| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v Německu

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 890] Názory 891900 z 1907  [Dalších 1007 >>]
moni a felllipe 92552
20.6.2009 21:50:01
Ahojky :O) vidim,ze uz mate skolakov,my sme mali teraz rok,pomaly vyberame skolku~z~Ja len dufam,ze to s dvomi jazykmi nebude mat uple popletene,chudacek.Ako ste to riesili vy?mala by som s malickym hovorit vyhradne slovensky? niekedy ked mu citam pomenuvam napr.zvieratka i v nemcine,nie je to chyba?
Mickey16 40737
20.6.2009 21:32:29
No tak nejsou to jediné děti školního věku které vidím, akorát je zmiňuju že je mám jednou týdně doma a s mladším musím dělat (a kontrolovat) úkoly.
Staršího nezmiňuju, ti sčítají a odčítají do 20, ale je to zvláštní škola. Mladší je na normální a ten není nijak pomalý, prý je tak lepší průměr ve třídě. Psací trénujou okrajově, ale i to tiskací je dost hukot. Dokáže opsat jednodušší text, ale když mu řekneš slovo tak ho sám nenapíše (pokud to není něco typ "auto"), prohazuje písmena, sem tam něco napíše zrcadlově obráceně atd. Mám tady jeho vlastnoručě opsanej text (cca 4 řádky)- vůbec nerozlišuje malý a velký písmena což je detail, ale třeba dělá blbě mezery mezi slovy, takže napíše dvě-tři slova v kuse a v půlce následujícího udělá mezeru, ve výsledku je ten text ač opsaný pro mě na první pohled dost blbě čitelný a musela jsem si to sama přeslabikovat.
Jazyky mají od první třídy (tady francouzština), ale za ten rok se naučil akorát počítat do desíti takže tak brzká výuka podle mě žádný extra přínos nemá, pokud nejde o intenzivní výuku s rodilým mluvčím (což ne) tak je podle mě fuk jestli začne v 1. nebo 3. třídě,u maturity ten rozdíl znát už nebude:-)
No a orientace v čase- typický rozhovor:
"Kdy bude mít Spiro zase narozeniny?"
"V únoru"
"Kdy bude únor?"
"Teď máme červen a je léto, únor bude v zimě"
"aha, ještě se třikrát vyspíme?"

Jako to je podle mě úplně mimo na školní dítě~d~ minimálně o ročních obdobích by povědomí mít snad měli. Nemluvě o tom jak skvěle se orientuje ve školním rozvrhu když ani neumí dny v týdnu, to je taky super
rozprávka když se chystá do školy~t~
Deti*a*my 97757
17.6.2009 18:38:21
Dobrý den,
jsem redaktorka časopisu Děti a my a obracím se na Vás s prosbou o spolupráci. Do rubriky Skutečný život zářijového čísla připravujeme téma – Jak se žije maminkám v zahraničí. Chtěla bych Vás touto cestou požádat, pokud máte zájem podělit se s našimi čtenářkami o své postřehy a praktické zkušenosti, jaké to je, být maminkou v jiné zemi, než v ČR, prosím, ozvěte se mi na email konickova@portal.cz.
Moc děkuji a těším se na Vaše reakce
Mirka Koníčková
radkark 94575
13.6.2009 18:03:33
Ja ucila sveho syna nez sel tady v Nemecku do skoly psat v cestine , pekny krasopis a pekne plynule napojovat.Kdyz nastoupil do skoly tak mel ze zacatku trosku problem , protoze tu pisi zjednodusenym psacim pismem a pak se chudak porad na me zlobil, ze ja mu to ukazovala jinak.V matice souhlasim , ze nasobilku a plus, minus do sta uz umel na konci druhe tridy.V nekterych predmetech je to v Cechach urcite lepsi, rekla bych dejepis a zemepis, tedy ty humanitni predmety, ale v Nemecku jsou napriklad jazyky urcite na lepsi urovni, viz muj syn ma uz od 4 tridy nemcinu , plus dva cizi jazyky.
Radka
Jana Z. 4110
13.6.2009 10:25:15
Mickey,

no naroky v nemecke skole jsou ruzne, od toho jak rychle dane dite muze jit. 1. a 2. tridu muze dite udelat za rok, dva nebo ty s nejakymi problemy na zacatku za 3roky, protoze se tu obecne nedavaji odklady.

