/08 & 11/12) | 46904 |
|
|
26.9.2011 14:13:41
Dobrý den,
mám dotaz na ohledně školky v Německu. Je tady někdo komu vzali tříleté dítě do německé školky s tím, že to dítě neumělo vůbec německy a dokonce ani nerozumnělo? Jak to vzali učitelky ve školce? Vyšly Vám vstříc nebo to byl problém? Máme skoro šestiletou dceru a tříletou. Ta šestiletá měla 4 a 1/4r, když začala chodit v Německu do školky, nebyl problém, nerozumněla, nemluvila. Učitelky v pohodě. Dnes rozumí všemu, bohužel nechce mluvit, ve školce vůbec, stydí se a bojí, že něco řekne špatně. Doma se ale občas rozmluví a řekne vše dobře. Doma ale mluvíme česky a chceme tak mluvit. Přibližně za dva roky se chceme vracet do ČR. Teď nastoupila druhá dcera do německé školky (té stejné co starší dcera). Je sama o sobě pomalejší, méně chápavější, mluvit začala až teď o prázdninách (po třetích narozeninách), má pravděpodobně nějakou vadu řeči (budeme teprve absolvovat vyšetření). Ředitelka školky říkala, že není vůbec problém. Dnes jsem byla s dcerou ve školce osmý den (jsem tam s ní každý den 2hod.) a dneska mi právě jedna ze dvou učitelek co je u dcery ve třídě začala domlouvat a stěžovat si, že neví jak to s dcerou zvládnou, že vůbec nerozumí, no označila to jako katastrofu, co si tam s ní prostě počnou (je to třída samých tříletých dětí). Byla jsem z toho trošku vedle a nevěděla jsem sama co říct (ani bych ale 100% neuměla-neumím dobře německy, co neumím, vše domluví manžel, on mluví německy dobře). Paní učitelka byla obeznámena, že dcera je prostě krapet pomalejší a že německy neumí vůbec, že defacto na němčinu nereaguje. Sama říkala, že není absolutně problém, v ničem. Přijde mi jen, že je to prostě pro ně práce navíc. Dcera ale i přesto hodně věcí okoukala a dělá je jako ostatní děti, snaží se. Přiznám se, že nevím jak dál postupovat, jestli ji tam nechat. Učitelka mi opravdu jasně dala najevo, že to bude potíž. Já si myslím, že existuje spousta dětí, co přišly do ciziny, neuměly zhola nic a naučily se. Rozumět a i mluvit. Děti se učí rychle. Druhá věc je ta, že tady je zvykem (a nevím jestli i v jiných školkách?), že celý první měsíc zůstává ve školce s dítětem rodič, já se přiznám, nejsem na to vyloženě z Čr zvyklá, ale není to vůbec problém. Jen ten, že první dva dny, byla dcera v pohodě, veselá, s dětma si hrála, zapojovala se a teď sedí vedle mně, nechce jít mezi děti, nechce si s něma hrát, nechce tam být, nebo i brečí. V tuto chvíli je už zvyklá, že tam s ní jsem a myslí si, že to tak bude pořád. Když už za dětma jde, ohlíží se, jestli tam jsem, na záchod nechce jít sama. Dneska ji vzala pí.učitelka na záchod(ta stejná co se mnou mluvila), dcera ze záchodu vyběhla ke mně s brekem a táhla mně ať jdu s ní já (logicky i, byla jsem tam), pí.učitelka zakoulela očima a zavrtěla hlavou, že hrůza, že neví co si tam s ní prostě počnou. Ještě chci podotknout, že mi hlavně domlouvala ať mluvíme i doma německy, v podstatě mi dala i určité ultimátum. Doma německy mluvit nechceme, navíc máme od logopedky, kam jsem právě s tou tříletou začala chodit, doporučeno, abychom doma výhradně mluvili česky (protože právě mluví špatně česky a málo). Prosím jaké máte zkušenosti Vy? Děkuju za rady ![]() |
| Ajlina |
| • |
10.9.2011 10:50:29
neště tady žádné jesličky v okolí nejsou minimálně nějakých 60 km a žádná paní mi nechce tak malé dítě vzít na hlídání
|
| Ajlina |
| • |
10.9.2011 10:49:32
takže maminka zůstane bez příjmu a živí ji manžel :o((((
no já jsem zase trvale v ČR akorát manžel pracuje přes hranici a pořád si nemůžu nějak vstřebat, že jsem naprosto závislá finančně na manželovi |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.