Tvoje predstava je mozna zkreslena pomalosti nevlastnich bratru Tvych deti (pokud jeden je navic ve zvlastni)..

Prohlasovat, ze nechces mit z ditete analfabeta, protoze chodi jen do nemecke skole osobne povazuju za hodne prehnane..

Nemecka prvni trida zacina tiskacim pismem (a nemecka skola ve svete neni nejakou vyjimkou s timhle konceptem).
Plynule prejdou do konce druhe tridy na psace.
V ceske skole se musis domluvit v jakem pismu Tve dite udela zkousku za prvni tridu (jestli ditko doucis cesky psaci KRASOPIS - nebo proste jen prohodite pismo a v psacim udela zkousku v druhe tride).

Cist samozrejme umi ruzne deti ruzne plynule na konci prvni tridy - stejne jako v ceske skole (cesky cist se moje dcera naucila sama, zeptala se mne jen jak se ctou hacky a carky).
A nejde jen o plynule cteni, hodne se tu klade duraz na chapani cteneho textu..

Matika - na konci druhe tridy maji v hlave uz malou nasobilku, zacinaji deleni i se zbytkem, nasobilku trenuji na ruzne clenenych prostorovych tvarech atd.

Dny, tydny, mesice, hodiny - navrcet se nazvy dokaze 3-5lete dite, ale chapat je logicky v case, umet s hodinama pocitat matematicke priklady- zvladaji na prelomu prvni/druhe tridy..

No ja osobne bych fakt nemohla prohlasit, ze z nemecke zakladky lezou nejaky analfabeti..

J.
Mickey16 40737
12.6.2009 21:59:38
Děti budu dávat do německé školy, nicméně ráda bych aby alespoň první stupěň zvládali i českou školu, aby se naučil česky srozumitelně číst a psát. Předpokládám že se nepředře, protože jak vidím u jeho starších nevlastních bratrů tak německá škola je o hodně pomalejší (mladší končí první třídu normální státní základky a starší druhou zvláštní- a např. ani jeden neumí číst a psát psacím písmem, pomíjím fakt že neumí ani hodiny, dny v týdnu a měsíce) a nároky v německé škole jsou trochu jiné, tak chci mít nějakou pojistku že z nich nebudou analfabeti a nebudou se jim v ČR smát.
Jana Z. 4110
12.6.2009 19:34:52
Sally,

nase deti maji pouze ceske obcanstvi, zakon mluvi o detech ceskeho obcanstvi, neresi zda maji ci nemaji i jine...

Ale zrejme tam jsou nejake provadeci predpisy MSMT a zdravy rozum vitezi - protoze vzdy opravdu neni mozne, aby dite zvladalo dve skoly najednou..

J.
Sarcaa+Christinka 6/09 87242
12.6.2009 18:09:38
Moje dcera zacala v Nemecku chodit do skoly v polovine 7. tridy. Normalne jsme ji prihlasili v Nemecku do nemecky skoly a v CR jsme pak dokladali jakysi canc papiru, ze navstevuje nemeckou skolu.

Tot moje zkusenost.
Olif 30198
12.6.2009 17:41:45
Sally, manžel to měla také takhle, každé léto se vracel a dělal rozdílové zkoušky, mno ale už je to několik let zpátky, tak netuším, jak je to teď ~d~
sally 3140
12.6.2009 17:00:50
Já jsem slyšela, že pokud má dítě v Česku trvalé bydliště a nemá k českému ještě další občanství, tak musí plnit českou školní docházku - tj. dělat postupové zkoušky atd. Ale stopro to nevím...
[<<Předchozích 890] Názory 891900 z 1907  [Dalších 1007 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.